Apukák, nagy szükségünk van rátok!

Kérlek, nézz rá a párodra! Nézd csak meg jól…

Lehet, hogy nehéz időszakon megy keresztül, pont most? Előfordulhat, hogy úgy érzi, annyi felé kell megfelelnie, hogy nap mint nap darabjaira esik szét?

Lehet, hogy több segítségre lenne szüksége, miközben töretlen,

gondoskodó szeretettel vesz körül titeket, hullafáradtan még kivasalja a holnapi ingedet,

megvarrja a jelmezt, készíti a bébiételt, kis kezeket szorongat hajnalig?

Mindenkinek szüksége van segítségre. Aki ebben a helyzetben nem kér, vagy ami még rosszabb: nincs honnan kérjen segítséget, az rettenetesen hamar kiéghet.

De miben segíthetsz ilyenkor Te, az Apa, hogy a párod azt érezze, van kihez segítségért fordulnia? Hogyan segíthet jól egy férfi a feleségének? 

Ezerféle egyszerű, apró módon, amíg túl nem jut a nehezebb időszakokon.

 

Ne csak akkor segíts, ha a párod megkér rá!

Ne kérdezgesd, mit segíthetsz: csak nézz körül. Biztosan ismered a háztartást, észreveszed, hogy mi nem áll úgy, ahogyan kellene: itt például elkélhet az erősítés. Emellett a gyerekekkel való játék, a lefoglalásuk, a közös tanulásban való részvétel is hatalmas segítséget jelenthet.

Ha beszélgettek, hallgasd meg a párod, de ne adj tanácsot arról, hogy te mit tennél a helyében!

Hagyd, hadd beszélje ki magát, ameddig csak jól esik neki!

 

Bátorítsd! Az egész világon senkinek a támogatására és megbecsülésére nincs akkora szüksége a párodnak, mint a tiédre.

Segítheted abban is, hogy meglássa a jót a felőrlő hétköznapokban.

Mondd el, ha észreveszed, hogy valamit jól csinál, ha büszke vagy rá valamiért. Amikor magától képtelen meglátni, olyankor is mutasd meg neki azt, hogy az áldozatai mennyire sokat jelentenek neked és a gyerekeknek.

 

Segítsd abban, hogy rendszeresen legyen egy kis én-ideje, amikor feltöltődhet!

Az anyukáknak az éjjel-nappali készenlétből sokszor nem jut eszükbe kilépni, pedig hosszú távon nem lehet csak adni. Ilyenkor hozd fel te, hogy ha szeretne, akkor segíted abban, hogy hetente elmehessen valahova a gyerekek nélkül, vagy akár csak beállsz helyette amíg elmegy megfürödni, hogy legalább addig ne legyenek körülötte a gyerekek.

Figyeld meg, hogy mit csinál a párod minden nap és vedd át tőle, amit tudsz. 

Nem arról van szó, hogy helyette neked kell mindent elvégezned. Csupán gondolj bele abba, hogy számos családban az anyuka napközben ugyanúgy dolgozik, mint a párja (az otthon lévő anyuka pedig ezalatt szintén keményen dolgozik: gyermekgondozóként). Így függetlenül attól, hogy egy pár tagjai milyen pozícióban dolgoznak, a munkaidő mindkettőjüknek munkával telik.

Az, ha ezt követően esténként az egyik fél pihen, amíg a másik vacsorát készít, terít, tálal, mosogat, gyerekekkel tanul, táskába bepakolást ellenőriz, vizet készít és fürdet (akár több gyereket is), fésül, öltöztet, fogmosást ellenőriz, elpakol, állatot etet, másnapra főz, vasal, ruhákat készít ki, ágyaz, mesét mond és későig gyerekeket altat, az biztosan szerinted sem igazságos.

Mint ahogy az sem (és ma már ez fordul elő inkább), ha ketten végzitek a tennivalókat, de nem egyforma arányban. Bármilyen apróságot is veszel át naponta a rutinfeladatokból, az a kimerült társadnak biztosan nagy segítséget jelent.

 

Ne halogass!

Ne várj addig, amikor már nagyon szembetűnő, hogy mennyire elcsigázott és összetört a párod.

Ne hagyd odáig fajulni a helyzetet, amikor a kedvesed

már sírógörcsöt kap a fáradtságtól…

Segíts bármilyen kicsi dologban, de azonnal, amikor és amiben csak tudsz. Ne feledd: nincs túl apró segítség! 

Csak segítségnyújtás van – vagy nincs…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük