Drága Mamik, legalább most ne egymást alázzátok!

Normális vagy, hogy ezek után is posztolod a gyereked fotóját az Instára? Miért nem az ügyészség elé szervezte a tiltakozást az anyukás Facebook csoport?

Miért hallgat a sok celeb mami, amikor a Norbi-ügy kapcsán bezzeg órák alatt felrobbant a net?

Majd, amikor egyre többen állnak ki a nyilvánosság elé, azonnal indul a savazás: „döbbenet, hogyhogy csak most ébred föl, eddig nem jött rá, hogy ez milyen veszélyes? Utólag hiába törli le a gyerek fotóit, az internet nem felejt.”

Én pedig halkan kérdezem:

normálisak vagyunk-e, kedves mamitársaim, hogy összefogás helyett egymás torkának esünk?

Még ilyenkor is?

Pontosan úgy, mint amikor valakit azért veszünk a szánkra, mert mondjuk császárral szült, s mert szerintünk ez tuti csak azért lehet, mert a „könnyebb utat” akarta választani?

Vagy megszóljuk azért, mert négyévesen még pelenka fityeg a kisfián?

Vagy mert esetleg nem tudott szoptatni?

És még sorolhatnám. Nem lehetne, hogy ez az ügy ne a momshaming-ről, az egymás megszégyenítéséről, lefikázásáról szóljon? Ugye nem ezt akarjuk?

Vagy ha igen, akkor bújjunk vissza a gyerek mellé a homokozóba, és ott dobálgassuk egymást. Viszont akkor ne is várjuk el senkitől, hogy komolyan vegyen minket.

Távol álljon tőlem, hogy a konkrét személyről, az ügy kirobbantójáról kezdjek értekezni, megteszik így is rengetegen. Boldogan átadom a terepet mindazoknak, akiknek sokkal nagyobb a rálátása, szaktudása, miegyebe.

Hiszen én is csak a gyerekeit féltő, mélyen felháborodott édesanya egyike vagyok. Viszont mélységesen elszomorít, amit látok, hallok, tapasztalok a szűkebb környezetemben, a népszerű közösségi portálokon mindezzel kapcsolatban.

Drága anyukatársak, tegyük oda magunkat, ne silányítsuk mamivetélkedővé a nagy közös ügyet!

Már csak azért sem, mert ennél sokkal fontosabb dolgunk van, amire koncentrálhatnánk. Például arra, hogy

soha ne posztoljunk meztelen, félmeztelen, alsóneműs képet a gyerekeinkről.

Ha úgy látjuk, erről elbeszélgethetünk akár a szomszéd nénivel is, aki szemlátomást büszkén kattintgatja és a közösségi portálon gondolkodás nélkül meg is osztja a kisunokái fotóit, ahogy boldogan pancsolnak az udvari medencében.

Vagy arra, hogy ne csak szűrőprogramot telepíts a gyerek gépére – ami persze szintén nagyon fontos – de beszélgess vele minél többet és minél gyakrabban a biztonságos internethasználatról (is).

S hogy felelős felnőttként mi mindent tehetünk a mindennapokban a pedofilok ellen, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány részletesen itt szedi össze.

Ottlik Judit

(kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük