Hogyan éld túl a kimerültséget

Minden nő életében eljön egy olyan állapot, amikor már minden zavarja, minden idegesíti, szét tudna robbanni.

A férj, a gyerekek, a munka, a hó, a csinos másik kollegina,

a sötét, a világos, a kutya, a macska.

Mindennel baja van és olyan elmeállapotba kerül, amitől már néha ő maga is megijed.

Talán a kimerült édesanya, nő egy igazi pszichiátriai eset. Vagyis, tuti bezárnák az embert egy intézetbe, ha a gondolatait elmondaná valakinek. Legtöbbször ez a rettentő feszültség a kimerültség jele, ami persze keveredhet egy jó kis kezdődő depivel, melynek okait mindenki nagyon jól tudja…

Mindenhol megfelelni.

Mindenki kiszipolyozza az összes energiánkat és nagyon nehéz visszatölteni a tankjainkat, hiszen mindig, mindenhol szinte csak adnunk kell és

néha nem érezzük, nem látjuk, amit kapunk.

Vagyis egyáltalán nincs egyensúly.

Túlhajszoljuk magunkat, belekeveredünk egy olyan spirálba, amiből nagyon nehéz kiszakadni. Sokszor külső segítség nélkül nem is megy. (Egy cuki férj, édes mama, vagy egy baromi gondos barátnő jól jöhet a háznál!)

Hogy hogyan lehet a kimerültséget legyőzni?

Az igazság az, hogy nagyon nehéz alkalmat találnunk arra, hogy kicsit kikapcsoljunk, feltöltődjünk, azonban muszáj időt szánni rá, ha nem akarunk tömeg-lelkigyilkosok lenni.

Senkinek sem jó, ha halál feszültek

és idegbetegek vagyunk!

A lenti listán találni fogsz olyan tippeket, ötleteket, amiket a mindennapokba is be tudsz építeni TUDATOSAN, és olyanokat is, melyekhez valóban kell a család segítsége is.

Hangsúlyozom, mindenkinek az az érdeke, hogy RENDBEN legyél és IGEN:

megérdemled, szükséges, nélkülözhetetlen

az ÉNIDŐ!

 

Séta a friss levegőn egyedül, vagy nem beszélő gyerekkel

A nem beszélő gyereket értsd úgy, hogy egy babakocsis séta is jó lehet, amikor alszik a pici. A lényeg, hogy a saját gondolataiddal lehess. Ha nincs nem beszélő gyereked, akkor pedig akár este is elmehetsz sétálni egy fél órára. Senki sem fog belehalni a hiányodba.
A levegő frissessége automatikusan frissít téged is, még ha be is fagy a popód. A mozgás szintén alapvetően jól hat a testedre (nem akarom a hormonokat részletezni, a csapból is ez folyik), a FÖLD sugárzása (Schumann rezonancia) nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Ennek hiánya betegségeket is okoz, tehát, ha sokat vagy betondzsungelben, különösen fontos a természet és a parkok felkeresése!
A gondolataiddal együtt sétálni pedig nagyon fontos, hiszen a rohanásban olykor nem is halljuk saját magunk…

 

Óriás kád víz, vagy 10 perces tusolás, extrákkal

Az extrát most nem férj személyében gondolom, azt majd máskor. Ha nincs kád, akkor is vegyél magadnak mindenféle szivacsot, meg tusoló zselét, meg hátdörzsölő kefét, vagy mi is az.
Ha kádad van, akkor pedig jó kis fürdő golyókat, habos-babos-illatos cuccokat.
Tusolóban csak engedd magadra a vizet, nyugodtan, akár 10 percig is (környezetvédő vagyok, de van egy pont az ember életében, amikor ez a kis pazarlás belefér), kádban pedig üldögélj bátran fél órát is.
Egy pohár bor, gyertyák, zene és bezár az ajtó, nem jöhet be senki. Ha egyszerűbb úgy, akkor lehet egyik reggel, amikor még mindenki alszik, vagy egyik este, amikor már mindenki alszik.

Nem kell se könyv, se semmi, csak Te.
Ha minden héten egyszer tudsz rá alkalmat keríteni, akkor egy idő után könyvet is vihetsz magaddal, de az elsődleges cél az, hogy TE tudj magaddal lenni és töltődni!
A könyv már elviszi a gondolatokat, ami első körben nem kell.

 

Egy éjszaka egyedül

Ezt sokszor nehéz kivitelezni és a támogató család kell az ember mellé. De nagyon hatékony, amikor már tényleg az őrület szélén állsz.

Egy péntek este elmész egy közeli kis vityillóba, ahol kapsz vacsorát, reggelit és akár ebédet, ahol tudsz sétálni, vagy egy kicsit wellnessezni, és ami a legfontosabb: NYUGODTAN aludni. Ha nem megy az idegen helyen való alvás, célszerű gyógyteát inni, vagy megint utalnék egy pici pohár alkoholos nedűre…
Délután már haza is mehetsz, hogy a család se vinnyogjon sokat, de kell egyedül egy teljes nap!

 

Barátnős este, nap

Amikor már szétesel és a barátokat is kénytelen voltál lerázni, mert a munka, mert a tanulás, mert a férj meg a minden, akkor nagyon jó kikapcsolódás, ha a barátnőinkkel, vagy legalább eggyel össze tudunk ülni, csacsogni férjek és gyerekek nélkül.

A barátnőnkkel meg tudunk olyan dolgokat beszélni, amiket mással nem. Egy közös vacsora és egy gondtalan közös este hatalmas lendületet tud adni!

 

A szokásos napirend megváltoztatása

Azt vettem észre, hogy sokszor az is óriási segítség, ha egy-egy napot másként csinálsz, csináltok. Csak egy nap, mondjuk, ha te szoktad hozni-vinni a gyerekeket, akkor ezt vegye át a férjed, készítse ő a reggeli kávét, vagy akár a teljes reggeli rutint vegye ő át!

Teljesen más az, amikor reggel nyugodtan ülhetsz a budin, nem azon kell kattognod, mindent beraktál-e a gyereknek, vagy hogy 2 perced marad a tusolásra, mert rohanni kell.
Ugyanez a délután is. Ha a férjed intézi a gyerekeket és a vacsorát, ha már nem neked kell ezeken gondolkodnod, ki leszel cserélve!
Másban is megtörhetitek a rutint, a lényeg, hogy ki tudj szakadni a megszokott mókuskerékből!

 

Anya lazítós hétvége

Passzoljátok le a gyerekeket a nagyszülőknek, vagy barátoknak, vagy a gyerekek barátaikhoz.
Rendelj ebédet, vagy főzzön a nagyi, vagy a férj.
És ne csinálj a háztartásban semmit, ne moss, szigorúan tilos zoknit pároztatni! És minden mást is, amit amúgy szoktál csinálni.

Menj el sétálni, szoliba, vagy csak feküdj a tv előtt csokival,

amolyan Bridget Jones-osan.

Mindegy. De legyél a gyerekek és a feladataid nélkül!

 

Vitaminok és jó ételek

Sokat lendíthet az emberen, ha feltölti magát vitaminokkal és könnyű ételeket eszik. A saláta, a hal, a tojás feltölti a télen amúgy is kifogyó, fontos vitaminraktárakat. A könnyen emészthető, egészséges ételek pedig visszatöltenek energiával. Nem fogyókúráztatni akarlak, csak érzi az ember a különbséget, amikor nem gyorsan eszik gyors kajákat, hanem tényleg olyanokat, amiket meghálál a szervezete.

 

Gyógyteával a fáradtság ellen

Nagyon sok cuki növényke hivatott segíteni a szervezetünket.

A kamilla, a csalán, az orbáncfű mind-mind jótékonyan hat: érdemes utánanézni és kotyvasztani magunknak teát. Persze, az már csak a cseresznye lenne a hab tetején, ha ezt a teát úgy tudnád meginni, hogy ülsz a kanapén, kedves zenét hallgatsz és egyedül vagy, magadban…

 

Külső szépülés = nem is vagyok ronda = töltődés!

Amikor már csak a negatívat látod, akkor az is nagyon jó módszer ennek leküzdésére, hogy elmész fodrászhoz, manikűröshöz, kozmetikushoz. Bárhova, ahova nagyon ritkán jutsz el, de mégis vágysz rá és változást jelent a külsődben.

Egyrészt ott magaddal és veled törődnek, legalább 1 órán át. Másrészt, elégedetten fogsz a tükörbe nézni és ha ezt egy normális alvással is ki tudod egészíteni, akkor kiszakadtál a spirálból, megtört egy kicsit a rutin és jobban leszel.

Nem leszel kipihent, de a kimerültség egyéb tünetein máris segít…

 

Alvás

Egy jó módszer hétvégén, hogy elindít az ember a gyerekeknek egy Disney mesét (tudom, tudom, az elektromos cumi…de megint csak azt tudom írni, hogy van az az állapot!), megbeszéli velük, hogy addig Te alszol, nincs bejárkálás, férj addig intéz mindent, Te pedig befekszel az ágyadba, és alszol.
Sötétben, kulcsra zárt ajtó mögött, füldugóval…
A pihenés nélkülözhetetlen!!!!

 

Összegzés:

Amikor érzed, hogy lassan véged van, muszáj segítséget kérned

és tudatosan időt fordítani magadra, a feltöltődésedre, pihenésedre.

Nagyon fontos, hogy építsétek be a későbbiekbe, rutinszerűen a programokat, amik neked jók – legyen az rutinmegtörés, délutáni alvás, egy éjszaka egyedül, vagy fürdés extrákkal, mert így legközelebb meg tudod előzni a súlyos kimerültséget!

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ne érezd magad gyengének és ne hagyd, hogy NE tudj magadra és a pihenésedre időt szánni.

Egy idegbeteg, kimerült, leharcolt nő, anya

nem jó senkinek!

Petrus Márta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük