Kádár Annamária: Hozzáállással megváltoztatható-e a sorsunk, saját életmesénk?

Veszteségből nyereség címmel a neves pszichológus, író, két örökbefogadott gyermek édesanyja, Kádár Annamária saját élettörténetét, annak nehéz és szép pillanatait osztja meg velünk a Felelős Szülők Iskolája: Beszélgetőkúra – kávéházi lelkifröccs sorozat új elemeként.

Kádár Annamária, a mesepszichológia nagy kutatója igen sokat tud mondani a hozzáállásunkról, hogy miért fontos saját magunk és gyermekeink számára is, hogy miként is keretezzük a dolgokat. „ Mert mi vagyunk a „Kovácsék”, akik mindent elrontanak, vagy mi vagyunk a „Kovácsék”, akik a jéghátán is megélnek és összefognak és néha tudnak nevetni, akár saját sikertelenségükön is és akkor a humorral már ezt is átkereteztük…?!” – szokta mesélni Annamária.  A mentális hozzáállás sokszor sorsfordító is lehet… ahogy Anna életében is oly sokszor.

A Felelős Szülők Iskolája új sorozata, a Beszélgetőkúra első beszélgetése nagy sikert aratott Al Ghaoui Hesnával a Tranzit Art Cafeban. A kötetlen légkörű kávéházi hangulat, az előadó-vendégeink közvetlensége, szakmai tapasztalatai, személyes élettörténetük, megoldási lehetőségeik igen sok szülőnek adhatnak útravalót és nem csak nevelési kérdésekben.

Szívedben is születhet gyermek

„Szívedben is születhet gyermek” – fogalmaz Kádár Annamária, aki két, boldog örökbefogadott gyermek édesanyja. De igen hosszú út vezetett idáig, amíg Edével, a párjával eldöntötték, hogy így válnak szülőkké. Fájdalmak, nehézségek, állandó újratervezés, de megéri.

„Nem abban az értelemben hiszek a csodában, a varázslatban, hogy karba tett kézzel várom a sült galambot, hanem úgy, hogy észreveszem a felkínálkozó lehetőséget, nem hátrálok meg a próbatételek előtt, és nem adom fel egykönnyen. Életfilozófiám része, amit a mesékből kora gyerekkoromtól tanulságként őrzök. Hiszem, hogy a végén a jó elnyeri méltó jutalmát, hogy az adott szót meg kell tartani és az ígéretet be kell váltani, a rászorulóknak segíteni kell, és hogy szemtől szemben kell küzdeni, mert aki aljasul támad, az pórul jár, a gyengét, a kicsit pedig védelmezni kell.” – fogalmaz Kádár Annamária, pszichológus, író és édesanya.

„…Jó, hogy a gyerek röhögés nélkül kibírja nevelési próbálkozásainkat”

„Mindig azokat a történeteket szeretem, amikor eldöntjük hogyan fogunk nevelni és belebukunk. És az a jó, hogy a gyerek röhögés nélkül kibírja. Nagyszülő korunkra érünk el oda, hogy meg tudjuk tenni a lényeges és lényegtelen dolgokat és ekkorra jutunk el oda, hogy a nevelés az önnevelés is és a saját korlátaink felfedezése is, mert ezek tükröződni fognak a gyerek előtt.” – fogalmaz Kádár Annamária pszichológus a Felelős Szülők Iskolája videojában.

Két teljesen eltérő személyiség, férfi és nő, de mégis passzolnak, hogy csinálják?

„Hálás vagyok, hogy Anna elfogadta a meghívásomat, mert nem könnyű feladatra vállalkozott. Ezúttal az Ő élete lesz terítéken, az Ő megküzdési stratégiái, az Ő veszteségei és az abból küzdelmek és kudarcok árán átformált nyereség. Beszélgetünk majd a gyermekkoráról, a mese iránti vonzalmáról, a terhességeiről, két gyönyörű kislánya örökbefogadásának kálváriájáról, Édesanyja elvesztése utáni gyászfolyamatáról és arról a hosszú, hosszú útról, melyet párjával, Edével bejártak az elmúlt több, mint 20 év alatt. Két teljesen eltérő személyiség, férfi és nő, de mégis passzolnak, hogy csinálják?” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója, a Beszélgetőkúra háziasszonya.

„Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben – és ez így van rendben!”

Egy biztos, szem nem marad szárazon, vagy azért, mert Anna olyan ízesen, szimbolikusan meséli az életmeséit, vagy épp azért, mert egymás vállán fogunk zokogni a meghatottságtól. És ahogy ő szokta idézni Paul Watzlawickot: „Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben – és ez így van rendben!”

A bevételből jótékonysági ügyet támogathatunk: Annamária Erdélyben egy, az egész országra kiterjedő önkéntes mesemondó hálózatot szervez a Kulcs Egyesülettel, ennek a megvalósítására, működtetésére gyűjtünk.

Kádár Annamáriával március 17-én, 18 órakor találkozhatnak az érdeklődők a Felelős Szülők Iskolája BESZÉLGETŐKÚRA eseményén, mely címe: Veszteségből nyereség. Ezúttal Anna saját életmeséjét osztja meg velünk, két örökbefogadott gyermeke történetét, pár kapcsolata titkait és édesanyja halálát követő gyászfolyamatát.

Háziasszony: Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők erre a meghitt kávéházi beszélgetésre a Trazit Art Cafeba.

Bővebb információk az eseménynél találhatók: https://www.facebook.com/events/530555180910691/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük