Túlélési terv a nyári szünetre

Hogyan lehet túlélni a nyári szünetet otthon, a gyerekekkel?

Ha négyszemközt beszélgetnénk,

azt mondanám, sok fröccsel.

Természetesen, ez csak vicc. Azonban a nyári szünet csöppet sem az, hiszen egy hét múlva kirobban a gyerekek szünideje.

A nyári szünetet a legtöbb gyerek imádja. Sok szülő is rajong érte, és éppen ugyanannyi tart is az egésztől.

Egyrészt, aki nem tud otthon maradni a gyerekével, az lepasszolja nagyszülőkhöz, és táborokba, hiszen ennyi szabadságot nem igazán tud kivenni senki sem egyszerre.

Anyagilag sokszor rettenetesen megviseli a családi kasszát a táboroztatás, mert sajnos egyre kevesebb helyen vannak olyan iskolai táborok, melyeket az önkormányzat is támogat, és nem kerülnek egy negyed havi fizetésbe.

Aki pedig otthon van/marad a gyerekekkel, azon aggódik, hogy

de hogy a viharba fogom én ezt túlélni?

Mit fogunk csinálni egész nyáron?

Van egy jó hírem, túl fogjátok élni. Sőt!

 

Hogyan készülj fel a nyári szünetre?

Írj listát arról, mit szerettek játszani! Ezen minden olyan játék szerepeljen, amit szoktatok, és szerettek is játszani, és minden adott hozzá!

Írj egy olyan listát, amit bár nem szoktatok játszani, mégis könnyen kivitelezhető. Pl.: vizes játékokat kertben/teraszon – lavórból kavicsok átválogatása/megmosása, zselé gyöngyök vízbe áztatása, színek szerint csoportosítása kiskanállal… Kerti játékok: lábasokból épített célba dobó pálya, akadálypálya… Bent: bunker építés, sógyurmázás, tépkedős játék játszása…

Írj egy listát, mik azok a külsős programok, amiket be szeretnél iktatni! Pl. strand, állatkert, mozi, kisvasútozás, játszóterezés, helyi programok, vagy olyan helyek, ahova el akartok menni együtt.

Tervezz meg mindent! Ez alatt azt értem, hogy sokszor sokkal könnyebb, ha előre megtervezed, hogy mikor-mit fogtok csinálni. Ha minden napra felírod a teendőket is – pl, hétfő posta, kedd-bevásárlás, szerda semmi…, akkor ezekhez is tudsz igazítani programokat. Hol van útközben játszótér, vagy egy jó fagyizó, esetleg egy tér, vagy hol van olyan múzeum/kert/kiállítás, amit meg tudtok nézni. Így már is egyszerűbb lesz neked!

Hagyd unatkozni a gyereket! Néha olyan nehéz, amikor percenként mondják, hogy unatkoznak. De kell! Rájuk fér, és olyankor nagyon jót tudnak is játszani!

Ebből következik is az, hogy ne úgy fogd fel a nyarat, hogy te a szórakoztató kisiparosuk vagy! Egyáltalán nem, sőt! Szó sincs róla. Ugyanúgy kell, hogy legyenek nekik is feladataik, többet tudnak otthon segíteni neked is, akár főzésben, takarításban…, stb.

Amikor úgy érzed, hogy kész, vége elfáradtál, kérj egy kávészünetet, kérd szüleid, barátaid, tesód segítségét!

Próbáld meg úgy felfogni az egész nyarat, hogy milyen jó,

hogy még jár neked, nektek.

Nagyon gyorsan eltelik az az idő, amíg a gyerekeink minket igényelnek… Hamar beköszönt az a kor, amikor csak a barátok léteznek…

Merj a gyermekeddel lenni, és te is kicsit gyerek lenni! Sokszor ráparázunk arra az egyszerű dologra, hogy mennyire is jó játszani. Pedig játszani jó! Amint telnek a napok, észreveszed majd, hogy milyen kreatív is vagy, és engedd meg magadnak, hogy te is kicsit gyerek legyél.

Az első 1-2 hét nagyon nehéz lesz, hiszen össze kell szoknotok.

Ezt ne felejtsd el.

Amint eltelik ez az idő, egymásra hangolódtok, összerázódtok, kialakul a nyári napirendetek, és minden szuper lesz!

Előre döntsd el a szabályokat, amik a tévére, tabletre vonatkoznak! Csak azért mondom, mert hajlamosak a gyerekek egész nap a tévét bámulni. Persze, lehet ilyen mozis napotok is, de az agyuk harmonikus fejlődéséhez jó, ha játszotok, és játszanak.

Egy szónak is száz a vége:

A nyári szünetben lehetőségünk van kiélvezni a gyerekünk társaságát, tanítgatnunk, nevelnünk, és ami még ennél is fontosabb: olyan élményeket gyűjteni, melyek egész életünkre, valóban megadják azt a töltetet,

hogy mennyire szeretjük egymást.

Legyen csodás a nyaratok!

Petrus Márta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük