A Magyar Vöröskereszt segítségével épült vörös zóna a Heim Pál udvarán

Az elmúlt napokban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán, az egészségügyi intézmény járvánnyal kapcsolatos felkészülésével összhangban, kialakításra került egy ún. „vörös zóna” mely a jövőben a koronavírusos betegek fogadására, kiszűrésére és vizsgálatára szolgál majd.

A kiépített létesítmény több helyiségből áll, melyek különböző szerepet fognak betölteni az ellátás során. Mind funkcióban, mind felépítésében egy sürgősségi osztály lett létrehozva triage vizsgáló ponttal, váróhelyiséggel, valamint egy HDU egység, diagnosztikai eszközökkel (EKG, defibrillátor, tematikusan szétválasztott eszközök és felszerelések a magas prioritású betegek ellátásához). Az alacsonyabb prioritású betegek kezeléséhez pedig további két vizsgálóhelyiséget alakítottak ki.

A vörös zónához a Magyar Vöröskereszt H-HERO egészségügyi gyorsbeavatkozó egysége biztosította a sátrakat, felépítésében és az eszközök telepítésében pedig a Magyar Vöröskereszt és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat katasztrófa-válaszadási szakemberei, valamint a Fővárosi Vízművek munkatársai segítették a kórház munkáját.

A nagyrészt önkéntesekből álló vöröskeresztes katasztrófa-válaszadási egység számára nem volt idegen helyzet a sátorkomplexum kialakítása. Az elmúlt években több alkalommal vettek részt nemzetközi gyakorlatokon és missziókon, melyeken járványügyi tapasztalatokra is szert tettek, a H-HERO egység eszközparkja és ellátási protokollja pedig megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) EMT Type 1 standardjának.

A Magyar Vöröskereszt és a Fővárosi Vízművek között meglévő évtizedes együttműködés keretében a két szervezet már számos alkalommal vett részt közösen katasztrófa sújtotta területek ivóvízellátásnak biztosításában. Erre a kapcsolatra való tekintettel kérte fel a Magyar Vöröskereszt a Fővárosi Vízműveket a felállított létesítmény vízellátásának és vízelvezetésének a kiépítésére. Keszler Ferenc vezérigazgató készséggel mondott igent, és a társaság karitatív jelleggel vállalta a feladatot, hiszen a fertőzésveszély kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb feltétel a tiszta, egészséges ivóvíz. Ennek biztosítása érdekében dolgoznak a Fővárosi Vízművek munkatársai veszélyhelyzetben is a nap 24 órájában.

A hazai legnagyobb karitatív szervezet január vége óta folytat tevékenységeket a koronavírus kapcsán.  A kezdetben lakossági tájékoztatásra fókuszáló kommunikáció mellett, a koronavírus hazai megjelenésével fokozatosan növekedtek a szervezet feladatai.

Az elmúlt hetekben folyamatosan osztottak tartós-élelmiszer és segélycsomagokat vagy biztosítottak melegétel ellátást a nélkülözők számára, emellett többször segítették kiegészítő feladatok elvégzésével a hatóságok munkáját. Ennek eredményeként valósult meg a Heim Pál Gyermekkórházzal való együttműködés is, melyet a NetPincér „virtuális étlapján” támogatni is lehet, a „Gyógyító Szeretet” csomag megvásárlásával: https://www.netpincer.hu/magyar_voroskereszt/hazhozszallitas/_etlap

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük