Világjárvány idején is gyermekéleteket ment az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány

Idén öt gyermek életmentő máj-transzplantációja során is jelentős segítséget nyújtott az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány.

A szervezet emellett egész évben diagnosztikai eszközökkel támogatta a kevésbé felszerelt, hátrányos helyzetű területen tevékenykedő háziorvosok munkáját, ezzel is segítve őket a beteg gyerekek gyógyításában. Az Alapítvány idén világszínvonalú, magyar fejlesztésű műszereket juttatott el a leginkább rászoruló rendelőkbe.

„A rettegett COVID alapjaiban megváltoztatta a hétköznapi életünket, befolyásolta és befolyásolja az emberi kapcsolatainkat. Ilyen nehéz időszakban még nagyobb jelentősége van az odafigyelésnek és a gyengébbek, rászorulók, betegek segítésének.” Így fogalmaznak Facebook-oldalukon az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány fáradhatatlan munkatársai, akik a közös összefogás erejével valódi csodákat tettek 2020-ban.

 Két gyermek már másodszor kaphatott új esélyt az életre

Idén november végéig 2.355.000 forintos támogatást számolt össze az alapítvány: ez öt olyan gyermek családját segítette, akik életmentő máj-transzplantációkon estek át. Az egyik gyermek, Mira, két héten belül kétszer kapott új májat, ami – az alapítvány munkatársainak megfogalmazásával élve – szinte emberfeletti küzdelmet jelent mind az ő, mind a többi érintett számára. De egy másik gyermek is most kapott újabb esélyt az életre, miután az első májtranszplantációja neki is sikertelen volt. A bámulatos akaraterőről számot adó apróságok fotóit és történetét bárki megtekintheti az alapítvány Facebook-oldalán.

Dr. Kelenhegyi Judit kuratóriumi elnök így nyilatkozott: „Hálával zárjuk ezt az évet, ami a koronavírus miatt még inkább erőt próbáló volt, ugyanakkor pont ezért még nagyobb elköteleződést kovácsolt bennünk a gyenge, kiszolgáltatott kis betegek segítéséért. Az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány 30 éve dolgozik azon, hogy a hátrányos helyzetű, súlyos beteg gyerekek is minden esélyt megkapjanak a gyógyuláshoz, de amit idén, az egészségügy leterheltsége és a járványveszély kihívásai között elértünk, az különösképp nagy örömmel tölt el bennünket.”

Az alapítvány emellett idén két pályázattal támogatta a hátrányos helyzetű területeken élő gyermekek orvosait, akikhez ingyenesen juttatott el rendkívül hasznos és költséghatékony eszközöket. Az egyik a SmartTester, ami a beteg vércukorszintje alapján segít konklúziókat levonni az állapotáról. Emellett a CRP értéket is képes elemezni, mely a test gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé – ezáltal eldönthető, hogy a gyermek antibiotikumos vagy más kezelésre szorul. A másik műszer, a DocuReader, pár perc alatt 11 fontos tesztértéket ad meg a vizsgálatot végző orvosnak.

Ezen innovatív berendezések magas színvonalú egészségügyi ellátást tesznek lehetővé azokon a helyeken, ahol az orvostechnikai felkészültség elmarad az átlagostól. Mindkét eszközt a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. fejlesztette.

 Jövőre is segítik a gyerekorvosokat

Az alapítvány 2020-tól kifejezetten a házi gyermekorvosokat, illetve a gyermekeket is ellátó házi orvosi (vegyes) praxisokat támogatja, amelyek sok esetben nem rendelkeznek szakrendelői háttérrel, ezért a beteg gyermekek családjának távolabbi intézményeket kell felkeresniük a megbízható diagnózisért. A 77 Elektronika Kft. ezúttal is a SmartTestert és a DocuReadert ajánlja fel, amelyek jelentőségét jól mutatja, hogy mindeddig már 29 praxis jelentkezett értük, ez pedig nem kevesebb, mint 24.361 gyermeket érint. Az alapítvány által eddig célba juttatott orvosi műszerek értéke több mint 7 millió forint.

Az Egy Szív a Gyermekekért Alapítványt adományokkal és SZJA-felajánlásokkal is bárki segítheti – biztató, hogy több nagyvállalat állt már mögéjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük