Színezd újra, színezd újra, az őszi ruhatárad, ha megfakulna!

Az ősszel és a tél közeledtével sokszor elvesznek a színek az emberekről és az utca látképe csupa feketébe és szürkébe öltözött személy. Szerencsére egyre több helyen találni meleg, színes ruhaneműket, csak ugye egyszerűbb a jól bevált feketékhez nyúlni. Viszont a színeknek hatása van ránk és környezetünkre egyaránt.

Szilágyi Dorottya smink- és stílustanácsadó összegyűjtött pár darabot a Zenda FSHN-ben , hogy megmutassuk, miért is érdemes színekbe öltöztetnünk magunkat.

A színekről általánosságban

A szín tulajdonképpen a fény és az elektronok kölcsönhatása. Azt pedig, hogy pontosan milyen interakció felelős az egyes színekért, nem is olyan egyszerű feladat meghatározni.

A színeknek nemcsak a szemre, de a lélekre gyakorolt hatása is közismert, munkahelyeken, terápiák során és a divatvilágban egyre elterjedtebb a színek tudatos alkalmazása.

A színek sokszor szimbólumként is szolgálnak, illetve egyéb asszociációk is gyakran párosulnak hozzá, ilyen a hőérzet, a zene és az ízek, illatok is.

Három alapszínből (vörös, kék, sárga) és az ezekből létrehozható másodlagos színekből (zöld, lila, narancs) tevődik össze minden szín.

Az egyénileg előnyös színek meghatározása kiemelten fontos lehet a rólunk kialakított kép és az önkép meghatározásában is.

 

Színharmónia

A színharmónia megteremtésére kiemelten érdemes olyan alkalmakkor törekedni, amikor megjelenésünkben letisztultságra, lágyságra törekszünk. Lényege, hogy kerüljük a kontrasztos színeket és ne legyen semmi domináns rajtunk.

A színkörön elhelyezkedő monokróm és analóg színek használata mesés összhatást kölcsönözhet viselőjének.

Colourblocking, avagy hogyan legyünk ízlésesen extra színesek

A divatvilágba már egy ideje begyűrűzött a harsány színek halmozása egy öltözeten belül. Elsőre nagyon tarkának tűnhet, de ha betartunk néhány szabályt, akkor igazán üde összképet teremthetünk.

Három élénk színnél ne alkalmazzunk egyszerre többet, ebbe beleértendőek a kiegészítők is. Ilyenkor a cipők-táskák lehetnek nude árnyalatúak.  

Érdemes az altónusokat nem keverni, illetve a komplementer színek használata is nyerő választásnak bizonyulhat.

Hideg-meleg

Sokan kérdezik, hogy honnan lehet megállapítani, hogy egy szín hidegebb vagy melegebb altónusú. A legegyszerűbb hasonlattal élve, a festékkeveréssel lehetne példázni.

Minél több sárgát viszünk valamibe annál melegebb, ha pedig kéket, annál hidegebb altónussal rendelkezik. 

Éppen ezért minden színnek van hideg vagy meleg árnyalata. A sárga is lehet hideg, de a kéknek is vannak melegebb árnyalatai.

 

Hajrá lányok, színezzük ki az őszt is!

(képek: Zenda FSHN/2lenses)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük