Tedd egyedivé az otthonod pár apró, de annál szembetűnőbb trükkel

Abban szerintünk egyetértünk, hogy mindenki szeretné, ha az ő otthona bizony egyedi és ízléses lenne. És ha a barátok, ismerősök, rokonok elámulnak és megdicsérik, azt meg pláne szeretjük.

De bármennyire is cuki és olcsó dolgokat árulnak különböző lakberendezési áruházak, azokról azért mindenki tudja, hogy honnan vannak, annyira unásig elcsépeltek.

Megkérdeztük Lukovicsné Havasi Mónikát, a 3Concept lakberendezési webáruház tulajdonosát, hogy milyen trükköket és praktikákat javasol otthonunk egyedivé és trendivé tételéhez.

Először is, ami a legszembetűnőbb és sok mindent  elárul rólunk annak, aki hozzánk érkezik, az nem más, mint a lábtörlő.

Legyen egyedi lábtörlőd!

Szerencsére manapság már nem csak fekete-sötétkék-szürke színekben lehet kapni old school mintával őket, hanem abszolút egyedi igényeknek megfelelően is lehet készíttetni.

Olyan lábtörlőd lehet, amin akár a családod rajza, legjellemzőbb tulajdonságaitok, egyedi üzeneteitek is rajta lehetnek! Szerintünk a legnagyobb menőség egy ilyen egyedi lábtörlő!

Az Egyedi lábtörlők egyébként Mónikáék már 2017 óta működő családi vállalkozása, melyben abszolút egyedi, eredeti ötletként valósították meg elsőként Magyarországon és alkotják azóta is a kézzel festett (!), magas minőségű, időjárásálló lábtörlőket.

Dobd fel díszpárnákkal a kanapéd!

Ezt akár minden évszakban is megteheted, az aktuális időnek és ünnepeknek megfelelően. Tehetsz belőlük a kedvenc színeidből, mintáidból, egy kis színt adva az egyszínű kanapénak.

Nagyon jól mutat, ha például tavasszal-nyáron élénkebbet, télen pihe-puhább, melegebb színeket és mondjuk kötött anyagú textíliákat helyezel el rajta.

Vigyél megfelelő fényt a helyiségekbe!

Egy tökéletesen megválasztott lámpa sokkal otthonosabbá és barátságosabbá tesz egy szobát, viszont egy túl erős, főleg hideg fény pedig inkább rideggé teszi a teret.

Nagyon fontos az is, hogy mit és milyen célból szeretnénk megvilágítani. Mondjuk a konyhában nem árt az erősebb fény ahhoz, hogy főzés közben jobb, ha pontosan látjuk, hogy mit is csinálunk…

De például a hálószobába inkább a lágyabb fények valók, az éjjeli lámpa viszont, főleg ha gyakran olvasunk, adjon olyan fényforrást, amely mellett nem kell megerőltetnünk a szemünket.

Azonban bármilyen izzót is választunk, nem mindegy, milyen a lámpabúra hozzá. Nem kell feltétlen az aktuális trendet követnünk ebben sem, az viszont fontos, hogy passzoljon a lakás és a mi személyes stílusunkhoz.

Minimalista vagy inkább látványos és feltűnő legyen? Fémes csillogású vagy természetes és a környezetbe olvadó? Egyszerű, letisztult, modern vagy hagyományos dizájn?

Ezeket mind-mind számba kell vetnünk ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes darabokat az egyes helyiségekbe.

Szőnyeget mindenhova!

Olyan nincs, hogy egy jól megválasztott szőnyeg ne adna karaktert az adott helyiségnek a lakásban!

Viszont vigyázni kell arra, hogy ahogy a falfestéssel, ezzel is lehet szűkíteni vagy tágítani a teret!

A világosabbak és kevésbé mintásak például tágítják, a sötétek és mintában gazdagabbak pedig szűkítik.

Az anyagukra is érdemes odafigyelni, már csak takaríthatóság szempontjából.

Illetve ha például pici gyerekünk van, akkor ne válasszunk túl bolyhos, szöszölős anyagút.

Legyen menő a gyerek szobája is!

Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, hiszen ki ne szeretné, ha az ő gyerekének lenne a legszebb szobája a földkerekségen…

Természetesen a szülők megálmodnak valamit a picinek, először nyilván olyat, ami nekik tetszik. De sajnos ez nem marad így örökké!

Egy bizonyos életkor után a gyerekszoba „uncsi” lesz meg „dedós”, a gyermek pedig határozott elképzeléssel és igényekkel áll elő. Mert bizony ám, gyakran hallhatjuk ezeket: „Már réges rég nem a rózsaszín a kedvenc színem!” Mondjuk, mi meg úgy emlékszünk, hogy tegnap is még az volt…

De igen, muszáj lépést tartanunk a gyerek életkorával és az aktuális hobbikkal, mert örökké sajnos nem tarthatjuk a bébiszobájában, bármennyire is szeretnénk… de persze a lehetőségeinkhez mérten kell megoldanunk ezeket a cseréket.

Mit tudunk akkor tenni úgy, hogy ne kelljen az egész szoba berendezését lecserélnünk állandóan?

Itt is tudunk játszani a szőnyegekkel, párnákkal, ágytakarókkal, plédekkel, fali dekorációkkal, lámpákkal. Vagy akár egy szuper babzsák vagy puff is cukin feldobhatja a gyerek birodalmát, vagy éppen ki is alakíthatunk neki egy nyugi-sarkot, ahol pihenhet, olvashat, játszhat.

Azokat a játékokat pedig, amit már nem használ a gyerek, de nem szeretnénk elajándékozni vagy esetleg a kisebb tesónak jó lesz, azokat eltehetjük különböző praktikus játéktárolókba.

 

Néha pedig elég csak egy aprócska változtatás és máris megváltozik minden körülöttünk.

Ahogy Bagdy Emőke mondja:

“A kaleidoszkópeffektus azt ígéri: ha egy kicsit elmozdítasz valamit a kedvező irányban az életedben, akkor a nagy egész életmintázat változik meg. Ez pedig nagy esély!

Változtass, és élvezd a pozitív hozományokat!”

Szóval nincs szükség az egész lakás átalakítására ahhoz, hogy egyedibb, hangulatosabb életterünk és igazi otthonunk legyen, olykor elég egy kis átrendezés, pár kiegészítő és újjá is születik minden!

Tomkó Bori

(Fotók: Egyedi Lábtörlők, 3 Concept)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük