Helyes kézmosás játékosan, könnyedén! Mutatjuk, hogyan!

Most, és úgy általánosságban fontos a helyes kézmosás. A kezünkön hemzsegő baktériumok, a láthatatlan és látható szennyeződések, csak is kizárólag szappannal, alapos, hosszan tartó kézmosással szüntethetőek meg.

Nekünk felnőtteknek, talán be sem kell mutatni a jelentőségét (bár ezzel némely esetben vitatkoznánk), hiszen rengeteg fertőzést, vírust előzhetünk meg vele és ezzel sok betegséget is.

Viszont a csemeték nem mindig értik, hova ez a sok csutakolás, reggel, délben, este, étkezés előtt, étkezés után, mosdóhasználat előtt, mosdóhasználat után. Minek az?

Hiszen olyan jó maszatosnak lenni, sarazni, pacsálni.

Szülő legyen a talpán, aki megszeretteti az ódzkodó gyerekekkel e tevékenységet, elülteti bennük a lényegét, a fontosságát is, nem csak szórakoztató voltát.

De miért ne lehetne móka és kacagás a tisztálkodás?

Érdemes a hétköznapjainkon is vicces útmutatókkal, mondókákkal, kézmosó dallal figyelmeztetni az apróságokat és olykor a nagyobbakat is a kézmosás elmaradására. Korábban plakátokon lehetett látni útmutatókat rendelőkben, iskolákban a helyes higiéniai szabályok betartásáról. Sokaknak ismerős lehet például Makk Marci neve, aki kedves kis karakterével, versikéjével inti a gyerekeket a helyes higiénia betartására, egészségük védelmében.

Humorral, dalolva, vidáman minden könnyebben megoldható.

Mi is szívesebben vesszük dorgálás helyett a kevésbé okító rendszabályozást. Persze a szoktatással, megfelelő rutin kialakításával, valamilyen rendszeres cselekvéshez kötve, elöljáró jó példát mutatva, még jobban rögzül. De lehet egy tisztálkodás mulatságos is, a gyerekek nagy örömére. Melyik gyerek ne szeretné a vizet fröcskölni, lötykölni és habokban turkálni? Továbbá egy muris dal, vers hozzá és még jobb móka lesz, nem egy kényszerű, szükséges rossz dolog.

Tegyük a közös kézmosást szórakoztatóbbá!

Már számos dal, vers, mondóka szövődött e hétköznapi tevékenységhez, még színdarab is, amikből megmutatunk nektek párat. Használjátok bátran! Tanuljátok meg, énekeljétek, mondogassátok tisztálkodás közben közösen. Vagy írjátok ki a mosdó fölé. Készítsetek hozzá együtt egy rajzos figyelmeztetést, útmutatót. Az alapos kézmosás is lehet szórakoztató, továbbá egy nagyszerű közös program is egyben.

És amíg a versikét elmondjátok, pont annyi idő alatt helyesen meg is mossátok a kezeteket!

Szabó T. Anna: Kézmosó-vers

Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos
ez a kicsi tappancs,
Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd,
adom is a szappant.

Hékás-békás! Fogd meg már!
Csúszós kis hal megtréfál!
Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!

Jujj, jujj, de csikis!
Kicsúszik a szappan!
Hopp, már esik,
ide-oda pattan!

Hékás-békás! Nem megmondtam?
Nosza, gyerünk, csípd el,
kapd el gyorsan!

Csukás István: Makk Marci (részlet)

Nyisd ki reggel az ablakot,
lélegezz jó mélyet, nagyot!
Jöhet hideg víz, a szappan,
fogkefe jár fogkrémhabban!
Jól kezdődik így a nap,
olyan leszel, mint a makk!

Mondókák:

Evés előtt kezet mosok,
beteg lenni nem akarok,
mert ki piszkos kézzel eszik,
bizony hamar megbetegszik.

Evés előtt kézmosás egészséges jó szokás!

Már világnapja is van a kézmosásnak 2008 óta, történetesen október 15-én. De elképzelhető, hogy 2020-ban új napot fognak rá kinevezni… vagy a mindennapokat.

Mayerné Répási Adrienn

(képek: Pixabay, Pinterest)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük