A zab krémesen édes, a kókusz hasonlít legjobban a félzsíros tejhez – kis határozót hoztunk növényi italokhoz!

Tejbegríz, mákos guba, eperturmix, vagy épp krumplipüré, esetleg egy cappuccino. Elképzelhetetlenek tej nélkül?

Persze, hogy nem! Már mindegyiket elkészíthetjük finom, tápláló, tejtermékmentes változatban is, ha növényi alapú italokat használunk hozzájuk.

A hazai ízeken túl a külföldi konyhák egzotikus fogásainak is jól bevált alapanyagai a növényi tejhelyettesítők.

Legyen szó mandula-, rizs-, szója-, zab- vagy kókuszitalról, mind a konyhánk kulcs-összetevői lehetnek.

Ezek a glutén-, laktóz-, tejfehérje-, szója-

és hozzáadott cukortól mentes diétát követők és vegetáriánusok, vegánok számára is fogyaszthatók!

Az AdeZ 100 százalékban növényi alapú italcsalád a szója, mandula, kókusz, rizs és zab krémes, finom ízvilágát kalciummal, D- és B12-vitaminnal vegyíti.

Most a növényi alapú italcsalád italkalauza nekünk segít abban, hogy melyik italt mire és hogyan érdemes felhasználni:

 

Szója – a krémes

A szójaital amellett, hogy bővelkedik fehérjében, igazán gazdag ízvilágot és krémes textúrát nyújt. Igazi jollyjoker, gyakorlatilag minden receptben kiválthatjuk vele a tejet. Tulajdonságai jól érvényesülnek akkor is, ha magában isszuk, de sütési és főzési alapanyagként is megállja a helyét. Az AdeZ Szenzációs Szója ráadásul hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes.

 

Mandula – a magában is finom, kissé mogyorós ízakkordokkal

Ínycsiklandozó, már önmagában egy finom folyékony desszert lehetőségét kínáló megoldás a mandulaital. De ha krémességét és enyhén mogyorós ízakkordjait másban is kamatoztatnánk, próbáljuk ki teába, kávéba keverve! Számíthatunk rá akkor is, ha sütni vagy főzni szeretnénk növényi alapú ital hozzáadásával. Az AdeZ Mesés Mandulát bátran fogyaszthatják azok is, akik glutén-, laktóz-, tejfehérje- és szója-, valamint hozzáadott cukortól mentes diétát követnek.

Zab – a krémes és természetesen édes

Főleg nyáron, a nagy melegben kevésbé népszerűek a sütőben sült ételek, viszont a főzős receptek sztárjai lehetnek a zabitalok, ha krémes és természetesen édes ízekkel tennénk teljessé a fogásokat. Ne felejtsük el, hogy az AdeZ Zabolátlan Zab is hozzáadott cukor-, laktóz-, tejfehérje- és szójamentes!

 

 

Kókusz – a félzsíros tejhez leginkább hasonló, egészen selymes

Ilyen az AdeZ Káprázatos Kókusz is, amely állagában a félzsíros tejhez hasonlítható, igazán selymes. Müzlire öntve, smoothie-k alapanyagaként, és forró italokhoz hozzáadva ajánlott fogyasztani, kiélvezni finom ízvilágát. Mindemellett megbízható társa lehet az ételérzékenységekkel küzdőknek, hiszen szintén glutén-, laktóz-, tejfehérje- és szója-, valamint hozzáadott cukortól mentes.

Rizs – a könnyeden édes

Könnyedségével és édeskés ízjegyeivel a rizsital is hamar belophatja magát a szívünkbe – és a konyhánkba, főleg, ha müzlihez, gabonapehelyhez keverjük, vagy ha főzéshez használjuk fel. A meleg italokhoz ugyanakkor a könnyed állaga miatt inkább más növényi italt érdemes választani. Az AdeZ termékcsalád része a Rock ‘n’ Roll Rizs, amelyet a fentiekhez hasonlóan a különféle “mentes” diétázók, vegánok is fogyaszthatják.

Így használja őket egy profi vegán: Steiner Kristóf

Steiner Kristóf a márka nagyköveteként is előszeretettel használ növényi alapú italokat sütés-főzési kalandjai során, például póréhagymás burgonyakrémleveshez, vagy épp kenyérpudinghoz, és amerikai pancake-ekhez is. Az ambassador

Instagram oldalán azt is bemutatja – például a vegán omlettel, vagy hagymaborzaskával és spenótos-korianderes mártással -, hogyan tudunk növényi tejhelyettesítőkkel gourmet minőséget és ízvilágot alkotni.

Mindenki, aki Steiner Kristófhoz hasonlóan szereti a külföldi konyhát plusz a kulináris élményeket és szívesen készítene el otthon egzotikus fogásokat, gondolhat kihagyhatatlan összetevőként a növényi italokra.

Ugyanis a nemzetközi konyha népszerű alapanyagai is a növényi italok, legyen az épp mandula-, rizs- vagy kókuszital.

 

Nemzetközi fogástippek:

Ha mexikói módra frissülnénk fel, a horchata könnyedén elkészíthető mandulaitallal és egy kis fahéj, valamint vanília hozzáadásával.
Indonézia ízeit a Soto Ayam, vagyis kókusztejes csirkeleves segítségével idézhetjük elő.
Amennyiben thai hangulatot szeretnénk teremteni, a Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevessel érdemes próbálkozni, kedvünktől függően csirkével vagy rákkal tálalva.
Az indiai ételek rajongóinak pedig a kókusztejes lencse- vagy burgonyafőzelék lehet saját készítésű kedvence!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük