Autós vakációra indultok a hosszú hétvégén? Akkor adunk pár tippet, mire figyelj indulás előtt!

Több napos kirándulás esetén érdemes előre felkészülni, akár ellenőrző listát is készíteni a legfontosabb teendőkről. Ez segíthet abban, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen például az autópálya matricáról gondoskodni. 

Elértünk az év azon szakaszába, amikor már egy hosszabb hétvége alkalmával is élvezhető a jó idő, a napsütés, illetve a szabadtéri programok. Tavasszal ráadásul több hosszú hétvége is segít a kikapcsolódás időzítésében. Mivel kezdenek megtelni a népszerű úti célok szállodái, panziói, ezért tanácsos előre tervezni, nemcsak a foglalásokat, de akár az útvonalat is. Sokan autóval indulnak el; nem véletlenül, hiszen nagyobb kényelmet és szabadságot adhat főleg a gyerekesek számára. Mire érdemes odafigyelni?

Műszaki ellenőrzés

A téli hónapokban rendre kevesebbet használjuk a járműveket, a hideg idő és a hosszú állás is megteszi a hatását, főleg a csillaggarázsos járművek esetében. Ezért egy hosszabb utazás előtt ajánlott újra megnézetni a négykerekűt, ha mást nem, a motorolajszintet, guminyomást, lámpákat, fékeket. Ezzel sok kellemetlenség elkerülhető, például egy útszéli várakozás, amíg kiérnek az autómentők.

PowerBank

Az online platformok térnyerése vitathatatlan, a magyar lakosság körében is növekvő tendenciát mutat az online tartalomfogyasztás, a szállásfoglalástól kezdve az utasbiztosításig. Nem is beszélve a magunkkal cipelt kütyük – tablet, mobilok – akkuzabálásáról. A külső akkumulátor/powerbank éppen ezért elengedhetetlen útitárs. Bár felfedezni mindenki szeret, bosszantó, amikor a mobil vagy a GPS lemerül, és nem tudni, hogy melyik kijáratnál kell lekanyarodni az autópályáról.

Egy kis készpénz

Akár wellnesshétvégéről van szó, akár aktív kikapcsolódásról/kirándulásról fontos előre tájékozódni a helyi fizetési módokról. A bankkártya praktikus eszköz, belföldön és külföldön is fizethetünk vele, utóbbi esetén még a valutaváltással sem kell bajlódni. Fontos azonban, hogy egy hosszabb kirándulás alkalmával némi készpénzt is tartsunk magunknál. Jól jöhet, ha útközben meg kell állni valahol, sőt elképzelhető, hogy helyi viszonylatban nincs vagy korlátozott a lehetőség a kártyás fizetésre. Egyes külföldi autópályák fizetőkapuinál is hosszú sor alakul ki a kártyás fizetésre alkalmas helyeknél, ami megúszható egy kis kéznél levő apróval.

 

 

Láthatósági mellény

Autós utazás esetén is fő az óvatosság. A láthatósági mellény használata korlátozott látási viszonyok között, éjszaka és lakott területen kívül kötelező. Jó tudni, hogy a fényvisszaverő prizma már 100-200 méterről is észrevehető és segít az esetleges baleset elkerülésében. A mellény egyébként kempingezés vagy túrázás alkalmával is jó szolgálatot tesz. Ezért személyenként egyet mindig célszerű a kocsiban tartani. Már csak azért is, mert több országban ugyanolyan kötelező felszerelési tárgy, mint az elakadásjelző háromszög.

Biztosítás

A megfelelő biztosítás kiválasztása nem mindig egyszerű folyamat, de nem érdemes rajta spórolni. Amikor megnézzük szolgáltatói piacot, akkor vegyük figyelembe a biztosítás típusát, hogy mire terjed ki, főleg, ha extrém sportot tervezünk: síelést vagy raftingolást. Az utasbiztosítás keresésekor is ajánlott fixálni az igényeket, és ellenőrizni a szerződési feltételeket, hogy valóban azt kapjuk-e, amiért fizettünk. Ellenőrizzük, a bankkártyához kapott biztosítási konstrukció mit tartalmaz, illetve az adott országban az EU-s TAJ-kártyáért milyen ellátást kapunk!

 

 

E-matrica

Az utazás tervezésekor arra is szánjunk időt, hogy megnézzük a választott útszakaszon kell-e útdíjat fizetni. Fontos, hogy a felhajtásnál már meg kell, hogy legyen az érvényes matrica, és bár idehaza a hatvanperces szabály segíti azokat, akiknél ez a tétel nem szerepelt az ellenőrző listán, mindenképp érdemes az utazás előtt megvenni az e-matricákat. Legegyszerűbben ehhez is online juthatunk hozzá, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felületén, de szükség esetén a kijelölt benzinkutakon is beszerezhető a hazai autópályamatrica. A határok közelében általában mindenhol kapható a szomszédos országban érvényes konstrukció, de adott esetben érdemes azt is online előre beszerezni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük