ADVENTI BOX! Hogyan csináld? Képekkel!

 

Most az egyik legjobbtól tanulhatod meg az adventi box készítésének módját!

 

Az adventi koszorúk idén úgy tűnik, kissé háttérbe szorultak: egyre több és több helyen jelennek meg helyettük a csodaszép, látványos adventi boxok. A romantikus csokrokat egyre többször kiváltó, elegáns virágdobozok után megérkezett ezek ünnepi változata is: ez az adventi box, vagy adventbox – kinek hogy tetszik jobban. Mutatunk is néhányat, ami több, mint valószínű, hogy neked is megdobogtatja a szíved – ráadásul egy hazai alkotótól!

Zsuzsa, akinek a keze alól a JÁDE Virág & Dekor-nál nap mint nap válogatott szépségek kerülnek ki, most lépésről lépésre végig is vezet minket a készítés lépésein. 

 

 

Első lépés: a doboz és a gyertya kiválasztása

A doboz: Lehetőleg vastag kartonból vagy műanyagból, fából készüljön. Fontos, hogy ne deformálódjon utólag és elbírja a készítményünk. A mérete teljesen mindegy, de akkor a legesztétikusabb, ha a választott gyertya/gyertyáink kb. az 1/3- 1/4 részét foglalják el.
A doboz alakja bármilyen lehet, de a modern-minimalista box-ok jobban mutatnak szögletes formában, a klasszikusok pedig kerek vagy ovális dobozban.

A gyertya: A gyertya színe, formája és mérete meghatározza az egész alkotásunk stílusát és méretét. Sok mindent írhatnék a kiválasztásáról, de szerintem felesleges: azt vedd meg, amelyik neked tetszik.
Nem kell feltétlenül 4 darabot választanod, lehet csak 1 darab gyertyád, vagy vékonyabb és magasabb gyertyákból 2 x 4 darab, vagy, ha türelmes vagy, akár 24 darab is.
Egyetlen fontos szabály van: maximum 2 színű, de 1 fazonú gyertyát használj! Tehát, ha mondjuk négyet veszel egy szép, kötött mintás gyertyából, választhatsz 2 színt belőle, DE mindenképpen 1:3 arányban. Ne tégy gömb alakú és négyzetes formájú gyertyát egyazon alkotásba – igaz, láttam már ilyet, de bár ne láttam volna!

Emellett vannak olyan adventboxok, melyekbe egyáltalán nem is tesznek gyertyát, szóval ezt a lépést akár ki is hagyhatod.

És a most jöjjenek a hozzávalók:

 • 1 db ragasztópisztoly, ragasztórudakkal,
 • 1 tömb száraz tűzőhab,
 • gyertya- annyi darab, amennyit választottál,
 • anyag, a dobozod bevonására,
 • karácsonyfadíszek,
 • 1 db hangsúlyosabb dísz, vagy felirat.

 

 

Második lépés: a doboz bevonása

Erre jó lesz egy kötött sál, vagy pulcsi, de most nagyon divatosak a műszőrme anyagok is. Bármilyen más anyagot is használhatsz (pl.: filc, farmer), de szerintem minél ,,melegebb” az anyag, annál téliesebb lesz az összhatás.
Az anyagot terítsd ki, mérd rá a dobozra és szabd rá. Az alját nem kell feltétlenül burkolni. A közepétől kezdd el ragasztani, és szépen dolgozd el a szélét. Ha nagyon szálas lesz a széle, fedd le egy karácsonyi szalaggal! Ügyelj rá, hogy szép legyen, mert az összhatást teljesen odavágja, ha ez rendetlen.

Színválasztás:
Ugyanaz a helyzet, mint a ruhákkal: maximum két fő színt és esetleg egy másik, kiegészítő árnyalatot érdemes használni.

További hozzávalók:

 • gyertyatüske- ahány gyertya, annyi db,
 • éles kés – a tűzőhab vágásához,
 • karácsonyi szalagok.

 

 

Harmadik lépés: a tűzőhab beillesztése

Ha elkészültél a dobozzal, éles késsel szabd bele a száraz tűzőhabot. A tűzőhab ugyanolyan magasságú legyen, mint a dobozod és teljesen töltse ki az. Ha megvan a tökéletes méret, alaposan ragaszd bele!

Gyertyaválasztás: Ha nagyon díszes gyertyát választottunk, akkor egy színben harmonizáló, egyszínű anyagot javaslok a dobozra, így majd szépen kiemelik egymást. Ha a gyertyánk egyszerűbb, választhatunk egy markáns textúrájú, vagányabb anyagot is a dobozra! A kevesebb itt is több: hagyjuk érvényesülni a formákat és színeket, meghálálják.

 

 

Negyedik lépés: a gyertyák elhelyezése

Ez az egyik legfontosabb lépés, érdemes időt szánni a sakkozásra. Lehet középre tenni őket, egy kupacba; kettő-kettő is állhat, lehetnek három-egy elosztásban, vagy négyen négyfelé, esetleg szimmetrikusan, vagy akár félkörívben… DE! Ha négy különböző magasságú gyertyád van, azt mindenképpen rakd egymás mellé középre úgy, hogy elöl van a legkisebb, mögötte a két középső és hátul a legnagyobb.

Trendi a gyertyákra valamilyen szalagot tenni, ezt most tudod felragasztani! Először mérd ki a gyertya helyét, így tudod meghatározni a szalag magasságát.

A gyertyák rögzítése: legcélszerűbb ezt gyertyatüskével megtenni. Ilyenkor megmelegíted öngyújtóval a gyertyatüske rövidebb végét és így helyezed a gyertya aljába. Ezt követően beragaszthatod a gyertyákat a tüskékkel együtt a tűzőhabba.

 

 

Díszítés:

Innentől gyerekjáték lesz az egész! Ja, nem.
Még semmit ne ragassz – először csak helyezd a díszeket a helyükre, az alábbi módon:

 • A legjobb, ha a háromszög formát próbálod követni, tehát középre (vagy ha nem középen van a gyertyád, akkor mellé) kerülnek a nagyobb díszek. Ezeket helyezd el véletlenszerűen elszórva a dobozban.
 • Elvileg van egy hangsúlyosabb díszed, vagy feliratod, ezt tedd az elejére, ahonnan a legtöbbet nézed. Ha a gyertyáid nem egymás mellett vannak, akkor kerüljön a gyertyák közé, vagy közvetlen eléjük.
 • Ezt az egész kombót addig nézegesd, felülről, oldalról és elölről amíg tökéletesnek nem találod.
 • Alapvető tanácsok: a csillogó mellé kerüljön matt, a nagyobb mellé két kisebb, igyekezz hármasával tenni ezeket
  Ha minden a helyére került csak akkor ragaszd oda a díszeket!
 • A kisebb díszek, csak a nagyon után kerüljenek be, hogy kitöltsék a maradék teret.
 • Ha bárhol látsz üres helyet, oda kerülhet szalag, vagy műhó. A szalagok jól feldobják. Ügyelj arra, hogy a szalagok végét égesd el, ha szükséges. Nem szép látvány, ha foszlik.

Elvileg elkészültél, gratulálok!

Ugye, milyen szép lett?

 

 

Szklenárik-Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök, virágkötő

Jáde Virág&Dekor

http://jade.unas.hu/  insta: @jadevirag
https://www.facebook.com/jadevirag  www.jadeflower.eu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük