Ha egy csodafiú eljön egy csodahelyre

A Balaton partján, Csopak felett van egy kis meseország.

Úgy hívják, hogy Paloznak.

Pöttöm, színes házak virulnak benne, és hullámzó szőlőtengerek veszik körül.

Itt volt a húgom esküvője, amikor fantaszikus energiák találkoztak össze. Itt van Jásdi István pincészete is, akinek életszeretete nagy hatással volt rám. És itt van Boldizsár Ildikó Meseterápiás központja is, akinek könyvei meghatározták az élethez való hozzáállásomat. Szóval valamit tud a hely.

Nem volt kérdés hát, amikor egy barátnőmtől azt hallottam, micsoda jazz-piknikek szoktak itt lenni,

elhatároztam, egyszer eljövök ide megtapasztalni,

milyen zenék csendülnek fel.

Amikor meg egy másik barátom azt mondta, hogy Jamie Cullumot mindenképpen hallgassam meg, mert idén ellátogat ide, éreztem, hogy itt lesz a helyem. Tudtam, hogy ez a csodahely még nagy meglepetéseket tartogat nekem.

A Balaton partját mindenki szereti. A jó zenéket is. De amikor a Balatontól nem messze a Homola pincészet létrehoz egy progamot, mely révén olyan fantaszikus zenészek jönnek el, mint például Jamie Cullum,

az ember úgy érzi, egy picit olyan,

mintha nem is itthon lenne.

Hanem Nyugat-Európa valamelyik romantikus vidéki falvacskájában. Vagy egyenesen meseország egyik településén. Ez a paloznaki Jazz-Piknik.

A jazzt sokan leszólják. Mert bonyolult, nehezen érthető, a sok hömpölygő, túláradó imporvizáció pedig egyátalán nem fér bele a manapság ismert slágerek sztenderjeibe. Bonyolult ez a zene, jaj, inkább hagyjuk is, gondolják sokan.

Előképzettség kell hozzá, teszik még hozzá a kétkedők. Vagy egyfajta sznobizmus. Egyszerűen nem áll fülre ez a zene. Pláne nem lélekre.

Pedig nagyon is lélekbe simuló. Sőt szívbe férkőző.

Itt van például ez a kölyökképű Jamie Cullum,

aki marhára nem úgy néz ki, mint egy elvont jazz-zenész.

Sőt, pont úgy fest, mint egy őrült fiúcska, aki csupán valami véletlennek köszönhetően került fel a színpadra.

Aztán ez a kölyök, csak úgy merő véletlenségből kap egy zongorát azon a bizonyos színpadon. És újabb véletlen folytán egy remek zenészcsapatot.

Aztán egyszer csak elkezd táncolni, énekelni, zenélni,

és az ember úgy érzi, hogy felrobbantja a teret.

Meg a lelkünket.

És valamit sürgősen újra kell gondolnunk a jazz-ről. Mert ezt a fiút hallva, menthetetlenül szerelmesek leszünk ebbe a zenébe. És az ebből a zenéből áradó felszabadultságba. Meg kell őrülni vele, nincs mese.

Bokros László, jazz-zenész barátom, a Fat Mo’s Band, a Girly’ Groove és a Summer Jam zenekar vezetője így nyilatkozik róla: ,,Jamie Cullum úgy játszik jazzt, hogy azt a popzenét kedvelők is megszeretik. Mindegy, hogy hagyományos formákban lubickol, vagy éppen egy huszonegyedik századi groove-ot bont ki, a végeredmény mindig tökéletes, szenvedélyes, befogadható és igazi. Titka a hitelességében rejlik. Tökéletes esszenciát alkot a zongorajátéka az énekléssel, ráadásul jó dalokat is ír, és élőben is hozzá tud tenni a jól ismert slágerekhez. A stenk (a stenk a teljesen lüktető, belefeledkezett zenélés, semmihez sem hasonlítható állapotban) ott vibrál a hangjegyekben, mintha minden pillanat szét akarna szakadni, nagyon nagy energiák mozdulnak meg, és úgy érzi az ember, hogy az adrenalin egyszerűen kifogyhatatlan”.

Hát engem meggyőzött ez a rövid kis leírás.

Amikor pedig belehallgattam (Belehallgattam? Egy idő után nem tudtam leállni velük.) Jamie Cullum dalaiba, akkor már biztosan tudtam, mi is az a stenk.

És hogy ezt a fiút látni és hallani kell élőben. Mindenkinek. Csak egy jó fröccs, egy puha, kockás pléd, és nyitott szív kell hozzá. Hogy tökéletesen elvarázsolódjunk a Balaton feletti dombok mesekörnyezetében egy többszörös Golden Globe-díjas zenész által.

Hogy egészen pontosak legyünk, Jamie Cullum egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit- és három Sony Rádió-díjat tudhat magáénak, a GQ magazine pedig kétszer jutalmazta „Az Év Embere” elismeréssel.

De engem nem a díjai győztek meg.

Hanem az a szenvedély és életigenlés, ami a zenéjéből,

és a színpadi jelenlétéből árad.

Finy Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük