Így készíts jó üzleti portrét otthon, okostelefonnal

A koronavírus járvány miatt a legtöbb fotós jelenleg nem vállal sem műtermi, sem szabadtéri fotózásokat. Mit tehetünk abban az esetben, ha nekünk éppen most van szükségünk üzleti portréra? Hát megcsináljuk otthon!

Ebben a nehéz időszakban sokaknál felmerülhet az igény egy új, üzleti jellegű portréra, hiszen rengeteg munkahely megszűnt, sokakat elbocsátottak és az új állás megpályázásakor bizony mellékelni kell egy fotót az önéletrajzunkba. A következő cikk abban segít neked, hogy a CV-hez szükséges fotót otthon is el tudd készíteni, okostelefonod segítségével.

 A helyszín kiválasztása

Keress a lakásodban egy egyszínű, szabad falfelületet, de figyelj arra, hogy a fallal szemben legyenek ablakok, hiszen a portrékhoz szükségünk lesz minél több lágy, természetes fényre. Ha nem teljesen szemben van, hanem oldalt, az sem nagy baj, de ez esetben fotózás közben fordulj picit az ablak felé (leginkább arccal).

Olyan napszakot válassz a fotózásra, amikor a nap nem süt közvetlenül a falra vagy lágyítsd a nap fényét fehér, a fényt részben áteresztő függönnyel.

 Smink és frizura

Miután kiválasztottuk a helyszínt, ideje előkészülni a fotózáshoz. A fotózásaim előtt mindig profi make-up artist készíti el ügyfeleim sminkjét, de a járvány miatt az ő szolgáltatásuk sem elérhető, ezért neked kell elkészítened az üzleti portréhoz alkalmas, natúr sminket. Vedd figyelembe, hogy a fotózáshoz erősebb smink szükséges, és inkább matt hatásra törekedj, mert a kamera nem szereti a zsíros, fényes felületeket.

Üzleti portréhoz természetes frizurát szoktam javasolni, ezért bőven elég, ha fotózás előtt megmosod és beszárítod a hajad. Ez a fotózás nem az átalakításról szól, az a cél, hogy egy olyan napot modellezzünk, amikor a legjobb formádat hozod.

Ruházat

A ruházat függ a szakmádtól és a megpályázandó állástól. Fotográfusként, amikor műtermi üzleti portrékat készíttettem magamról, még a járvány előtt, nem a klasszikus blézer+szoknya+ing kombinációt választottam, mert az én szakmám megengedi, hogy picit lazábban értelmezzem az “üzleti eleganciát”. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az említett szett egy Jolly Joker, ezért a mintaképekre előkaptam azt az összeállítást, amiben vizsgákra jártam az egyetemi éveim alatt. Juhéé, még rám jött! 

Úgy gondolom, egy hasonló blézer+ing/elegáns felső+szoknya kombináció majdnem mindenki szekrényében lapul, itt az idő előkapni a fotózáshoz.

Fotózás

Ha megvagy az előkészületekkel, jöhet a fotózás. Én megkértem a férjemet, hogy készítse el a képeket, javaslom, hogy te is kérj meg valakit, akivel egy háztartásban élsz. Ha nincs más lehetőség, marad a szelfi, de lehetőleg kerüljük.

A képeken bátran pózolj és próbáljatok ki több perspektívát, készüljön fotó szemmagasságból és enyhén felülnézetből is.

Az elkészült képek többnyire félalakos portrék. Azért választottam ezt a képkivágást, mert a telefonba épített objektív nagylátószögű, ami torzít. Próbálkoztunk a klasszikus “headshot” portréval is, ami tulajdonképpen a premier plán, tehát váll és arc szerepel a képen, de a torzítás olyan mértékű volt, hogy inkább elengedtem ezt a verziót. Sajnos a telefonokban csak digitális zoom van, minél jobban ráközelítünk valamire, annál rosszabb lesz a képminőség.

Viszont a félalakos portrék egész korrektek lettek, főleg utómunkával, amikor is korrigáltam a fotó színeit, picit világosítottam a falon és retusáltam a bőrömet, valamint adtam egy kis volument a hajamnak.

Összességében jobb eredményt kaptam, mint amire számítottam.

Nem azt mondom, hogy a telefonos fotó hozza azt a színvonalat, mint a profi műtermi verzió, de vészmegoldásnak, kis méretben, önéletrajzban megállja a helyét, főleg akkor, ha egy retusőr rendbe teszi őket.

Bízom benne, hogy a cikk segítségével rólad is előnyös üzleti portrék készülnek, amik segítségével sikeresen pályázol a kiszemelt állásra.

Nerpel Nikoletta
portré-és divatfotós
Nerpelfoto

(képek: Nerpel Nikoletta)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük