Ilyen a tökéletes otthoni munkaállomás

Kevés olyan irodai dolgozó van, aki az elmúlt fél évben, ha csak kevés időre is, de ne tapasztalta volna meg a home office minden örömét és bánatát.

Azok, akik a kanapéról vagy az ágyból kezdtek el dolgozni, hamar megtudhatták, milyen hátrányokkal járhat, ha elsőre kényelmesnek tűnő, hosszabb távon viszont inkább kellemetlen pozíciókban töltik az egész napot. Otthonunk kényelmében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nem megfelelő testtartás jelentősen megviselheti szervezetünket – éppen ezért fontos házi irodánkat is ergonomikusan kialakítani. Ehhez nyújtanak most segítséget az LG szakértőinek tippjei, a gyártó jóvoltából ráadásul most professzionális monitort is nyerhetnek azok, akik Instagramon is megmutatják elképzelésüket az ideális munkaállomásról.

1. Hagyd a kanapét az esti filmnézésre!

Nem mindegy, hogy az egész napos munka során min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és lehetőség szerint olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is. Ha kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon.

Az így komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet pedig úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

2. Legyen jó helyen a kijelződ

A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi monitorunk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány nagyobb könyvvel. A monitor legyen legalább egy kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el a szobában, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a legrugalmasabb megoldást keressük, válasszunk olyan monitort – például az LG Ergo szériás kijelzőit – amely több irányban, kényelmesen mozgatható és forgatható, így például kifejezetten hasznos azok számára, akik egész napokat töltenek a képernyő előtt. (A gyártó #ergovagyok kihívásának résztvevői most egy ilyen, közel 300 000 Ft értékű 32 hüvelykes, professzionális 4K monitort nyerhetnek azzal, ha egy Instagram fotón megmutatják, milyen furcsa pozíciókból képesek nap, mint nap hatékonyan dolgozni.)

3. Inkább nagyobb képernyőt válassz!

A laptopok képernyője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal rendelkező modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különböző dokumentumok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt.

„Szemünk kímélése érdekében otthonunkban is érdemes minőségi kijelzőt használni: a legjobb választás egy IPS monitor, ami stabil és pontos színmegjelenítést biztosít, villódzás nélkül” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője.

+1: Vesd be a vasalódeszkát!

Nem feltétlenül kell az egész napot ülve tölteni: a konyhapult vagy a megfelelő magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni.

Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk. Ne feledjük, hogy a legkreatívabb megoldásokkal érdemes részt venni az LG #ergovagyok Instagram-kihívásában!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük