Kettesben a megelevenedő középkorban: három csodás nap a Mecsek lábánál

Mindig is imádtam a történelmet. Kislányként arról álmodoztam, hogy régész-történész leszek.

Később ezt az álmot félretettem és írni kezdtem, de a régmúlt történései, a poros képek és tárgyak, az óvárosok és várak, a különböző korok bája és legendái a szívem csücskei maradtak.

Valahogy úgy érzem magam, ha ilyen történelmi helyen járok,

mintha a szívemhez érne a látvány, és

öreg kezével megsimogatná.

S bár a Puchner Élménybirtokon  a reneszánsz épületek nem korhűek, mégis olyan hangulata van a helynek, hogy tökéletesen képes visszarepíteni az időben.

 

Ha itt szeretnétek megszállni, hatféle hangulatú szálláshely vár benneteket:

Itt van például a Kastély, ahol igazi főúri elegancia fogad, a Palota Mátyás király uralkodásának éveit adja vissza, az Udvarház pedig kissé francia beütéssel idézi nekünk a XVIII. századot. Az élménybirtokon is megszállhatunk, a szobák ugyan a modern korban épültek, mégis a középkorban érezhetjük magunkat bennük. Wellness szolgáltatások is várják a pihenni vágyókat, megmártózhatunk a francia, vagy marokkói stílusú fürdőkben, elkülönülhetünk a VIP fürdőben, kérhetünk masszázst, vagy épp szaunázhatunk, ha ahhoz van kedvünk – ha pedig már eleget áztattuk magunkat, a sportközpontban megannyi élmény vár még ránk.

Egész évben rengeteg programmal szolgálnak itt kicsiknek és nagyoknak, pároknak, baráti társaságoknak, egyszóval mindenkinek és bárkinek, aki gondol egyet, és itt szeretne megszállni.
Megnézhetünk színházi előadásokat, lovagolhatunk, megelevenítenek előttünk középkori lovagi tornákat és még sorolhatnám… 

Na de nézzünk picit bele, hogyan is jöhetett létre ez a hely:

Puchner Antal tábornok kisebb vagyonhoz jutott. Úgy gondolta, pénzét érdemes lenne birtokba forgatni, s amikor a Mecsek lábánál elrejtőző településre látogatott, azonnal beleszeretett a helybe.

Az 1840-es években kastélyt kezdett építtetni, melyhez egy park is tartozik,

Hannibálnak, a tábornok fiának köszönhetően.

A Hella 91. Kft 1993-ban vásárolta meg az egész birtokot, egy nagy álmokat szövő tulajdonossal az élen.

Ez az álom valósággá vált, és egy négycsillagos szálloda lett belőle, amely folyamatosan azért bővül, szépül, hogy az ide bejelentkező vendég, aki a városok zajától távol szeretne csodás környezetben eltölteni néhány napot, mennyeien érezhesse magát.

Én a párommal töltöttem el itt három napot,

és szívből mondhatom, hogy ide

tényleg érdemes ellátogatni.

Mikor beléptünk a szobánkba, mindkettőnk szájából kiszaladt az a bizonyos ,,hűha”.

Az Udvarház Étage de l’amour szobájában szálltunk meg, amely kényelmes és jól felszerelt volt, nyitott fürdőszobával, hatalmas káddal. Mondanom sem kell, hogy milyen jól éreztük magunkat benne.

A foglalásunkhoz tartozott minden nap reggeli és vacsora is, ahol mindig szívélyes fogadtatás és fantasztikus ételek vártak minket. Nem mellesleg a Palotában található étkezőtermek csodás hangulata is nagyban hozzájárult az étvágyunkhoz. Mindenre gondoltak, még külön nevelő is van a reggelinél, aki leköti a gyerekek figyelmét, hogy a szülők nyugodtan elfogyaszthassanak még egy kávét is.

Napközben nagyokat sétáltunk és belemerültünk a reneszánsz élménybirtok középkori hangulatába, csodáltuk az építészeti remekeket és betértünk a kézműves foglalkozásokra, ahol az Apródképzőben újra gyerekek lehettünk egy kicsit. Bőrkarperecet csináltunk és kézzel festett nyakéket készítettünk Czipó B. Rózsa zománcmívessel, s ólomkatonákat festettünk Fekete Gyulával, a seregek urával.

Délután és este nagyszerűen éreztük magunkat a stílusos és hangulatos fürdők fényei alatt és ellazultunk a pezsgőfürdőben – ha pedig ahhoz volt kedvünk, megittunk egy ínycsiklandozó koktélt.

Este ellátogattunk a Sportközpontba, ahol versenybe szálltunk egymással bowlingozásban és biliárdban.

Kipróbáltuk a Menekülőszobát is, életünkben először,

ebben nem jeleskedtünk ugyan, de ennek ellenére nagyon jó élmény volt.

Elhatároztuk, hogy fejlesztjük magunkat majd benne, hogy legközelebb, ha visszalátogatunk, már sokkal jobban menjen.

Mert bizony, egyszer visszajövünk ide.

Ez a hely egyszerűen mindent tud.

Nem voltunk még olyan szállodában, ahonnan

nem akartunk kimenni várost nézni,

itt tényleg mindent megtaláltunk, amihez kedvünk volt. Napirendet kellett felállítanunk, hogy az összes lehetőséget kimaxolhassuk.

A másik oka annak, hogy szeretnénk itt újra megszállni, a személyzet kedvessége. Itt aztán tényleg azért van mindenki, hogy jól érezzük magunkat, és széles mosollyal fogadnak, ahányszor csak meglátnak.

Nem az a fajta kötelező mosoly volt az arcukon, amit sok szállodában látni, hanem az ,,örülünk a vendégnek, itt értük vagyunk” féle mosoly.

S azért is visszatérünk, hogy megnézzük a lakatot,

amit a szerelmesek kútjára akasztottunk, hogy mennyire koptatta meg rajta

a nevünket az idő…

,,A bove maiore discat arare minor” – magyarul: ,,A nagyobb ökörtől tanulja el a kisebb a szántást”

…ha a tulajdonos, Kollár László olyan helyet álmodott meg, olyan szállodát szeretett volna, 

olyan élményközpontú helyet kívánt létrehozni, amitől tanulni lehet a vendéglátás mesterségét, 

akkor sikerült neki.

Agárdi Zsóka

 

Nem szonzorált bejegyzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük