Mit lát az, aki színvak?

 

Gondolkodtál már ezen valaha?

Bevallom, bennem már felmerült a kérdés, hogy vajon ugyanúgy látom a színeket, mint mások?

Ami nekem piros, arra más is azt mondja: piros

– de UGYANAZT is látjuk vajon?

 

Számomra a válasz valószínűleg igen, mert, bár én is belefutottam már az ominózus zöld/kék/zöldeskék, vagy kék/lila/liláskék kérdésekbe, azért úgy tűnik, viszonylag jól felismerem a színeket.

 

De mit láthat az, aki viszont nem?

Valahogy úgy tudtam ezt elképzelni, mint régen a fekete-fehér tévét: a világ biztosan ugyanaz, csak színek nélkül. Hogy mekkorát tévedtem!

 

A teljes színvakság nagyon ritka, a köznyelv mégis a színtévesztőket is nemes egyszerűséggel ,,leszínvakozza”.

Ez tévedés, mert ha valaki színtévesztő, attól még messze nem válik számára fekete-fehérré a látvány! Az így élők nem képesek megkülönböztetni egymástól bizonyos színeket – de keverhetik például csak a kéket a sárgával, vagy akár a pirosat a zölddel. És igen, lehetséges az is, hogy valaki csak a kék, vagy a szürke árnyalatait látja. Ez a dolog ugyanakkor, még ha ,,csak” színtévesztésről is beszélünk, az érintettek egész életére nagy hatással van: tanuláskor, közlekedéskor vagy egy hétköznapi bevásárláskor is jelenthet komoly nehézséget. 

Hogyan tudjuk ezt elképzelni?

Hogyan látják ők ugyanazt a tárgyat, képet, amit mi?

 

Függően az egyéni jellemzőktől, például így, mint ahogyan ezek a képek mutatják:

Látható, hogy (bár kétségtelenül másmilyennek, mégis) színesnek látják az egy-egy színt tévesztők is a világot, csak éppen nem ugyanolyan színekkel, mint amilyennek a tökéletesen látó emberek. Mindenesetre a képeket elnézve jól érezhető, mennyi nehézségük származhat ebből.

És te milyen számot látsz itt, ebben a körben?

 

Gyerünk, mire tippelnél?

Vigyázz, becsapós!

 

 

 

Ha a 74-es mellett döntöttél, akkor minden oké. De ha véletlenül 71-et vagy 21-et mondtál, akkor talán érdemes elvégezned az alábbi tesztet, hogy kizárhasd a színvakság lehetőségét.

képek forrás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük