Nekünk a Balaton a riviéra – azaz a legtöbb magyar ide megy nyaralni

Mindenki igyekszik legalább nyáron elutazni picit. Persze trendi külföldre menni, de az derült ki egy nem régi felmérésből, hogy a legtöbben mégis csak a jó öreg Balatont választják…

A magyarok zöme belföldi nyaralást tervez idén, ötből négyen legalább egy alkalommal a Balatonon üdülnek majd a Szallas.hu friss felmérése szerint. A foglalások átlagértéke 110 ezer forint, átlagosan 3,7 főre és 4 éjszakára szólnak.

Minden negyedik foglalást SZÉP-kártyával rendezik majd a vendégek, ilyen esetben átlagosan 134 ezer forintot fizetnek a szálláshelyért.

„A szállás költsége mellett persze egyéb kiadások is felmerülnek – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. Még mindig divat, hogy hűtőtáskával megyünk strandolni. Rántotthúsos szendvics helyett ilyenkor a legtöbben innivalót készítenek be maguknak.”

A felmérés szerint a vendégek fejenként 2500 forintért vásárolnak a strandok büféjében; belépőkre, programokra pedig max. 5-10 ezer forint költőpénzzel kalkulálnak.

Az eddig beérkezett foglalások szerint Siófok, Balatonfüred és Hévíz a legnépszerűbb úti cél, őket követi Zamárdi, Balatonlelle és Balatonboglár.

„A top tízben egyébként még Keszthely, Balatonföldvár, Fonyód és Balatonalmádi kaptak helyet” – részletezte Keresztes Nóra.

A turisztikai látványosságok közül a Festetics-kastély, a szigligeti vár és a Balatoni Hajózás Zrt. – Siófok kedvezménykuponjai iránt a legnagyobb az érdeklődés a Szallas.hu adatai szerint.

„Nemcsak kulturális programokra és várak pénztárainál lehet érvényesíteni a kedvezményeket, számos strand is kedvezőbb áron látogatható velük” árulta el a marketingmenedzser. A népszerűségi lista is ezt igazolja: a top tízben még a Hévízi Tófürdő, a Plázs Siófok, a Keszthelyi Városi Strand és az Annagora Aquapark szerepelnek.

A legforgalmasabb időszak július 15-28 között lesz, a legtelítettebb nap július 21.Aki még nem gondoskodott a foglalásról, jobb, ha mielőbb cselekszik, mert egyes szálláshelyek már most 70-80 százalékos kihasználtságúak a nyári időszakban, és bizony gyorsan fogynak a lehetőségek – figyelmeztet a szakember. – Siófok és Balatonfüred szálláshelyei között pedig már most is nehéz elérhetőt találni.”

A part, strand közelsége döntő szempont a szállás kiválasztásakor

A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencében, ezért a szálláshely kiválasztásakor a part és a szállás távolsága az elsődleges szempont.

„Az ár a második, a személyes tapasztalatok a harmadik faktor” – mondta Keresztes Nóra. Minden második válaszadó egyaránt menne az északi vagy a déli partra, harmaduk inkább az utóbbit, ötből egy pedig az északit részesíti előnyben.

Balatonfüred és Balatonalmádi fürdőhelyei a legnépszerűbbek Északon, a túloldalon pedig Zamárdi és Balatonlelle hasítanak. A szabadstrandok nagyobb népszerűségnek örvendenek: ötből csak egy válaszadó választ fizetős helyet, holott utóbbi előnyei a tisztaság, a rendezettség, a kulturált mosdó és a büfé is.

„Az ingyenes partszakaszokon viszont a vendégek nincsenek időkorláthoz kötve és a pénztárcájukban is több marad” – mondta Keresztes Nóra. Bár a zsebtolvajoktól félhetnénk, minden második vendég szerint a fizetős partszakaszokon épp úgy számíthatunk lopásra, mint a szabadstrandokon. „A vendégek 44 százaléka hajlandó lenne strandbelépőt fizetni, ha az a csomag- és értékmegőrzést is magába foglalná” – tette hozzá a marketingmenedzser.

Top tíz úti cél a nyáron a balatoni régióban:

 1. Siófok
 2. Balatonfüred
 3. Hévíz
 4. Zamárdi
 5. Balatonlelle
 6. Balatonboglár
 7. Keszthely
 8. Balatonföldvár
 9. Fonyód
 10. Balatonalmádi

Top tíz turisztikai attrakció a nyáron a balatoni régióban:

 1. Festetics-kastély
 2. Szigligeti vár
 3. Balatoni Hajózás Zrt. – Siófok
 4. Hévízi Tófürdő
 5. Plázs Siófok
 6. Keszthelyi Városi Strand
 7. Fordított Ház Siófok
 8. Balatoni Bob Szabadidőpark Balatonfűzfő
 9. Annagora Aquapark
 10. Tihanyi Bencés Apátság

A legnépszerűbb szálláshelyek a nyáron a balatoni régióban:

 • Hotel Marina Balatonfüred ***+superior
 • Hotel Annabella Balatonfüred ***+superior
 • Anna Grand Hotel Balatonfüred
 • Prémium Hotel Panoráma Siófok ****
 • Luxury Spa & Conference Hotel Siófok ****
 • Aqua Hotel Balatonföldvár **
 • Hotel Margaréta Balatonfüred
 • Hunguest Hotel Bál Balatonalmádi
 • Ildikó Apartmanház Zamárdi
 • Marina-port Balatonkenese

Az úti cél választásának szempontjai:

 1. A strand és a szálláshely közötti távolság.
 2. Ár.
 3. Saját tapasztalat.
 4. Változatos programlehetőségek.
 5. Vendégértékelések.

Ti mit választanátok vagy tennétek hozzá a listához?

(képek: Unsplash, Pixabay)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük