Október 18. a Menopauza Világnapja – Ne legyen tabutéma!

A Menopauza Világnapján a NeverOrdinaryWoman blog és a Vichy Neovadiol közösen kampányolnak, hogy a menopauza ne legyen tabu téma és beszéljünk róla többet!

Magyarországon több százezer nő van menopauzában. A menopauza nem betegség, hanem egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztül megy élete folyamán, mégis tabu téma.
A világnap alkalmából itt az ideje, hogy felhívjuk a figyelmet ismét erre a témára, beszéljünk róla többet, ugyanis a menopauza nem magánügy.

 

Iványi Orsolya, kommunikációs tanácsadó NeverOrdinaryWoman (www.neverordinary.blog.hu) blogján tavaly szeptemberben kezdett el foglalkozni a témával. Létrehozott egy zárt Facebook csoportot is, mert úgy tapasztalta, hogy a változókorral egyedül hagyták a nőket. Pár nap alatt ötszázan csatlakoztak, ma a létszám 2000 felett jár. A tagok folyamatosan töltik fel a tapasztalataikat, már nemcsak a menopauzáról, hanem úgy általában a 40 feletti élet témáiról is.

Kilépve az online világból, Menopauza Cafe eseményeket is szervez Orsolya a Vichy-vel, ahol kötetlenül beszélgetnek a témáról.

„Rengeteget olvasok a témáról, de úgy érzem, hogy csak a jéghegy csúcsát kapargatom. A legnagyobb probléma a kevés rendelkezésre álló információ és a megfelelő párbeszéd. Ezen dolgozom, mint menopauza aktivista (menovist), hogy minél többet beszéljünk a menopauzáról, arról az életszakaszról, melyben a nőknek a legnagyobb támogatásra és együttérzésre lenne szükségük.” – mondja Iványi Orsolya.

„A nők nem szívesen beszélnek róla, talán azért is, mert általánosságban nem illik beszélni róla, mintha valami stigma lenne. Pedig nem az. Jó lenne, ha a férfiak is tisztában lennének azzal, hogy mit érez ilyenkor a nő és hogyan tudná elviselhetőbbé tenni a folyamatot. Egy jó párkapcsolat aranyat ér a menopauza megpróbáltatásai közepette.”

“A legjellemzőbb visszajelzés a zárt csoportban, hogy miért nem mondta el nekik senki, hogy mi fog történni velük. Ezért is lenne szükség arra, hogy minél több olyan nő beszéljen a tapasztalatairól, aki már átesett a folyamaton. Viszont ha felvállalod a menopauzát, akkor már öreg vagy, és ezt a társadalom nem szereti, mert öregedni kínos. A fiatalság hajszolása globális jelenség, és a hazai 40 feletti celebek sem szeretnek beszélni a változókorról.”

„Félreértés ne essék, a hormonális változás nem kellemes, több a negatív hozadéka, mint a pozitív, de ki lehet és is kell belőle hozni a maximumot.  Odafigyelés és tudatosság, ilyenkor érdemes életmódot változtatni, az egészséges táplálkozás, a sport elengedhetetlen 40 felett, és a menopauza is könnyebben átvészelhető így.  A legfontosabb, hogy mentálisan legyünk felkészülve és a tünetek jelentkezésénél pedig forduljunk orvoshoz.”

A NeverOrdinaryWoman FB oldalán a Menopauza Világnap alkalmából nyereményjátékkal is készülünk, 3 szerencsés Neovadiol csomagot nyerhet

A Menopauza Világnap alkalmából videóval üzenünk, melyben 10 bátor nő (a NeverOrdinaryWoman olvasói) osztották meg saját képeiket és üzeneteiket a menopauzáról:

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük