Profi bevásárlólista egy jól felszerelt konyhához

Alapvetően egy széles választékkal felszerelt konyha bármely sima és/vagy problémás napon képes teljesíteni feladatát akár hetekig úgy, hogy közben mindenből csak raktározható készletet tárol, és nem halmoz fel az esztelenségig.

A következő felsorolásból mindenki felelősen eldöntheti, szükséges-e valóban boltba mennie a következő néhány napban, vagy ehelyett inkább sorra veszi azokat a készíthető ételeket, melyekhez az alapanyagok mind ott lapulnak a kamra mélyén!

Lisztek, morzsák és darák: búza, rozs, zab, rizs, kukorica, stb. lisztek és keményítők (teljes kiőrlésűek és/vagy simák): kenyérhez, sütikhez, házi tésztákhoz, nokedlihez, gancához, prószához, polentához, stb. (ha nincs kéznél kenyérmorzsa, készítsünk házilag szikkadt kenyérből/zsemléből).

Rizs (fehér, barna, kerek, hosszúkás -jó, ha van többféle, mert mind mást ad): risottóhoz, párolt rizshez, piláfhoz, rizseshúshoz, arancinihez, tejberizshez, rizskoch-hoz, stb.

Bulgur, kuszkusz, gersli, hajdina, köles: salátákhoz, köretekhez, stb.

Szárított tészták: jól variálhatók köretnek, egytálételnek, levesbetétnek formájuk szerint (teljes kiőrlésűek, tojásosak vagy nem, gluténérzékenyeknek speciális!).

Hüvelyesek: bab, sárga- és csicseriborsó, vörös/fekete/sima lencse: levesnek, hummusznak, pürének, főzeléknek.

Konzervek: paradicsom, bab, kukorica, szardella, tonhal, pesto (zöld, piros): ragukhoz, pürékhez, tésztákhoz, pizzákhoz feltétnek, stb.

Szárított magvak: tökmag, napraforgó, szezámmag, dió és tök, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, stb. ízlés szerint (nagy energiát adnak, hosszan eltöltenek).

Bogyók: olíva, kapri: salátákhoz, rizottókhoz, stb.

Aszalt gyümölcsök és zöldségek: mazsola, áfonya, meggy, barack, szilva, stb.: krémlevesekhez, szószokhoz, kásák tetejére; paradicsom aszalva jobb ízhordozó, mint télen a friss.

Szárított gombák: visszahidratálva őket ízesek, illatosak, nagyon jól használhatók leveshez, körethez, raguhoz, stb.

Olaj: napraforgó a legáltalánosabb (de sokan cserélik kókuszzsírra), olíva-, mogyoró-, szőlőmag-, szezám-, tökmagolajak stb., saláták kiváló ízesítői.

Cukorfélék: kristálycukron túl mesterséges és/vagy egyéb természetes édesítők a speciális étrendet követőknek.

Mustár, ecet, szójaszósz, halszósz, Worchestershire-szósz, ketchup, majonéz, chili és fokhagymakrémek, Erős Pista, Édes Anna: ezek nélkül van élet, mégis könnyebb velük…

Ún. hajtóanyagok: friss és/vagy szárított élesztő, folyékony is lehet, sütőpor, szódabikarbóna (ha semmi sincs, jöhet a kovász lisztből és vízből!).

Só, bors, paprika, fűszerek (majoranna, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma): szárítottak is változatosan használhatók

Kakaópor, csokoládék: sütéshez, ízesítéshez, nasinak, stb.

Zabpelyhek, müzlik, kásák: jól indítják a napot, könnyű vacsinak is megteszik, szeletben pedig kiránduláshoz is passzinthatók.

Csoki- és/vagy mogyorókrém, méz, juharszirup, lekvárok: palacsintába, sütibe, mindenbe IS!

Friss zöldség és gyümölcs: raktározható mennyiségben, szezonnak megfelelően

Friss felvágottak, füstölt szalámik, kolbászok, szalonnák, sonkák: szendvicseken túl pl. egy jó paprikás krumpliba, csülkös bablevesbe, stb.

Húsok frissen és fagyasztva: arra figyeljünk, hogy ne legyenek újrafagyasztva, mert élvezeti értékvesztésük ilyenkor elkerülhetetlen!!

Tejtermékek: túrók, tej, tejföl, író, tejszín, kefir, vaj, sajtok: parmezán, mozzarella, trappista, camembert -a sor itt végtelen, bizony ezek is nagyon jó, ha vannak. Tejből hűtő kapacitás hiányában jöhet a tartós is.

Tojás: tyúk és/vagy fürj tojás (ez utóbbiból a füstölt is igazán klassz).

Természetesen nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy ne halmozzon fel soha úgy készletet, hogy közben másnak nem hagy az adott termékből a boltban hanem felvásárolja az összeset belőle.

Célszerű a család méretének és étkezési szokásainak megfelelő mennyiséget bevásárolni.

De nyugalom: egy ünnep vagy hosszú hétvége után is kinyitottak már boltok, szóval lesz lehetőség a készletek feltöltésére.

Addig pedig használjuk, variáljuk és kombináljuk a meglévőt, meg fogunk lepődni,

milyen új fogásokat is el tudunk készíteni!

Nagy Tímea/Grandevu

(képek: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük