Sebesre dörzsölt talpak és hisztéria az erdő közepén

A jó idő beköszöntével egyre többen vágynak a természetbe, sokan pedig nagyobb túrák teljesítésére is elszánják magukat. A kezdő túrázók azonban gyakran nem a megfelelő eszközökkel és ruházattal indulnak útra, ez pedig nem csak a kirándulást, de egészségüket is tönkre teheti.

Azoknak, akik belevágnak, a legfontosabb az ideális túrabakancs beszerzése, amelynek kiválasztásában a Trekhunt, online túra és programkereső oldal, csapata ad hasznos tippeket.

A megfelelő lábbeli választásához sok szempontot kell szem előtt tartani:

lényeges, ha túrázásról, túrabakancsról van szó, érdemes a jó minőségű, kicsit drágább, de garantáltan biztonságos darabot választani. Az átgondolt döntés érdekében először gondolja át, milyen terepen, milyen időjárási viszonylatok közt tervez túrázni: ha sziklás terepen vagy hegyekben tervez kalandozni, mindenképpen zömök, erős túrabakancsot érdemes választani, annak érdekében, hogy az ne hajoljon, mert az akadályozza az előrehaladást, nem beszélve a csúszásveszélyről.

Ha a túra ezer méter alatt, lágyabb lankákon történik, elegendő egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs. A gyártók a választást megkönnyítendő a talprészeket különböző kategóriákba sorolják: az “A” kategóriába tartozó cipők talpa jellemzően puha és hajlékony, míg a “D” teljesen merev. Míg az előbbi bakancsokat a könnyű túrákhoz ajánlják, addig az utóbbit hegymászáshoz.

A tökéletes kényelem miatt a bakancsok általában nem csak egész méretezésben, de gyakran felezett, sőt harmadolt számban is elérhetőek. A cipők felső részét tekintve a textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek, mert jól szellőznek, ezért praktikus választás a legtöbb éghajlati viszonylatban.

A teljesen bőr bakancsok általában nehezebbek, így súlyuk a kezdő túrázók kedvét könnyen szegheti, annak ellenére, hogy ezek a darabok jobb minőségűek és tartósabbak is, mint kevert társaik.

A bélésanyag hasonlóan kiemelten fontos: a túracipők gyártását ma már jó nedvességelvezető, többnyire műszálas szövetekkel folytatják bélésanyagként, de a klasszikus bőrbakancsok bélése a mai napig kiváló minőségű, kopásálló és tartós, krómmentes cserzésű finom bőr.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a kezdő túrázókban sok kérdés merül fel a felszerelést és a távot, nehézségi szintet illetően. Habár mi nem túraszervezéssel, hanem a különböző túraajánlatok összegyűjtésével és könnyen kereshetővé tételével segítjük a természetbe vágyókat, fontosnak érezzük, hogy edukáljuk és a lehető legváltozatosabb módon tájékoztassuk azokat is, akik még csak most kezdik el útjukat a felfedezések és kalandok világában.” – magyarázza Kardos László, a Trekhunt ügyvezető igazgatója.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni vásárlásnál?

A legfontosabb, hogy a bakancs kényelmes legyen, igazodjon a lábformára. Javasolt egy számmal nagyobb méretet választani, mint az utcai cipő, azonban, ha a sarok nem áll fixen, akkor mindenképpen fél számmal kisebbet kell kérni. A boka stabilitása az egyik legfontosabb tényező, így a magas szár is elengedhetetlen egy jó túrabakancsnál. A hosszú fűzhetőség pedig abban van segítségünkre, hogy a bakancsot tökéletesen a lábunkra igazítsuk. Ha a bakancs nyelve össze van varrva a felsőrésszel, az tovább fokozza a vízhatlanságot, mivel a víz így nem tud bejutni a bakancs belsejébe.

A súlyt illetően, elsőre nehéznek tűnhet a másfél kilós lábbeli, de ez a bakancsok tekintetében teljesen normális. Ha megvásároltuk a megfelelő túracipőnket, mindenképpen ajánlott kipróbálni és kicsit bejáratni az első éles túra előtt, legfőképpen azért, mert a szobai használat után még visszaveszik a boltban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük