SOS stresszkezelő praktikák, felrobbanás ellen

A napi feszültség miatt sokszor robbanok. Te is?

Akkor olvasd el a lenti tippeket arra, hogy miként kezelheted a helyzetet, mielőtt pusztító tombolásba, vagy önostorozásba kezdenél!

Sokszor ha úgy érzem, zsong a fejem a hétköznapok sodró eseményeitől, vagy

mikor túl sok negatívum ér, kikészülök.

Mostanra rutinom lett abban, hogyan kerüljem el ezt. Mielőtt robbanna a bomba:

1.)

Megállok egy pillanatra és hatalmas levegőt veszek, hogy érezzem amint megtelik a tüdőm és lassul a világ. Legtöbbször ez beválik. Ha sportosabb vagy (nálam), akkor egy kiadós futás is sokat segíthet a stresszkezelésben.

2.)

Gyorsan befogom a szám (ez néha még nehezen megy). Visszatartom a kiabálásáradatot. Iszom egy forró teát vagy egy pohár vizet és néhány perc múlva higgadtabban tudom kezelni a szituációt. Ez nehéz, de a folyadékbevitel nyugtatólag hat az idegekre. Azért vigyázat, borozni nem ér!

3.)

Belegondolok a másik helyzetébe. Bizony, ez baromira nehéz, miközben a saját bajommal vagyok elfoglalva, de mégis hasznos. Néha olyan meglepő dolgokat tárok fel mozgatórugóként, hogy magam is ámulok. Ez már komoly terápia, leginkább önmagamnak… Aki felbosszant, aki negatív hullámokkal bombáz téged, sokszor a figyelmedre vágyik, éhezi a törődésedet! Ezt a törődést ha lehet, ne egy jól irányzott balhoroggal tudd le, hanem figyelj oda a másikra. Észre sem veszed, hogy mindeközben magadra is sokkal jobban figyelsz majd. Mondom én, ez már komoly terápia.

4.)

Felhívom az anyukám, vagy az apukám. Ez így fura lehet egy 35 feletti nőtől, de még mindig nyugtatólag hat a lelkemre a hangjuk, a bölcsességük. Elraktározom magamban mindazt, amit mondanak, és sokszor már telefonhívás nélkül is szinte hallom, hogy mit mondanának. Bárki, aki meghallgat, akinek a hangja nyugtatólag hat a lelkedre, akinek bízol a szavaiban, azt haladéktalanul hívd fel! Az ilyen beszélgetések (még ha esetleg csak te beszélsz is folyamatosan) nagyon jót tesznek, megnyugtatóan hatnak. 

Tudom, hogy nem engedhetem, hogy robbanjon a bomba, ám nagyon lobbanékony természet vagyok. Egy-egy bosszúság nálam egy atombomba becsapódásával is felér.

Szóval meg kellett tanulnom, hogyan tudok megállni egy pillanatra. A túlhajszoltság ellenszerét még sajnos nem találták fel, de ha néha szünetet tartok, azzal biztosan  jót teszek magamnak…

És egy fontos tanács, mindig mosolyogj!

S hogy miért?

Aki a barátod, az örül a mosolyodnak és viszonozza. Aki az ellenséged… Nos, ugye tudod? Ő felrobban majd dühében. S mindeközben te mélyeket lélegzel, s telefonálás közben iszol egy forró teát.

S ha letetted a telefont, akár rá is kérdezhetsz: akar-e beszélni a problémájáról?

PinkAnyu

(kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük