Szuper konyhára vágysz? Íme pár bomba tipp hozzá!

Ha épp konyhát tervezel, de nem tudod, pontosan milyet és később nem akarod megbánni a választásod, akkor most egy profi segít benne!

Kótai Eszter, a KEKinterior belsőépítészeti tervezésre szakosodott cég vezető tervezője beavat minket pár trükkbe, hogy mire figyeljünk az új konyhánk tervezésénél.

Alapfelvetésem, hogy ha valaki új konyhát szeretne, akkor először megtervezi/megtervezteti azt, hogy később ne érjék meglepetések. A legideálisabb megoldás, ha megbízol egy konyhatervezésben jártas lakberendezőt, vagy elsétálsz egy konyhastúdióba, és profikra bízod ezt a feladatot. De persze vannak olyan esetek, amikor erre nincs lehetőséged, kedved, vagy egyszerűen szeretnél már kész elképzelésekkel érkezni a konyhastúdióba.

Erre az esetre felvérteznélek pár tippel:

 

1.Gondold végig, hogy valójában mennyit fogod a konyhát használni!

Biztos, hogy szükséged van arra a hatalmas konyhaszigetre, ami a képeken olyan jól mutat? Kell a mennyezetig beépített konyhaszekrény? Ha az egész család beszáll a főzésbe-sütésbe, és te is ott sertepertélsz minden nap, akkor igen, legyen sok szekrény, alul és felül is, legyen minél nagyobb a munkafelület. Ha viszont inkább csak „mutatóba” lesz a konyha, tervezzél kisebb bútort, ez is lehet stílusos; és így több tered marad a családi életre.

2.Figyelj az ergonómiára!

Lehet, hogy jól néz ki, ha a sütő a munkapulttal egy szintben van, de ha fölé még egy mikrohullámú sütőt is tervezel, azt nagy valószínűséggel már csak létráról tudod használni. A pultok közötti távolság minimum 90, maximum 110 cm legyen, a pultmagasság pedig manapság már személyre szabható, úgyhogy ha alacsonyabb vagy, tökéletes a 86-88 cm-es pultmagasság, ha viszont magas, akkor lehet akár 95 cm magasra is építtetni.

3.Tervezz sok fiókot!

Ezt talán nem is kell annyira részletezni: a fiók jó, és praktikus. Hisz senki sem szeret a konyhakövön guggolva matatni a szekrény hátsó zugaiban a tésztaszűrő után. A különböző magasságú fiókokba szinte bármit elhelyezhetsz az evőeszközöktől kezdve a tányérokon és edényeken át akár az élelmiszerekig. Sok konyhabútorgyártó cég kínál fiókba való tartókat, elválasztókat is.

4.Felejtsd el a 60 cm széles elemeket!

Építészek terveznek előszeretettel még sokszor a mai napig is kizárólag 60-as elemekkel, merthogy az egységes és szép. Igen ám, de mi van, ha a konyhánk olyan kicsi, hogy előtte állva úgysem látjuk az egészet, vagy netán az alsó részét eltakarja a belógó bárpult? Ekkor felesleges erre az egységességre törekednünk, inkább legyen praktikus a konyha. A kötelező 60-as gépes elemeken kívül, ha van rá lehetőség, tervezzünk be szélesebb fiókokat, és felső szekrényeket is. Egy 90 cm széles felső szekrénybe már kényelmesen elfér egymás mellett a leveses-, főételes-, és desszerttányér is, míg egy hatvanasba örülünk, ha épp betuszkoljuk a leveses mellé a kistányérokat.

5.A tűzhely közelébe ne tervezz nyitott polcot!

Manapság igen divatos az a megoldás, hogy egyáltalán nincsenek felső szekrények, csak egy polc, vagy kép a falon. Ez abban az esetben alkalmazható is, ha –mint ahogy az első pontnál is írtam- nincs szükségünk sok tároló helyre. Viszont nagyon figyeljünk arra, hogy a tűzhely, illetve elszívó közelében vagy legyen üres a fal, vagy zárt szekrény legyen, hisz ismerjük a fizikát, amikor a rántott húst beledobjuk az olajba, vagy a krémlevest turmixszoljuk, nem marad mindig minden a lábasban.. Idővel a zsír pedig (nem csak a direkt felfröccsenő) lerakódik a környező bútorokon, és igen nehéz eltávolítani.

6.A hátfal legyen minimum 50 cm magas

Lásd előző pont. A lemosható falfesték is működik ideig-óráig, de a legbiztosabb az, hogy egy –erre a célra megfelelő anyagú és magasságú- hátfalat tervezel a konyhába. Ez lehet hagyományos csempe, de készülhet a konyhapult laminált anyagából is, üvegből, gránitból, de akár fémből is. A mintája és színe pedig szintén mindegyiknek szabadon választható.

7.Ne spórolj a vasalatokon!

Sajnos nagyon sok asztalos még mindig az alacsony árral próbálja megfogni a vevőit, amit úgy kalkulál ki, hogy itt-ott spórol valamin. Többek között mondjuk a vasalatokon. Sokszor viszont ez az olcsó megoldás lesz drága, hiszen amellett, hogy a fiókok és ajtók nem fognak tökéletesen működni, ezek a vasalatok nem bírnak annyit, mint pl. egy jó minőségű fióksín, ami akár 10-20 évig is kiszolgálja a használóját. Gondolom, senki sem szeretné csak a fiókokat, ajtókat, vagy netán az egész konyháját lecserélni 3-4 év múlva.

8.Mindig kész büdzsé-elképzeléssel érkezz a konyhastúdióba, nehogy meglepetés érjen!

A konyhastúdióban nem azért kérdezik meg, hogy mennyibe kerülhet maximum a konyha, hogy nyúlkáljanak a zsebedben, hanem azért, mert ők meg tudják előre saccolni, hogy az elképzelt konyhád ebbe a költségkeretbe belefér-e. Szóval bátran mondd el az elején, hogy ilyen és ilyen stílusú, nagyságú, és felépítésű konyhát szeretnél, és erre ennyi pénzed van. Ha a tervező azt mondja, hogy ez egy kicsit szűkös, akkor is biztos tud olyan javaslatokat tenni, amivel közös nevezőre juttok.

Ha szeretnéd profira bízni a lakásod, házad, vagy akár csak a konyhád tervezését,

bátran keress meg!

Kótai Eszter
www.kekinterior.com

(fotók: KEKinterior)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük