Szuper programok és környezettudatosság: a Sziget jobb, mint valaha

Nem csak az utóbbi évek legjobb zenei programját vonultatja fel a Sziget, úgy tűnik nézőcsúcsot is hoz: a szervezők több mint félmillió látogatót jósolnak a hét nap alatt.

Könnyen lehet, hogy az idei Szigeten átlépi majd a kaput a kezdetektől számított 9 milliomodik látogató is.

És hogy mik a Sziget számai? Lássuk csak: 

Hetvenhat hektáron nyolcezer ember szorgoskodott hetek óta azon, hogy felépüljön az idén 25 éves Sziget, ami 26. alkalommal fogadja az immár több, mint 100 országból érkező látogatókat.

A Sziget legnagyobb építménye a Nagyszínpad, a maga 3000 m2-es területével, 500 m2-es játékterével. A legnagyobb sztárokat – Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher vagy Shawn Mendes – felvonultató helyszínen egy 400 m2-es ledfal teszi teljesebbé a képi világot és mintegy 200 db intelligens, nagyteljesítményű ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt.

A Nagyszínpad programjai (és minden szabadtéri helyszíné) este 11-kor befejeződnek,

a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb az Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38.

A Sziget építése során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21.000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet a talajterhelés enyhítésére.
A fesztiválon lesz 1200 db mobil wc ( TOITOI helyett idéntől yoo! néven) 600 db angol wc és 2 kamionnyi wc papírral készülnek a szervezők valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére.

 

A Sziget elhíresült arról is, hogy látványvilágában

az egyik legizgalmasabb Európában.

Több, mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világítást a fesztiválnak 19.000 izzóval és feltűnik majd 1000 lampion is.
A Sziget biztonságát 1200 őr védi, s további 100 rendvédelmi személy.

Nincs Sziget idén sem Dreher nélkül. A márka azokra is gondolt, akik szeretnek két koncert között egy nyugodt, baráti sörözés keretében megpihenni, őket várja majd raklapvilágával a Dreher Chill Out Zóna a nagyszínpad mögötti térségben.

Love Revolution: a Szeretet Forradalma

Európa többször is legjobbnak választott nagyfesztiválja – egyebek mellett – egy megújult köntösbe bújtatott nagyszínpaddal hívja fel a figyelmet az idén meghirdetett „Szeretet Forradalmára”, ami egy „nagy, közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk: közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban.

A Love Revolution egyik üzenete a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés,

amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők.

Pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra a vízmennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezik.
Az idei évtől már a hulladék mennyiségének csökkentésére is nagy hangsúlyt tesznek.

 

Bevezetésre kerül a Re-pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer,

aminek a segítségével mintegy másfél millió

eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani.

Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.
Szintén újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses wc rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A szervezők 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak.

Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátó egységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat.

Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük