Telefonnyomkodás helyett, havonta egyszer nyomkodjunk mást!

30 év után új, hiánypótló oktatófilm készült a mellrákról. Ha havonta csak tizedannyi időt foglalkoznának az egészségükkel, mint egy átlagos napon telefonnyomkodással, akár még a saját életüket is megmenthetnék. 

Az emlőönvizsgálat csupán havonta 10 percet vesz igénybe, de fontos szerepe lehet abban, hogy időben felismerjük az emlődaganatot – így a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy meggyógyuljanak a halálosnak vélt kórból, és akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek. Többek közt ennek a szemléletnek az átadásában segít az AVON új oktatóvideója, amely új szemszögből mutatja meg az önvizsgálat fontosságát a fiatalok számára.

Egy átlagos nőnek minden nap több szerepben kell helytállnia. A család, munka, barátok mellett minden fontosabb lehet, mint saját maguk. Mégis a feszített tempó mellett mindig szakítanak arra időt, hogy naponta többször is rápillantsanak a telefonjukra és végiggörgessék valamelyik social média felületüket – egy 2018-as felmérés szerint átlag 3,8 órát töltünk naponta a neten lógva. Az AVON arra ösztönzi világszerte a nőket, hogy havonta egyszer szakítsanak egy „emlő önvizsgálatnyi” időt magukra.

„A megelőzés és az időben történő felismerés létfontosságú a betegség túlélésénél, mert ma már nem kell, hogy a mellrák végzetes legyen” – nyilatkozta a mellrák hónap kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője. „Sokan azért nem merik elvégezni az önvizsgálatot, mert félnek attól, hogy csomót találnak a mellükben. Arra szeretném ösztönözni minden nőtársamat, hogy nézzenek szembe a félelmeikkel, foglalkozzanak többet magukkal, és végezzék el minden hónapban az emlő önvizsgálatot, ami annyi időt sem vesz igénybe, mint egy mindennapi sminknek az elkészítése, vagy a telefonunkon végignézni a social média felületeinket.”

Az emlőönvizsgálat csupán néhány egyszerű lépésből áll, amit minden nőnek 20 éves kortól érdemes menstruációs ciklust követően elvégezni. Ezek a következők:

 • Nézzük meg a melleinket a tükör előtt állva!
 1. a) Az első alkalommal tanulmányozzuk, hogyan néznek ki és milyen érzetet adnak.
 2. b) Rendszeresen vizsgálva keressük az eltéréseket!
 3. c) A látható elváltozások lehetnek a mell méretének, körvonalának változása, dudorodás, kipirosodás, a mellbimbók elhelyezkedésnek, kontúrjának változása, a mellbimbó váladékozása, mellbimbó behúzódása.
 • Figyeljük meg a melleket különféle pozíciókban is!
 1. a) Leengedett karokkal.
 2. b) Fej fölé emelt karokkal.
 3. c) Csípőre tett kézzel.
 4. d) Kissé előre hajolva.
 • Vizsgáljuk meg a melleket fekvő helyzetben!
 1. a) Jobb oldali mell vizsgálata
 2. A jobb váll alá tegyünk egy párnát.
 3. A jobb kezünket tegyük a fejünk alá.

III. Bal kéz ujjbegyeivel végezzük el a vizsgálatot.

 1. A mellbimbótól indulva körkörösen vizsgáljuk át a mellet.
 2. Ugyanígy vizsgáljuk meg a hónaljat is.
 3. Nyomjuk össze a mellbimbót, hogy jön-e belőle váladék.
 4. b) A bal oldali mell vizsgálata
 5. A jobb oldali mellnél leírt vizsgálatot ismételjük meg, a jobb kezünkkel.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rendszeres emlő önvizsgálat nem váltja ki a szűrővizsgálatot. Hazánkban minden 45 és 56 év közötti nő kétévente kap ingyenes mammográfiai vizsgálatra meghívót, amin sajnos csak a nők közel 40%-a vesz részt.

Annak érdekében, hogy minél többen tisztában legyenek a mellrák veszélyeivel, az AVON új emlőönvizsgálati filmet készített – máig egy több mint 30 évvel ezelőtt készült oktató anyag volt használatban, ami igencsak elavulttá vált. Az új film  érthetően és félelemkeltés nélkül mondja el a betegségről a tudnivalókat. Négy szülő-gyerek páros válaszol egyszerű kérdésekre, arról is vallva, hogy téma-e otthon a betegségek felismerése, a szűrővizsgálatok fontossága.

 „Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációkhoz a saját nyelvükön, hozzájuk közel álló stílusban beszéljünk erről a fontos témáról. Bízunk benne, hogy a filmmel sikerül némileg lerombolni a mellrákhoz vagy éppen az önvizsgálathoz fűződő tabukat és minél több fiatal nő építi majd be havi rutinjába ezt a néhány percet igénybe vevő, de sokszor életmentő önellenőrzést” – tette hozzá Kósa Anita.

A videót itt tudjátok megnézni:

Figyeljünk oda magunkra és testünk jelzéseire, ne hagyjuk,

hogy egészségünk mindössze néhány percen múljon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük