Tévhitek az írókról

Azt gondolod, az író csodabogár?

Tintás ujjú, kócos, űzött tekintetű őrültnek képzeled, aki vadul mormol érthetetlen szavakat a bajsza alatt?

Vagy egy bohém alaknak, aki több liter kávé meg egy laptop társaságában üldögél egy kávézóban egész nap, és meredten bámulja a monitort, miközben megszűnik számára a világ?

Ha igen, részben jól képzeled. Mondjuk a tintás ujj már nem állja meg a helyét…

Azért én eloszlatnék 3 tévhitet.

 

1. Az író mindig késztetést érez az írásra.

Nem. Egy író akkor ír, amikor akar. Sem előbb, sem később.

Még akkor sem, ha nagyon bizsereg neki.

Azért belegondoltál már abba, hogy ha mindig akkor írnának, amikor késztetést éreznek rá, akkor milyen lenne például a WC-n ülve, hasmars közben? Vagy mondjuk az esküvői igen közben elfutni, mert ezt most le kell!!! írnod?

 

2. Az író bármikor és bárhol képes írni.

Nem. Egy író akkor tud írni, ha van ideje rá. Ha nincs, nem fog írni.

A fejében lévő haveroknak totál mindegy, hol randalíroznak. Hogy az éppen egy word doksiban, vagy az író fejében van, teljesen mindegy.

Sőt! Az író fejében olyan terepekre is mehetnek, ahová amúgy nem. Így nekik az a legideálisabb, ha maradnak, ahol vannak. Az író fejében.

A bárhol sem mindegy… Az 1-es pontban már írtam két érdekes helyszínt, lenne még több is. Például, nászéjszaka. Szerintem totál bukás lenne kiszállni menet közben, hogy bocs, de ezt most le kell írnom.
A lényeg az írónak csak annyi, hogy olyan helyen legyen, ahol az írásra tud figyelni. Van, akinek ez egy kripta csöndességű hely, másnak egy sarok a közeli mekiben.

 

3. Egy író mindenáron meg akarja mutatni a történeteit.

Hát nem. Minek?

Egy igazi író nem neked ír, hanem magának. Egyszerűen élvezi, ahogy átélheti a történetét és ezt utána még viszonylag sokszor megteheti. (De ha igazán jó író, akkor idővel továbblép, és nem ragad le egy történetnél.) Az, hogy az olvasónak tetszik, már csak grátisz.

 

Mi következik a fent leírtakból?

Egy író ugyanolyan ember, mint te.

Annyi különbséggel, hogy ő jó történeteket ír addig, amíg te gyufaszálból Eiffel tornyot építesz.

Vagy éppen lefutod életed legjobb maratonját, szintet lépsz az épp aktuális MMO-ban, csodás gyöngyékszereket készítesz, gazdit találsz egy kutyának, újabb Pokémont fogsz be sikeresen, több tucatnyian lájkolták a cosplay-es ruhádat, és még sorolhatnám.

Te ezt. Az író meg ír.

Így ennyi!

Wágner Szilárd

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.