Pattanáskezelési TIPPEK- otthonra, hétköznapi embereknek

Nos, igen. Azok a fránya pattanások.

Egy gyakran felmerülő, örök kérdés…

Kamaszdolog, mondják sokan, de egyrészt: számukra ez valós, kínzó probléma lehet, így a gondjukra ugyan, ne mondjuk már (oly irtó lenézően, mint manapság oly gyakran hallani), hogy ilyen korban van, annyi, majd elmúlik – másrészt pedig, a ,,ne piszkáld, vagy szárítsd le” univerzális bölcsesség sem mindenkinél felel meg, azért.

Arról nem is beszélve, hogy kismillió fajtája létezik a bőrhibáknak (és az azokat kiváltó okoknak), s aki mindentudó tanácsot ad, az gyakran felelőtlenül csak lenyomná mások torkán azt, ami neki (a gyerekének, barátnőjének, szomszédjának vagy a szomszéd gyerekének – a lista tetszőlegesen bővíthető) valaha is bevált.

Szintén nagy döbbenet, amikor nem hormonális változás, hanem egy-egy táplálkozási nehézség, mondjuk intolerancia (glutén, laktóz, stb., de nagy klasszikus kiváltó ok lehet a mogyoró, tojás és a csokoládé is) kiderülésekor (vagy még a kiderülés előtt, látszólag ok nélkül) jönnek elő az agresszív bőrhibák.

De történhet ez kínzó napallergia hatására, mintegy ráadás meglepiként, vagy a kamaszkorhoz hasonlóan hormonális hatásra – csakhogy már felnőttként, terhesen, a boldog vattacukros lebegés közepette (ja, nem, a vécécsésze ölelgetése közti szünetekben).

Ilyenkor egyszer csak azt veszi észre az ember lánya, hogy a régen oly utált kis vackok tömegesen jelennek meg, mintegy varázsütésre: Hahhó, hiányoztunk?

Hát, nem igazán.

Összegyűjtöttünk néhány opciót arra, hogyan vehető fel ellenük a harc. 

NE veszítsd ugyanakkor szem elől, hogy egy jó kozmetikust semmi sem helyettesíthet! Kincset ér ő, s ha egyszer megtaláltad, sose ereszd el..!

 

Tehát, amit akár otthon is kipróbálhatsz:

 • Ne nyúlj az arcodhoz! Megérinteni tilos, próbáld ezt megszokni: sokkal több bőrhiba alakulhat ki tőle! Ha pedig kell (arclemosás, stb.), a nulladik lépés mindig a kezed alapos megtisztítása legyen!
 • Arctej és micellás víz használata, napi kétszer
 • Napi kétszer szódabikarbónás radírozás (utána ne felejts el hidratálni)
 • Keserűsós ledörzsölés
 • Vitaminok (belsőleg és a bőrön is), pl. az A-vitamin
 • Kamillás lemosás, napi kétszer (csodát tehet!)
 • Napsütés: ha nincs köze a kialakuláshoz, tehát nem oka a bőrhibának, a napsütés jót tehet az arcbőrnek – persze, csak ésszel! És a fényvédelem is fontos, a hétköznapokon is.
 • Testmozgás: az izzadás méregtelenít, a rendszeres edzés pedig még egészségesebb táplálkozásra ösztönözhet
 • S ezzel máris itt a következő pont: gondold végig, lehet-e köze a táplálkozásodnak a bőröd állapotához? Tejtermék, tojás, liszt, cukor, csokoládé, olajos magvak lehetnek a leggyanúsabbak, de sajnos szó szerint majdnem bármi közrejátszhat a bőrváltozásokban
 • Otthoni nyomkodás: amikor belekezdenél, jusson eszedbe: NEMSZABAAAD!!!!!! A helyzet sokkal, de sokkal rosszabbá válhat tőle!
 • Koreai-mintájú napi arcápolás, melynek egyik alapköve a bőr kitartó és rendszeres tisztítása: nálunk itt olvashatsz róla viszonylag egyszerűen, hogyan csináld
 • A koreai rutinnak is része lehet (természetesen közel sem napi szinten beiktatva) a kémiai hámlasztás, ennek is adhatsz egy esélyt (hámlasztó maszkok formájában, mondjuk)
 • A tisztításról fontos figyelmeztetés: a sminkszerek és a smink nem alapos lemosása is okozhat nagy gondokat!
 • Természetes, natúr szappan használata az arcon (bátran ajánlom kamaszoknak is, jómagam évek óta nagy fan vagyok), s langyos víz (semmi esetre sem forró!)
 • Segíts magadon: otthoni arckezelésre is van lehetőség, másfél perc alatti opció erre a Foreo Luna mini 2 – a kíméletes mégis alapos, rendszeres arctisztítás sokat javíthat bőröd állapotán
 • Mi ér az arcodhoz napközben? Szemüveg, telefon, a hajad..? Ezek legyenek tiszták!
 • Termékek, melyeket a bőrgyógyász ajánl, de ezek általában vénykötelesek (pl.: Duac,  Castellani, Roaccutan gyakorta előfordul köztük), de a vény nélküliek között is akad azért jó opció: az Akneroxid például gyógyszertárban megvásárolható
 • Néhány azokból a pattanásokra használható szerekből, amiket te is tartasz talán otthon: almaecet, teafa illóolaj, kurkuma, citrom, aloe vera, tojásfehérje, fokhagyma, avokádó, fogkrém, narancshéj, joghurt, méz, paradicsom… Valamilyen módon tényleg mindegyikük felhasználható a pattanások ellen!

A ,,legjobb” emlékem az, amikor valaki az ,,engem is vertek gyerekként, neki se lesz semmi baja tőle” mintájára még bőszen le is torkolja azt, ki megoldást keresne gyermeke bőrproblémájára, mondván, hogy ,,nekem is csúnya volt a bőröm kamaszként és kibírtam, egyáltalán minek akarjátok kezelni, ilyen korban van és kész!”

Pedig igenis létezhet valóban hasznos segítség a pattanásokra, csak persze, nem ész nélkül próbálgatva.

Nagyon fontos: minden bőrtípus más kezelést igényel, tehát a fentiek semmi esetre sem helyettesítik a kozmetikus közreműködését, vagy a bőrgyógyász szakszerű tanácsait!

Gyors mentőövként azonban, a legközelebbi időpontig lehet, hogy egész jól megteszik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük