You are currently viewing Csokoládés croissant reggeli házi feketeribizli lekvárral

Csokoládés croissant reggeli házi feketeribizli lekvárral

A francia konyha mindig is érdekelt. Legalábbis a pék és cukrászati vonal, mert bár a csiga biztosan finom, azért a jó puha és omlós croissantnak kevésbé tudok ellenállni, mint az éticsigának.

Sok kísérletezés után találtam ezt a receptet, ráadásul tele van csokoládéval a rétegek között. Feketeribizli lekvárral meg egyszerűen mennyei!

Meg kell valljam, az utóbbi időben már előfordult, hogy kész leveles tésztával készítettem, de azért az eredeti receptet elhoztam most nektek.

Hozzávalók kb. 20 db közepes méretű tekercshez:

A tészta:

3 dl tej, de ez lehet mandulatej is

60 dkg finom liszt

3 dkg élesztő

1 db tojás

10 dkg vaj

5 g vaníliás cukor

2 evőkanál cukor

2 kávéskanál só

A töltelék:

15 dkg vaj

8 evőkanál csokoládépor vagy cukormentes holland kakaópor

10 evőkanál cukor

vagy feketeribizli lekvár

Elkészítés:

A tejet ketté vesszük és kevés langyos tejben vagy mandulatejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A maradék cukorral elkeverjük a lisztet, a sót, tojást és a vajat. Lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a maradék langyos tejet és elkezdjük bedagasztani, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet is. A bedagasztott tésztát kelni hagyjuk, míg duplájára nem növekszik.

Míg kel a tészta, olvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a csokoládéport vagy kakaóport. Csokoládéval és cukor helyett lekvárral sokkal krémesebb lesz a töltelék.

Amikor megkelt a tészta, két egyforma gombócra szedjük és mindkettő gombócból vékony, kör alakot nyújtunk. a kinyújtott tészta vastagsága kb. 2-3 mm legyen.

A kör alakú tésztát vágjuk egy éles késsel vagy pizzaszeletelővel egyforma körcikkekre (háromszögekre) és kenjük meg a felületüket a csokoládés-lekváros töltelékkel.

A megkent háromszögeket tekerjük fel a szélesebb oldalától a hegyes felé és tegyük át sütőpapírral bélelt tepsire. Minden tekercs tetejét kenjük be felvert tojássárgájával vagy kevés vajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süssük aranybarnává. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral vagy kakaóporral.

Ha még izgalmasabbá akarjuk tenni, akkor meg vágjuk félbe és tegyünk még bele pár kanálnyi lekvárt!

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?