Egyszerű és nagyszerű brioche vajasan, franciásan

A francia reggelik egyik elmaradhatatlan finomsága a brioche (ejtsd: briós). A kalácshoz nagyon hasonlít, édes finomság, amely belül fehér és omlós, kívül pedig barna és ropogós.

Igazán egyszerűen elkészíthető, este bekészíted és reggelire megsütöd a családnak! Vajjal, lekvárral isteni finom és garantáltan egy morzsa sem marad belőle!

HOZZÁVALÓK:

300 gr búzafinomliszt
30 gr kristálycukor
10 gr friss élesztő
2 ek langyos tej
180 gr vaj
4 db tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet és cukrot egy nagy tálban elkeverjük, az élesztőt a tejjel egy kis pohárban szintén. A vajat felmelegítjük, max. 35 fokig. Legyen krémes, épp hogy folyós állagú.

Mindent együtt elkeverünk. Legyen csomómentes!

A tojásoknál ügyeljünk a szobahőmérsékletre! Egyenként beledolgozzuk a tésztába. Kérlek, hogy ne egyszerre adjátok hozzá mind a 4 darabot, fontos, hogy külön-külön. Érdemes kézi mixert használni.

Miután kész, egy tiszta konyharuhával fedjük le és mehet a hűtőbe egy éjszakára pihenni.

Ha reggel készíted el, akkor délután-este már sütheted is. Bárhogy is, kb. 12 óra elteltével, kivesszük a hűtőből és formázzuk.

Itt most bármilyenné formázhatjuk attól függően, ki milyen klasszikus és kedvelt formákat szeretne…

Amennyiben sütőformát preferáltok, a formát kivajazzuk, a szilikont is!

A tésztát “adagoljuk” és a kiválasztott formákban, konyharuhával lefedve, SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN kb. 1-2 órát pihentetjük.

Ne tegyétek napra, se sütőbe, huzatnak se tegyétek ki. Optimális számára a 22-23 fok.

OPCIÓ: sütés előtt, dekor cukorral is megszórhatjátok, illetve nálunk itthon közkedvelt az arany mazsola és a vörös áfonya. Aki szereti, bármilyen szárított gyümölcsöt tehet bele. Ez esetben viszont az ízesítést közvetlen a formázás előtt dolgozzuk bele. Értsd a 12 órás pihentetés UTÁN.

A tészta a pihentetés után cirka a duplájára fog nőni, erre készüljetek a porciózásnál.

Előmelegített sütőben, légkeveréssel 165 fokon 15-25 percig sütjük.

Nem tudom mekkora forma és adagok mellet döntötök, a fenti képen látható kisebb formáknak elég a 15 perc, a nagyobb “kenyér” forma lehet 25 perc is.

Jó étvágyat!

Neri Chauvin-Némethy
L’École de Grande Pâtisserie/Workshop Studio

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük