Így készül a házi fűszerkeverék

Ha már jó idő van, akkor érdemes a friss zöldfűszerekből gyengébb időszakokra is betárazni. A friss fűszerekből készült szárítmányokból, tengeri nagyszemű sóból rengeteg fajta keveréket el lehet készíteni könnyen és gyorsan.

Mondok is pár tippet!

Provancei fűszerkeverék

A levendula és rozmaringkedvelők egyik kedvenc keveréke, mert a bazsalikom, oregánó, majoranna, só, bors, kakukkfű és menta mellett a levendula és a rozmaring a karakteres aroma. Akár frissen készíted a keveréket a kertből szedett zöldfűszerek aprításával, akár szárítmányból, a levedulából és rozmaringból mindig csak keveset, apránként adj hozzá, mert nagyon erőteljes ízük van.

Bouquet garni

Ez a klasszikus mindent bele zöldfűszer. Ahogy a neve is mutatja, igazi fűszercsokor és sokszor a levesekbe is csokorba teszik, hogy könnyebb legyen főzés közben szükség esetén kivenni a fűszercsomagot.

Ebben főleg a szezonnak megfelelő fűszerek kerülnek: bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld, zellerzöld, majoranna, babérlevél kerül. Lehet még tenni mellé akár kakukkfüvet, akár mentát is.

Fűszermalomba való

A fűszermalomba szárított fűszerekkel dolgozzunk és nagyszemű tengeri sóval. Ha húsok mellé készül a fűszerkeverék, akkor a tarkabors mellé érdemes lehet chilipelyhet is tenni vagy valami karakteres fűszert. A kacsahús és a liba mellé a szárított fokhagyma kiváló választás lehet, míg egy bárányhoz a rozmaring és zsálya harmonizál.

Az alapkeverék többnyire ugyanaz: só, bors és ehhez kerülnek hozzá a kívánt plusz alkotók.

Levesekhez sokszor használok koriandert és mustármagot, így ha zöldséges, gombás vagy épp leves mellé készülő keveréket alkotok, akkor a só és bors mellett a koriandermag, mustármag is nagy szerepet kap.

Ha az esztétika is számít

Ha ajándékba készítünk fűszermalomhoz keveréket, akkor feldobhatjuk színekkel is a receptet. Ilyenkor az apró, ehető virágokat hívom segítségül, mint a körömvirág szirom, a százszorszép virágszirmai vagy épp az oregánó, majoranna virága vagy a mentavirág. A fűszerek mellé egyszerűen csak belekeverem, a malom majd teszi a dolgát a felhasználás során.

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük