You are currently viewing Illatos szilvalekváros papucs – gyermekkorunk kedvenc íze

Illatos szilvalekváros papucs – gyermekkorunk kedvenc íze

Azért a címadásnál visszaolvasva lehet, hogy az illatos és papucs nem feltétlen jó párosítás, de mivel közé ékelődött egy csomó szilvalekvár, így várhatóan más hatást vált ki, mint anélkül.

Az illatosságot meg a sok hozzáadott plusz fűszer adja, ami miatt karácsonykor ugyanúgy megállja a helyét, mint a húsvéti menüsor végén a kávé melletti plusz édességnek. Egy nagy lakománál úgyis mindig van egy kis plusz hely a sütinek, igaz?

Ezt a receptet a drága Nagypapám húgától tanultam, Rozika nénitől, aki Cinkotán a világ legfinomabb házi tésztáit készítette gyakorlatilag ameddig csak tudott sütni-fűzni. Emellett a süteményei is mesések voltak és ezt a régi receptet egyszer a kis sámlin ülve jegyzeteltem le nála, mikor átbicikliztünk hozzá egy nyári napon. Roszka néni tésztájának mentén alakult manufaktúránk is, ezért őrá nem véletlen emlékszünk nagy hálával is. De térjünk vissza az illatos szilvalekváros papucsra!

A recept 8 adagra elegendő kis papucshoz való, de érdemes rögtön két adagot is készíteni belőle.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

25 dkg vaj

2 dl tejföl

1 ek citromlé

1 csipet só

20 dkg szilvalekvár

1 ek porcukor

1/2 tk szerecsendió

1/2 tk fahéj

½ tk gyömbérpor

Elkészítése:

A vajat gőz fölött olvasszuk meg és keverjük el tejföllel, citromlével, csipet sóval és adjuk hozzá a lisztet. Alaposan gyúrjuk át és egy éjszakára a tésztáját tegyük hűtőbe pihenni. 

Másnap vegyük elő a tésztát és nyújtsuk ki, pár milliméter vastagra. Vágjuk fel kockákra a tésztalapot és mindegyik közepébe tegyünk majd bele fűszeres szilvalekvárt.

A szilvalekvárhoz alaposan keverjük hozzá az őrölt fűszereket, mert könnyen meglepetés lehet, ha egy-két helyen összeáll. 

Tehát a kis tésztakockák közepére tegyünk a lekvárból és a két átellenes csücsköt fogjuk össze.

Előmelegített sütőben 180 fokon hamar elkészül, alig pár perc alatt és akár már melegen is ehető. A szilvalekvár viszont nagyon tartja a hőt, óvatosan edd forrón!

Ez az eredeti recept, de bármilyen más lekvárral is készítheted, ami elég kemény. Ilyen lehet egy Narancsos sütőtöklekvár vagy akár egy Meggy-cseresznye lekvár is

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?