Madeleine, az isteni francia teasütemény

Madeleine-t, akár egy híres dívát, mindenki ismeri és szereti Franciaországban, pedig igazából egy véletlennek köszönheti felfedezését, amivel igen népszerű lett világszerte.

Ez a kagyló formájú francia teasütemény a 19. század eleje óta töretlen népszerűségnek örvend. Több változata van, viszont stílusosan mindig tea mellé csipegetik, sőt inkább a teába mártva fogyasztják a franciák.

Sokan ódzkodnak, biztos bonyolult az elkészítése. Pedig épp ellenkezőleg: igen egyszerű, sőt viszonylag kevés és nem bonyolult alapanyag kell hozzá.

HOZZÁVALÓK:

200 gr vaj
60 gr tej
3 darab egész tojás
200 gr búza finomliszt
110 gr kristálycukor
10 gr sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

A vajat a tejjel egy edényben felmelegítjük. Figyeljünk, hogy ne forrjon fel, a legalacsonyabb hőfokot állítsuk be. Egy krémes, de enyhén folyékony állagot kell kapjunk. Miután felolvadt, pár percre félre tesszük.

A tojásokat jól elkeverjük. Fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek!

A cukrot, a sütőport és a lisztet egy tálba kimérjük, és kis adagokban hozzákeverjük a tojásokhoz. Mint mindig, itt is figyeljünk, hogy csomómentes tésztát kapjuk.

Végezetül a vajat is beledolgozzuk. Hogy ne tartson túl sokáig, megosztok veletek egy tippet.

Amikor zsiradékot keverünk bele egy tésztába, krémbe, az edény közepén kezdjétek el keverni. (Kérlek, ne gépet használjatok, teljesen fölösleges és csak szétcsapjátok a tésztát.) Igen látványos, a zsiradék folyamatosan eloszlik és kevesebb, mint 1 perc alatt kész is vagytok.

Ha ízesíteni szeretnétek a madeleine-t, természetesen lehetséges.

CSOKIS: a liszt mennyiségének 10% -át kakaóporral helyettesítsétek.

MÁLNÁS: a receptet nem kell megváltoztatni, liofilizált málnát porítva adjatok hozzá a kész tésztához.

A kész tésztákat habzsákba tesszük.

Akinek nincsen habzsákja, ne búsuljon, bármilyen kis műanyag tasak vagy uzsi zacskó is tökéletes. De kanállal is be lehet tölteni a tésztát a formákba. Zacskóban, habzsákban a tárolása könnyebb.

A tésztát színezni is lehet, ételszínezékkel vagy a fotón látható madeleine esetében matcha porral.

A tésztát kivajazott madeleine formába töltjük és 180 fokon, légkeveréssel 10 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Neri Chauvin-Némethy
L’École de Grande Pâtisserie/Workshop Studio

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük