Mézes körtés rukkolasaláta uzsonnára

A rengeteg karácsonyi evés után a legtöbbször ha édességre is vágyunk, nem a megszokott bejgliháborús verzióban. Inkább olyan könnyed és egyszerű formában, ami gyümölcsös, édeskés, de mégis laktató.

Na így kerültünk mi is a közelébe a mézes körtés rukkolasalátának. Nagyon jól “le lehet jönni az édességről” vele, mert legalább olyan ízletes.

A körte téli gyümölcs is, így ilyenkor még jó árban is lehet kapni magyar körtét is. A méz természetesen szintén nem árt, ha termelői magyar méz, esetleg selyemfűméz. 

A rukkolát meg akár magunknak is megtermeszthetjük az ablakpárkányon egy elhagyott balkonládában.

Hozzávalók:

1 ek. vaj

2 nagyobb érett körte

2 ek. méz

2-3 marék friss rukkola

2-3 levél menta

½ citrom leve

blansírozott mandulaszeletek

Elkészítése:

A kevés vajat egy serpenyőben felrakom olvadni, majd közben megmosom a körtéket, felszeletelem cikkekre. A héjat nem szoktam lehámozni, de le lehet róla. A héja sok pektint tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, így mindig rajtahagyom.

A cikkekre vágott körtét és az 1-2 evőkanálnyi mézet az olvasztott vajra teszem és kicsit átpirítom, beleforgatom a gyümölcsöket az édeskés vajba.

Ha ez elkészült, egy nagy tálba beleteszem a frissen mosott rukkolát, melléteszem a körtét és a vajas-mézes, kicsit pirult zsiradékot ráöntöm. Erre kerül rá a blansírozott mandulaszelet és a fél citrom leve. Az egészet alaposan összekeverem és már tálalom is.

Ez a gyümölcsös saláta, ha nem uzsonna, akkor kiváló köretként sült húsok mellé is (krumpli vagy rizs helyett például).

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük