Nagyi kedvenc sajtos pogácsája

Régóta gyűjtöm a családi recepteket és az apai nagymamánk rendkívül jó sajtos pogácsát tudott készíteni. Ezeket a recepteket minden vendégvárásnál fel lehet használni, mert biztos sikert aratnak. 

Hozzávalók 20-24 pogácsához:

3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl tej
50 dkg liszt
25 dkg margarin vagy libazsír
2 tk só
2 db tojás sárgája
1,75 dl tejföl
10 dkg sajt (reszelt)
1 db tojás sárgája (a kenéshez)

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben a cukorral. Ilyenkor én mindig műanyag tálkában futtatom az élesztőt és lefedem egy konyharuhával és ha nyár van kirakom valami melegebb helyre. Ekkor lesz a legjobb a végeredmény!

Míg az élesztő felébred, addig a lisztet és a margarint (vagy zsírt) összemorzsolom, hozzáteszem a sót is már a legelején.
Ha kész az élesztőnk, akkor hozzáöntjük a margarinos liszthez és alaposan összedolgozzuk és félrerakjuk kelni.

Amikor már legalább háromszorosára kelt a tésztánk, akkor kevés liszttel megszórt felületen kinyújtjuk és összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Két hajtogatás és nyújtás között érdemes pihentetni nagyjából fél órát.

Bár nem a leggyorsabb recept, de megéri vele vesződni, mert a végeredmény egy puha és omlós pogácsatészta lesz. 

Amikor a második hajtogatás után vagyunk, akkor jöhet a szaggatás. Ehhez ujjnyi vastagra nyújtsuk csak és máris lehet pogácsát készíteni belőle. Szaggathatjuk kör alakú szaggatóval is és szögletessel is, ahogy kedvünk tartja. 

Akár szaggatás előtt is megkenhetjük felvert tojássárgájával, de ezt nyugodtan már pogácsaformás állapotában is megtehetjük. Mielőtt sütőbe kerülne, szórjuk meg reszelt sajttal.

A tepsibe sorakoztatott pogácsákat kelesztjük még 10 percig, addig előmelegszik a sütő. Előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára süssük.

Lilahagymalekvárral vagy fűszeres szószokkal még izgalmasabbá tehető, ha egy evőkanálnyit belekeverünk még kelés előtt a tésztájába!

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük