Borokról könnyedén – 30.rész: Milyen ételekbe kerüljön bor?

Persze úgy is feltehetném a kérdést, hogy melyik az az étel, aminek nem áll jól egy kis bor? Szinte mindegyiknek jól áll, de azért a reggeli zabkásám szerintem anélkül is tökéletes…

Borral nagyon sokféle ételbe vihetünk egy kis csavart, legyen szó levesről, elő- vagy főételről, esetleg desszertről.

Viszont nem csak a főzésnél kerülhet elő a palack, hanem akár már a hús vagy zöldség előkészítésénél is. Ugyanis tökéletesen alkalmas pácolásra a savat is tartalmazó bor, mondjuk ecet helyett is. Én gyakran használok boros pácot: hagyma, fokhagyma, bors, víz, fűszerek (borókabogyó például) és persze bor.

Ami nagyon lényeges, hogy mindenképpen jó bort használjunk fel, mert csak akkor lesz a végeredmény is megfelelő. Azzal el szoktam játszani, hogy van, amikor fehérbort és van, amikor vöröset használok egy recept elkészítéséhez, és ezzel teljesen más karaktert adok az ételnek.

Hogy melyik a jobb? Kinek melyik ízlik, de ez is lehet évszak vagy akár hangulatfüggő, hogy éppen melyikre vágyom.

Elő- és főételekhez gyakran adok egy kis bort, ami pikánssá teszi savanykás ízvilágával: lehet ez tejszínes garnéla vagy egy pörkölt, esetleg ragu.

Bármilyen párolt zöldségnek plusz különleges ízt adhat egy pohár bor, legyen az padlizsán, kelbimbó esetleg gomba.

És a tökéletes rizottó sem készülhet el fehérbor nélkül, legalábbis szerintem.

Természetesen nem egy egész palackot töltök a serpenyőbe egyik esetben sem, így általában marad még az ebédhez/ vacsorához is.

A legnagyobb harmóniát úgyis akkor érjük el, ha azzal a borral párosítjuk a felszolgált fogást, amit főzéshez is használtunk.

Bevallom, levest nem túl gyakran készítek borral, de ha tudtok egy jó receptet, akkor azt örömmel veszem!

Desszerthez viszont nagyon jól használhatóak a tokaji édes borok, az aszú vagy a késői szüret. Legyen szó akár arról, hogy mondjuk a somlói galuskába szánt mazsolát beáztatjuk egy jó kis édes borba, vagy akár egy vanília krémet teszünk különlegessé a hozzá kevert aszúval. Vagy ha éppen hidegebb különlegességre vágyunk, akkor próbálkozzunk meg egy sorbet vagy fagyi készítésével. Legutóbb én Keszthelyen egy cukrászdában ettem az Édesemünkből készült fagyit és igencsak különleges élmény volt!

Bármilyen ételbe is szánjuk, az még nagyon fontos, hogy kóstoljuk -módjával- nyugodtan főzés közben is a borunkat, hátha jönnek plusz jó ötletek a főzéssel kapcsolatosan (is)!

Ha érdekel néhány őrületesen egyszerű tipp, elolvashatjátok egy korábbi cikkemet, illetve ha érdekel a téma, akkor nézzétek meg a videómat is! És ha szeretnél még több boros tippet, akkor csatlakozz Borokról könnyedén Fb-csoportomhoz!

Szeretettel,
Árvay Angi

(képek: Nagy Tímea-Grandevu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük