Szuper, kipróbált mentes recepteket hoztunk az ünnepekre!

Sok ember küzd valamilyen ételallergiával, intoleranciával, vagy a tágabb-szűkebb családjában valaki biztos. Ha nem tudod, milyen mentes fogásokat készíts az ünnepekre, ajánlunk pár jó, bevált receptet hozzá!

A recepteket Kiss Dóri (Gluténmentes élet blog) és Nyerges Dóra (SweetDelight Budapest) bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük szépen nekik!

 

Rozmaringos gombakrémleves (Glutén-, tejmentes)
(Nyerges Dóra)

 Nincs is jobb a téli hidegben , mint bekuckózni egy forró, illatozó krémlevessel a jó meleg szobában. Ez a nagyon egyszerű leves tökéletes kezdőpontja lehet egy ünnepi menünek, de tökéletes ebéd is lehet tele dobálva pirított magvakkal, kenyér darabokkal vagy akár egy kis sonkával!

Hozzávalók

500 g csiperke vagy erdei gomba mix
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
rozmaring, kakukkfű ízlés szerint
zabtejszín
só, bors

Egy kis olíva olajon az apróra vágott hagymákat pici vízzel megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk,  majd rádobjuk a fűszereket és a  megtisztított, felszeletelt gombát. Pár perc forralás után felöntjük ½ l vízzel vagy zöldség alaplével és alacsony lángon puhára főzzük a gombát. Beleöntjük a zabtejszínt és botmixerrel elegyítjük. A gomba nagyon sok sót vesz fel, úgyhogy kóstoljuk és ízesítsük folyamatosan.

Olívaolajjal, pirított bacon kockákkal és pár csepp balzsamecettel tálaljuk!

 

Töltött csirkecomb májjal (gluténmentes)
(Kiss Dóri)

Hozzávalók (4 adag)

150 g gluténmentes kenyér
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál olaj
2 csirkemáj, megtisztítva
1 tojás
1 kis csokor friss petrezselyemzöld, finomra vágva

bors
4 egész csirkecomb
1 evőkanál kacsazsír

A kenyeret langyos vízbe áztatjuk. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a megkapart vagy

botmixerrel pépesített csirkemájat hozzáadjuk, és 1-2 percig együtt pároljuk. A kenyeret alaposan kinyomkodjuk, a hagymás májjal, a tojással és a petrezselyemmel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A csirkecombokat jól megmossuk, sózzuk, a bőrt a felső oldalukon elválasztjuk, majd a négyfelé osztott tölteléket a bőr alá töltjük.

A megtöltött combokat tepsibe helyezzük, a tetejüket a kacsazsírral megkenjük. 175 fokos sütőben 25 percig alufólia alatt sütjük, majd a fóliát levesszük, és a combokat aranybarnára pirítjuk, kb. 40 perc alatt.

Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

 

Osso bucco gremolata-val (glutén-, tejmentes)
(Nyerges Dóra)

Az Osso bucco (azaz lyukas csont) nem a legelegánsabb  téli étel, azonban annál melengetőbb és boldogítóbb! Túl sok hozzávaló sem kell hozzá, csupán pár zöldség, némi hús és egy kis türelem, amíg ezek a sütőben omlós egységgé főnek össze! Ami külön jó pont az ételnek, hogy elég hozzá 1 nagy edény, úgyhogy a mosogatással is spórolhatunk!

Hozzávalók

3-4 vastagabb szelet csontos borjú lábszár
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
6 répa
½ „csokor“ szárzeller
1 üveg natúr paradicsomszósz
pár szál kakukkfű, oregano
fél üveg száraz vörösbor
pár olajos szardella (elhagyható)
só, bors

A gremolátához:
2 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 bio citrom reszelt héja és leve
olívaolaj
só, bors

Egy nagy, lehetőleg magasabb falú és sütőbe is tehető lábosban 2 evőkanál olívaolajat felhevítünk, majd a lábszárakat egy pici liszttel (gm. rizsliszt) megszórva megpirítjuk rajtuk, hogy kérget kapjanak. Kivesszük pihenni.

Közben (csakis időtakarékossági okokból) a zöldségeket tálas aprítóban kisebb darabokra daráljuk – vagy kis kockákra vágjuk.

Egy újabb löttyintésnyi olajra rádobjuk a szardellákat, majd hozzáadjuk és megpirítjuk a zöldségeket is, sózzuk, borsozzuk. Picit hagyjuk rotyogni, majd ráöntjük a paradicsomszószt, felöntjük a borral és visszatesszük bele a hússzeleteket is. Az egész lábost betesszük a 150 fokra előmelegített sütőbe és 2,5-3 órán keresztül szép lassan puhára főzzük. Akkor jó, ha a hús leomlik a csontról.

A gremolátához egy botmixerrel krémesre mixelünk mindent és tálalásnál a húsra szedhet belőle mindenki!

Polentával vagy burgonya gratin-nel tálaljuk!

 

Körtés-kéksajtos szívsaláta (glutén-, tojásmentes)
(Nyerges Dóra)

Húsok, burgonyás főételek mellé remek kiegészítő lehet ez az édeskés, ropogós, friss saláta.

Hozzávalók:

3 szívsaláta
2 puha körte
100 g gorgonzola (elhagyható)
1 doboz brokkolicsíra
1 marék dió
1 ek dijoni mustár
1 citrom leve
1 dl olíva olaj
só, bors

A megmosott salátát és körtét nyolcadokra vágva egy tálra rendezzük, rámorzsoljuk a sajtot, majd a csírát. A diót száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk és a salátára tesszük.

A mustárt, a citromlevet, az olajat és a fűszereket egy kis befőttes üvegben alaposan összerázzuk és eloszlatjuk a saláta tetején!

 

Mákos guba gluténmentes házi kifliből
(Kiss Dóri)

Hozzávalók (4 adag)

4 gluténmentes házi kifli, karikákra vágva
3 tojássárgája
150 ml laktózmentes tej
4 evőkanál cukor
100 g darált mák

a mártáshoz:
2 evőkanál cukor
20 g gluténmentes vaníliás pudingpor
300 ml laktózmentes tej

a tetejére:
3 tojásfehérje
1 evőkanál cukor

A karikákra vágott kifliket hőálló tálba tesszük. A tojássárgáját a tejjel kikeverjük, és a kiflikre öntjük.

A cukorral elkevert mákkal megszórjuk, és alaposan összeforgatjuk. A mártáshoz a cukorral kikevert pudingport a tejben megfőzzük, ha besűrűsödött, ezt is a kiflikarikákra öntjük, és az egészet jól átforgatjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, a cukrot hozzáadjuk, és tovább verjük. A mákos guba tetején eloszlatjuk, majd 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Tejes kifli glutén- és laktózmentesen
(Kiss Dóri)

Hozzávalók (4 darab)

3 g instant élesztő
3 g cukor
100 ml kézmeleg laktózmentes tej
200 g Schär Mix B – Bread-Mix gluténmentes kenyérliszt
3 g só
100 ml meleg víz
1 evőkanál olaj

a tetejére:
meleg laktózmentes tej
víz

Az élesztőt a cukorral együtt a kézmeleg tejbe tesszük, és felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, a vizet ráöntjük, az élesztős tejet és az olajat hozzáadjuk, és a tésztát robotgép dagasztófejével kidolgozzuk.

Letakarva 20 percig pihentetjük, majd olajozott felületen átgyúrjuk, és kb. 30 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. A kört 4 cikkre vágjuk, a cikkeket feltekerjük. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a tepsit kb. 50 percre a sütőbe toljuk (még nem kapcsoljuk be!) keleszteni, itt biztosan nem éri huzat.

A kiflik tetejét meleg tejjel megkenjük, és vízzel megspricceljük. 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Sütőtökös-mangós kókusztejberizs (glutén-, tej-, cukormentes)
(Nyerges Dóra)

Igazi kényeztető, krémes finomság, amit kínálhatunk kisebb vagy nagyobb tálkákban, a karácsonyi vacsora végén vagy akár az ünnepek után egy nyugis reggelire is!

Hozzávalók

1 csésze kerek szemű rizs
2 csésze kókusztej
1 csésze víz
1 bio citrom reszelt héja
vanília
egy csipet só
3 ek nád-, vagy nyírfacukor
1 csésze mangó
1 csésze sült sütőtök
fahéj, gyömbér ízlés szerint

A jól átmosott rizst a vízben, a sóval feltesszük főni, majd ha felforrt, hozzáadjuk a tejet és a fűszereket. Alacsony lángon 30 perc alatt krémesre főzzük.

A felkockázott mangót, a sült sütőtököt és a fűszereket botmixerrel krémesre keverjük és a kis tálkákba tálalt tejberizs tetejére kanalazzuk.

 

Áldott, békés ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!

(receptfotók: Kiss Dóri-BOOOK Kiadó/Kaszás Gergely, Nyerges Dóra-saját; kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük