Ünnepi ételeinkhez milyen bort fogyasszunk? Árvay Angelika borakadémikus segít benne!

Árvay Angi most nem a Borokról könnyedén sorozat újabb részét hozta, hanem abban segít nekünk, hogy melyik karácsonyi ételhez milyen bor passzol leginkább?

Már nagyon érzem a karácsony közeledtét… Igaz most még sodor a munka, mindig a következő nap feladataira koncentrálok. Van még borkóstoló, ovis karácsonyi műsor, karácsonyi vásár.

Azért emellett már elkezdtük anyukámmal megtervezni a közös karácsonyi menüt és ilyenkor fejben azt is hozzáteszem, hogy vajon milyen bort is fogunk majd kortyolgatni hozzá?

Nálunk nem annyira a hagyományos ételek kerülnek az asztalra, nincs semmi kőbe vésve, sokszor inkább, amihez éppen kedvünk támad, így most is változhat még utolsó pillanatban a terv. Ezért több étel is szerepel a listámon.

Ami biztos, ráhangolódásként egy magyar, tradicionális eljárással készült pezsgőt bontunk.

Én nagyon szeretem a narancslevest, annyira illik az ünnep illataihoz naranccsal, mazsolával, fahéjjal, pirított mandulával. Édes bort gondoltam hozzá, mert az öcsém esküvőjére készített furmint-hárslevelű házasítás pont illene hozzá, nem túl édes és a mazsola, mandula is visszaköszön illatában és ízében. Persze bármilyen alacsonyabb alkoholtartalmú tokaji vagy egyéb borvidékről származó késői bor jó lehetne.

Vagy lehet, hogy ki kellene próbálnom a borlevest? Kaptam egy szuper receptet a barátainktól: fehér bor és tojás a legfontosabb alkotóeleme, ki tudja…

A családom egy része viszont nincs oda az édes levesekért, így tuti, hogy apukám halászlevet is főz. Jó lesz az nekem is még az ünnepek alatt, ráadásul ehhez egy szekszárdi kadarkát gondoltam, de jó lehetne hozzá akár egy kékfrankos vagy portugieser is.

Évek óta meglepnek minket ismerőseink egy szenzációs kacsamáj pástétommal (ugye nem lepődtök meg, hogy ez is borral készül?). Ehhez pirítunk kis kalácsot, jöhet hozzá egy kis barackbefőtt is, és édes szamorodnit vagy édes sárgamuskotályt párosítunk hozzá.

Bár mi a vendégeknek elég gyakran készítünk töltött káposztát, így inkább a barátok miatt lesz most majd az asztalon. A bor hozzá viszont nem kérdés! Egy dűlőszelektált furmintot, vagy hárslevelűt a tokaji borvidékről. Persze jó lehetne egy chardonnay, vagy móri ezerjó is, az olaszrizlingről nem is beszélve.

A kacsasült is szerepel a listán lilakáposztával, hagymás burgonyával, vörösboros mártással. Ehhez pedig egy testes, villányi vörösbor lesz tökéletes! Amúgy nemrég volt a cabernet franc nemzetközi napja, mi ezt most fogjuk megünnepelni.

Mivel van vegetáriánus a családban, a már bevált zöldségfasírtunk is elkészül (a zöldség mellett olajos magvakkal, sajttal) és ehhez is jó a vörösboros szósz, szóval nyugodtan mindenki kortyolgathatja ugyanaz a bort.

Bár valószínűleg éhesek már nem leszünk, de desszert nélkül nem vacsora a vacsora… Nagymamám mézeskrémest süt, illetve én kinéztem egy zserbó pitét, amit megsütök, ha időben odajutok.

A zserbó és az aszú nagyon jó párosítás, és aki nem édesszájú és kihagyja a sütit, a bor töltésénél általában azért sorban áll… Általánosságban azt szokták javasolni, hogy a desszert mellé fogyasztott bor legyen édesebb, mint maga a desszert, de persze ez sincs kőbe vésve!

Remélem adtam ötleteket a bor-étel párosításokhoz, de ha nálatok teljesen máshogy néz ki a menü, nyugodtan írjatok és segítek hozzá bort választani!

Köszönöm nektek hogy egész évben olvastátok a cikkeimet és remélem, hogy sokat találkozunk jövőre is!

Boldog karácsonyt és nagyon sikeres újévet kívánok nektek és szeretteiteknek!

Árvay Angi

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük