Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja

Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és boldogan készülődik az ünnepre. A Télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…

Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a Télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mit szeretnének, mire vágynak és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán. 

„Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kis kekszet és tejet a Mikulásnak, mert nagyon szomjas és éhes, hiszen messze, Lappföldről érkezik.” 

Adriék anno úgy tervezték, hogy lesz egy szép kandallójuk, ám az építkezéskor a munkások azt hitték a kéményre, hogy a ház tetején levő lyuk csak egy „hiba”, ezért beleöntötték a betont és befalazták. Így a Mikulás nem tud ezen keresztül érkezni, hanem az ajtót kell használnia. Adriék pedig odakészítenek neki mindent.

„A fiúk természetesen minél nagyobb cipőt választanak, hogy sok ajándék beleférjen. – nevetett fel a gyönyörű gasztro műsorvezető. – A gyerekek este már gigantikusan izgatottak szoktak lenni. Alig tudnak elaludni. Nincs így könnyű dolga a Mikulásnak, de azért ügyesen megoldja, hogy láthatatlan maradjon… A srácok általában már hajnali 4 fele felébrednek és rohannak az ajtóhoz, hogy megnézzék, mit kaptak a Télapótól.” 

 Adriék asztaláról természetesen Mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák. Persze ilyenkor nem csapnak akkora bulit, mint halloweenkor, és a kétgyermekes anyuka nem csinál hatalmas asztalnyi dekorációt és ételt. De örömmel elkészít egy-két cukiságot. „Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket.” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.

Mézeskalács muffin

A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.

Hozzávalók:

Muffin:

25 dkg Liszt

10 dkg Porcukor

1 csomag Sütőpor

2 db Tojás

15 dkg Vaj

150 ml Tej

2 ek Méz

1 tk Mézeskalács fűszerkeverék

1 csipet Só

 

Krém:

10 dkg Sűrített tej

1 kk Fahéj

25 dkg Mascarpone

4 dl Tejszín (hideg)

 

Mézeskalács:

25 dkg Liszt

1 csipet Só

6 dkg Porcukor

1 dl Méz

1 kk Szódabikarbóna

1 db Tojás

5 dkg Vaj

2 ek Mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.
  3. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krém:

  1. A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.
  2. A tejszínhabot habbá verjük és óvatosan egybe keverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.

Mézeskalács:

  1. A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, mint porcukor, liszt, szódabikarbóna, só, mézeskalács fűszerkeverék. Ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.
  2. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihenni hagyjuk, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
  3. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes Mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

Hozzávalók:

100 g Étcsoki

2 db Tojás

1 csipet Só

100 g Vaj

80 g Cukor

50 g Kakaópor

80 g Liszt

2 tk Sütőpor

100 g Ricotta

12 db Eper

350 ml Tejszín (hideg)

200 g Mascarpone

1 csomag Vaníliás cukor

2 ek Vaj (kenéshez)

Elkészítés:

  1. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
  2. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.
  3. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.
  4. Ezután a két masszát összeforgatjuk.
  5. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.
  6. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

  1. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.
  2. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

Forrócsoki-pillecukor hóemberrel

A forrócsoki elmaradhatatlan Mikuláskor és karácsonykor, hiszen a komfortérzést, a melegséget, és a bekuckózást szimbolizálja. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és egy izgalmas történetet is kitalálhatunk hozzá. A kicsik biztosan szívesen hallgatják meg a mesét a forró csokiban jacuzzizó hóemberekről…

Hozzávalók:

Nutellás forrócsoki:

3 dl Tej

150 g Nutella

2 dl Tejszín

Egyéni hozzávalók:

Pillecukor

Sárgarépa pálcikák

Olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

  1. A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy szűrő segítségével egy pohárba szűrjük.
  2. Az egyéni hozzávalókból a pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk, és így összeállítjuk a hóemberünk alapját, sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat, és gombokat.

(kezdőkép: Pixabay, további képek: Komáromi Annamária)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük