A Női váltó 1 éves szülinapjára Női Karrierváltó Fesztivált rendez

Már nem érdekelte őket a munkájuk, szerették volna kipróbálni magukat új területen – a nők nagy része ezért vált karriert, illetve a család mellett keresnek rugalmasabb munkát maguknak – ez derült ki a Női váltó kutatásából.

A nők főleg GYES/GYED mellett indítják el a vállalkozásukat, ami ha bejön, már nem mennek vissza régi munkahelyükre dolgozni. A válaszadók 30%-a pedig munka mellett készíti elő a karrierváltását.

Pedagógusból tartalomíró, reklám értékesítőből startupper, közgazdászból kézműves, sugárterápiás asszisztensből informatikus, sztár sminkesből lovasterápia oktató, temetkezési szakemberből szövegíró. Többek között így váltottak szakmát azok a nők, akik kitöltötték a Női váltó online magazin karrierváltásról szóló kérdőívét. A mini kutatásban 125-en válaszoltak a kérdésekre, többségük 31-50 év közötti nő.

A karrierváltás okai különbözőek – derült ki, az új kihívások mellett sokan a munkát és a családot nem tudták a hagyományos munkarend mellett összeegyeztetni.

„A multis lét nem teszi lehetővé az anyai feladatok ellátását, pláne több gyereknél.”

„Olyasvalamit akartam csinálni, amit igazán szeretek!”

„Végre azt csinálom és azzal keresek pénzt, ami nem okoz folytonos feszültséget bennem.”

„Azért váltottam, hogy szabadabb legyek a gyerekek mellett. Aztán kiderült, hogy vállalkozóként sokkal kevesebb időm van rájuk.”

„Ezerszer akartam feladni, de valami mindig tovább visz.”

Többek között ezekkel a mondatokat írták a nők arra a kérdésre, hogy mégis, miért döntöttek a karrierváltás mellett.

A válaszadók 40%-ának már van vállalkozása, negyedük éppen otthon van a gyerekükkel GYES-en vagy GYED-en és úgy készíti elő a karrierváltását, minden tizedik nő pedig munka mellett indított el egy új karriert saját vállalkozásban és hasonló arányban vannak azok is, akik bár még alkalmazottak, már készülnek a váltásra, illetve éppen új szakmát tanulnak.

Bár a vállalkozónők több mint 60%-a még nem tud megélni új tevékenységéből, arra kérdésre, hogy megbánta-e döntését, a válaszadók határozott nemmel válaszoltak.

Az egyéni válaszokban ezzel indokolják döntésüket:

„Az első egy év volt rendkívül nehéz, azóta hála istennek beindult a vállalkozás és biztos megélhetést nyújt rugalmas munkakörülmények mellett.

„Már volt régebb óta vállalkozásom a főállás mellett, nem a karrierváltás miatt indult. Sokkal nehezebb, nem keresek annyit, mintha corporate keretek között csinálnám, de sokkal szabadabb vagyok.”

„Nem bántam meg egy percig sem, de nehéz elfogadtatni a környezettel, hogy most jóval kevesebb pénzért jóval többet dolgozom. De azt legalább rugalmasan és örömmel teszem.”

Békéssy Olga, a Női Váltó alapítója, főszerkesztője

„Bár nagy az igény a részmunkaidős állásokra és az otthonról visszatérő, szakmailag komoly tudású nők jelentős potenciált jelentenének a munkaerőpiacon, a cégek többsége még mindig nem tud ezzel mit kezdeni. A rugalmas keretek iránti igény miatt is kezd el a jogász táskákat varrni, vagy a korábbi sales vezető anyuka startup céget alapítani.” – mondja Békéssy Olga, a felmérést készítő noivalto.hu karrierváltó portál alapító-főszerkesztője.

A Női váltó egy éves szülinapján Magyarországon először egész napos fesztiválon segíti a karrierváltó és azt még csak tervező nőket a váltásban.

Az október 3-i Női Karrierváltó Fesztiválon egyéni döntéseket segítő coachokhoz és pszichológushoz lehet időpontot foglalni, emellett szakmai workshopokon való részvétellel és szabad kapcsolatépítési lehetőséggel támogatják a nőket abban, hogy érezzék: nincsenek egyedül a karrierváltásban.

A program bővebben itt olvashattok >>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük