A Barbie baba elődjének pikáns története

A II. világháború után Németország igyekezett lerázni magáról a negatív megítélés és a bukás terhét.

Ezért aztán a médiumok is olyan lapokat kezdtek a közönségnek készíteni, amelyben a férfiak és a nők igényei egyaránt helyet kaptak.

A német Bild-Zeitung olyan újságként kezdte, amely főként pletykákat, híreket szolgáltatott a nőknek hírességekről, míg a férfiak csinos hölgyek fotóin legeltethették szemüket.

1952-re aztán megszületett egy képregény is Reinhard Beuthien keze nyomán, amely a Bild Lilli címet kapta, s egy szőke, magas, bögyös hölgyről szólt, a férfiak legnagyobb örömére.

Bild Lilli alakja kissé szexistára sikeredett, bár igyekeztek bizonyos sztereotípiáktól mentesíteni.

Nem ment túl jól, mert bár önálló, éles eszű, szókimondó karakterként állították be, aki titkárnőként dolgozik, azért mégis csak szexuális vonzerejét használja fel, hogy elcsábítson jómódú férfiakat, akik finanszírozzák felmerülő plusz költségeit.

Hiába ellenkezett a rend őrével, vagy éppen a főnőkével, főként escort hölgyként maradt meg az emberek emlékezetében. Igaz, nem is szántak neki más szerepet, mint hogy szórakoztassa a közönséget…

Egy alkalommal például, mikor a tengerparton sétált bikiniben, egy rendőrrel találkozott:

– Hölgyem, a kétrészes fürdőruha viselete tilos.
– Oh, akkor Ön szerint melyik részt hagyjam magamon?

Mikor a munkahelyéről késett, a következő párbeszéd hangzott el:

– Egy újabb alkalom, amikor elkésik!
– Ha Ön emiatt dühös, akkor én pontban ötkor fogom elhagyni az irodát.

Máskor megmagyarázta azt is, amit nem lehet, például így:

– A napfelkelte annyira gyönyörű! Ezért is maradok mindig olyan sokáig az éjszakai klubban, hogy lássam…


Lilli alakja, bár nem volt egy zsenié, mégis a közönség szívébe lopta magát.

A nők szerették, mert kiállt magáért, a férfiak pedig az ideális nőt látták benne, aki nem csak a varázslatos 90-60-90 alakkal rendelkezett, hanem még némi sütnivalót is fel tudott mutatni.

A sikeren felbuzdulva 1953-ban aztán Reinhard úgy döntött, készített belőle babát is.

Leszerződött a Hassel céggel, akik 1955-ben dobták a piacra a 30 cm-es és a 19 cm-es Lilli babákat.

A Lilli baba először trafikokba és bárokba került, majd a Bild újság mellé… Onnan pedig felnőtt játékboltok polcaira, ahol hol vicces legénybúcsú ajándékként, hol pedig visszapillantóra vagy műszerfalra felszerelhető díszként értékesítették.

Diadalmenete töretlenül folyatatódott, s lassan nem volt olyan német háztartás, ahol ne lett volna egy Lilli baba fellelhető.

Hamarosan a kislányok kezébe is került, akiket elvarázsolt a világ első, felnőtt testbe zárt babája, aki szőke volt és karcsú – na meg olyan ívelt szemöldökkel elkészített, amilyen a kor sztárjának, Marlene Dietrichnek is volt.

A talpig sminkben, divatos ruhába öltöztetett baba ajkai és körmei tűzpirosban pompáztak.

Vastag tusvonallal keretezett szemeit mindig oldalirányba fordította, mint aki mindenkire sandán néz. A kislányok szemében ő volt leendő énjük megtestesülése, akivel szívesen játszottak felnőtt történeteket.

S mivel Lilliből játékszer lett, fel kellett duzzasztani a ruhatárát is.

A Hassel cég ruhákat, kiegészítőket, babaházakat kezdett gyártani, amelyek egy pillanat alatt elfogytak a játékboltok polcairól.

Az 50-es évek derekára, Bild Lilli el is hagyta Németország határait, s elkezdte hódító útját Hong Kong, a Skandináv országok és végül az Egyesült Államok felé. Angol nyelvterületen például Lilli Marleen néven árusították. (Ennek oka az volt, hogy egyesek Marlene Dietrich azonos című dalát e babához kötötték.)

1958-ra akkora volt a Lilli-láz, hogy hús-vér karaktert is „kiállítottak” a filmvászonra belőle: megszületett A lány a nagyvárosban című krimi (ami lehetne a Szex és New York elődje is), amelyben egy dán színésznő, Ann Smyrner játszotta az életre kelt babát.

Ez idő tájt járt Ruth Handler, Barbie anyja is családjával Európában.

Mikor meglátta a Lilli babát, mindjárt három darabot vett belőle, amelyekből aztán 1959-re megalkotta a klasszikus Barbie babát, amely akkor még nem sok eltérést mutatott Bild Lilli karakteréhez képest.

Ráadásul addigra Bild Lillit számtalan országban másolni is kezdték.

Két évnyi harc árán adta el a Hassel a jogokat a Mattelnek, s 1964-ben abbahagyták a gyártását. Ennek ellenére a mai napig lehet vásárolni vintage Lilli babákat eredeti csomagolásban, kisebb-nagyobb összegekért.

És, mivel Barbie anyjáról van szó, a legelső Lilli baba pont ugyanannyiba kerül, mint az első Barbie baba.

Zoé

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.