A rúzs története

Mindig csodálattal adózom azoknak a nőknek, akik tudják viselni a rúzst. Nekem sosem ment, a szájfényen kívül semmit nem tűrnek meg az ajkaim.

Maga a rúzs története azonban felkeltette a figyelmemet, így utánajártam.

Ti tudtátok, hogy az ajakfestésnek évezredekre visszavezethető hagyománya van?

Na persze, most mindenki Kleopátrára gondol. Ahogyan vörös ajkakkal, rebegő pillákkal Marcus Antonius elé vonul… Ami igaz, az igaz, valóban Egyiptom legismertebb uralkodónője hozta divatba a rúzst,

de jóval előtte, a sumér Sub-ad királynőnek készült a világ első rúzsa, fehér ólomból és egy kis porított vörös ásványból i.e. 3500-ban.

Csak utána jött Kleopátra. Neki hennából és kárminból, brómból, porrá tört rubinból, és persze bogarakból keverték össze a lila, fekete és vörös rúzsokat.

Azt hiszem, nem árulok el vele nagy titkot, hogy a sminkelés akkoriban a tehetős emberek kiváltsága volt. Legalábbis Egyiptomban, mert tőlük keletre a Görög birodalomban a rúzst prostituáltak viselték.

Japánban a gésák kenték ajkukat kátrányból és méhviaszból készült keverékkel.

Csak i.sz. 1000 környékén jött létre a rúzs ma ismert formája, egy andalúz arab tudós, Abu al-Kaszim al-Zahravi keze nyomán.

Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő festette vörösre ajkait, fehér ólommal kent arcához. De nem sokkal később, 1770-ben, az angol parlament elítélte azokat a nőket, akik  „sminket használva csábítják el a férfiakat”. A katolikus világban a vörös rúzst sokáig az ördögtől valónak tartották.

A következő három évszázadban főként a színészek és prostituáltak viselték a rúzst. Majd 1884-ban egy francia parfüm cég, a Guerlain fejlesztette ki az első olyan rúzst, amihez már mindenki könnyedén hozzájuthatott.

A készítmény szarvas faggyúból, méhviaszból és ricinusolajból készült, s selyempapírba lett csomagolva. Ezt tette 1915-ben Maurice Levy a hengeres tartóba.

Öt évvel később Ifjabb James Bruce Mason feltalálta hozzá az általunk is ismert forgatható tartót. A némafilm sztároknak köszönhetően aztán egyre többen vágytak csókos ajkakra.

De volt a rúzs történetében melléfogás is: 1927-ben egy francia vegyész, Paul Baudecroux tartós, „csókálló” rúzst alkotott, amelyet hamarosan be is tiltottak, mivel nem lehetett eltávolítani az ajkakról.

Persze a különféle árnyalatú rúzsokat igazán népszerűvé Grace Kelly, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn és Elizabeth Taylor tette, a hollywood-i  filmeknek köszönhetően.

Azóta pedig töretlenül népszerű, a feketétől a hupikékig,

mindenféle színben gyártják már, attól függően mi éppen a divat.

Zoé

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük