„Amíg válni lehet, a rossz házasságoknak is lehet happy endjük…” – Elizabeth Taylor

A többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő már csak tudhatta, hiszen nyolc házasságából, hét válással végződött.

A frigyek közül a legrövidebb mindössze 8 hónapig, a leghosszabb pedig összesen 12 évig tartott. Habár, a 12 év eléréséhez is két menyegzőre volt szükség. Richard Burton-nel 1964-ben mondták ki az első igent, majd 11 évvel később, adtak még egy esélyt kapcsolatuknak, és ismét oltár elé álltak. Hiába.

„Sosem titkoltam, hogy a vágyaim irányítanak.”

A londoni születésű díva gyerekszínészként kezdte pályafutását, és később a felnőtt szerepekre való váltás sem okozott számára nehézségeket Amerikában. A klasszikus hollywoodi hírességek minden kritériumának megfelelt: elbűvölő szépség, tehetség, vagyon és magánéleti botrányok.

„Rakj fel egy kis rúzst és szedd össze magad!”

A rendezők és más világhírű kollégái azonban több nyilatkozatban is hangsúlyozták, hogy a színésznő karrierjét és hivatását tekintve, mindig kiegyensúlyozott, profi teljesítményt nyújtott.

Elizabeth rajongott az ékszerekért, gyémántokért. 1970-ben, ping-pong játszmájuk során, Richard Burton-nel egy teljes gyűrűkollekció felvásárlásában fogadtak. A férj kikapott, a feleség pedig elnyerte méltó jutalmát.

„A nagylányoknak nagy gyémántokra van szükségük.”

Nevezetes ékszer-gyűjteményét 115,9 millió dollárért árverezték el halála után. Pénzét, és idejét jótékony cselekedetekre sem sajnálta, élete végéig támogatta az AIDS kutatását és gyógyítását.

1999-ben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, azóta neve előtt a „Dame” előtag is megilleti.

Dame Elizabeth Rosemond Taylor 2011. március 23-án, 79 évesen távozott el közülünk, emlékezzünk rá ezekkel az idézetekkel:

„Nem vagyok heves, csak gyorsan reagálok a baromságra.”

„Halottnak nyilvánítottak és megnézhettem a gyászjelentésemet. A legjobb vélemény volt, amit valaha olvastam magamról.”

„ A házasság egy nagyszerű intézmény.”

„Úgy tűnik nekem, minél öregebb egy férfi, annál fiatalabb az új felesége.”

„Különös, ahogy az évek türelmességre tanítanak. Minél kevesebb idő marad, annál könnyebb a várakozás.”

„A botrányok során jössz rá igazán, kik az őszinte barátaid.”

„Csak azokkal a férfiakkal feküdtem le, akikhez hozzámentem -hány nő mondhatja ezt el magáról?”

„A siker kiváló izzadásgátló.”

Csiszár Lilla

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük