Casanova szalagokkal díszítette – a gumióvszer története

Mi is az az óvszer?

Egy szükséges kellék, főleg, ha alkalmi szexkapcsolatokat létesít valaki. Nem csak a nem kívánt terhességtől véd, de sok egyéb fertőzést, nemi betegséget is meggátolhat, melyek nem csak a lányokra nézve lehetnek veszélyesek.

Ezeket persze mind tudjuk.

De vajon azt tudod-e, mióta használ az emberiség óvszert? Mi volt az első példányok anyaga? Használta-e Casanova?

Íme néhány érdekesség a gumióvszerről:

Az óvszert elsőként 1564-ben egy olasz orvos Gabrielle Fallopio említi, azonban egyes elméletek szerint már az ókorban is használtak ágyéktakarókat a férfiak.

Ázsiában az 1500-as évek előtt, a felsőbb osztályba tartozó férfiak makk óvszert használtak, melyet a makkra erősítettek. Anyaguk selyempapír vagy báránybél volt.

Casanova is használt óvszert, amit akkoriban English Overcoat-nak, vagyis angol kabátnak neveztek.

A rettegett szifilisz ellen védekezett így. Szalagokkal díszítette.


Casanova

Mielőtt az óvszer anyaga latex lett, rengeteg más anyaggal kísérleteztek: sertés béllel, kecske hólyaggal, hal bőrével,vászonnal, selyemmel és még bőrrel is.

A világ egyes részein – mivel az előállításuk költséges volt – az óvszerek nem csak egy alkalomra készültek.  A javaslat szerint a használt óvszereket langyos tejjel ki kellett öblíteni a betegségek elkerülésére, majd lehetett újra használni őket.

Körülbelül 250 évvel azután, hogy Gabrielle Fallopio feltalálta az óvszert, 1855-ben Charles Goodyear amerikai feltaláló elért a következő mérföldkőhöz: létrehozta a gumiból készült óvszert.

Azonban ekkor még a gumi vetekedett egy kerékpár belső vastagságával. Az óvszerek vastagsága 1870-ben csökkent le 2 mm-re.

Az első óvszer automata 1928-ban jelent meg az USA-ban, előtte a hozzájutás roppant nehézkes volt. Csak receptre, gyógyszertárakban lehetett kapni.

Európában sok helyen illegálisnak számított, hisz az egyház azt hirdette, a fogamzásgátlás Isten akarata ellen szól. Emiatt virágzott a feketekereskedelem.

Az óvszertilalmat 1918-ban feloldották, és az óvszerek használatát engedélyezték, ám csak a betegségek elterjedésének megakadályozását hirdették használatával, születésszabályozásról nem eshetett szó.

Az 1919-ben  Frederick Killian nevű Ohio-i fickó találtatta fel az egyszer használatos latex óvszereket, melyeket ma ismerünk és szeretünk.

1957-ben a Durex  volt az első, aki síkosító anyagot kezdett el használni. Ez kulcsfontosságú volt az óvszer használatának biztonságosabbá és élvezetesebbé tétele szempontjából, mindkét fél számára.

És még egy kis érdekesség:
Az óvszerek erősebbek, mint amilyennek látszanak. Majd 4 l víz fér el bennük. Rendkívül rugalmasak.

El ne hidd, ha valamelyik férfi azt mondja, nem tudta felhúzni, mert kicsi volt!

Jó nyújtótechnikával egy óvszer az egész karra felhúzható.

K.O.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.