Híres szerelmek – Kleopátra és Antonius

Egyiptom. A varázslatos, misztikummal teli, gazdag aranybirodalom. Megannyi fáraó, és rengeteg kincs.

Ennek a földnek volt egyszer egy uralkodónője, akinek nevét az utókor nagyon jól ismeri. Kleopátráról mindenkinek a földöntúli szépség és végzetes vonzerő jut eszébe.

Valójában azonban nem volt kiemelkedő szépség. Legalábbis külsőleg.

Régészeknek sikerült rekonstruálni korhű érmék és szobrok alapján, hogy miként is nézhetett ki a nő, aki Kr.e. 51-től uralkodott Egyiptom felett.

Így nézhetett ki Kleopátra az arcrekonstrukciók alapján

Mai szemmel nézve nem volt kimondottan vonzó. Hosszú, görbe orra lehetett, hegyes álla, csapott homloka, vékony ajkai és mélyen ülő szemei. Mégis, külseje és megannyi képessége együtt bájossá tették.

Igen művelt asszony volt. Kilenc nyelven beszélt folyékonyan, kitűnően tárgyalt. Kisugárzása tette őt ellenállhatatlanná. Pontosan tudta, mit akar, és meg is szerezte.

Trónra kerülésekor fivérével kellett osztoznia a hatalmon, azonban hamar rádöbbent, egyedül jobban boldogul, és kézbe vette az irányítást. Intelligensen, megkapóan szólt, szinte megbabonázva beszédpartnerét.

Marcus Antonius sem tudta kivonni magát bűvköre alól, aki Kr.e. 42-ben, Róma virágkorában lett uralkodó. Híres, markáns vezető volt, a második triumvirátus tagja.

Miután Caesar meghalt, meg akart bizonyosodni róla: Egyiptom hűséges-e még a Római Birodalomhoz.

Ekkor lett végzetesen szerelmes Kleopátrába és két telet együtt is töltöttek, megfeledkezve a világról, a terjeszkedésről és a férfi akkori feleségéről, Fulviáról.

Kleopátra terhes lett, ikreket szült a férfinek, ám Antoniusnak kötelessége volt visszatérni hazájába, hogy a politikai életben aktívan részt vegyen. A béke fenntartása érdekében nőül vette a triumvirátus egyik tagjának húgát, Octáviát.

Amint lehetett, otthon hagyta újdonsült feleségét, majd Szíriában Kleopátrával töltött egy telet. Ekkor már harmadik közös gyermekük  is úton volt. Ketten megszilárdították a hatalmat, kelet felé kezdtek el terjeszkedni. Antonius a nagy szerelemben észre sem vette, hogy mindeközben a nehezen megszerzett, pozíciójához járó területeket átadta a nőnek.

Kleopátra jól járt velük, hiszen igen termékeny, gazdag földek és bányák lettek az övéi, ezzel pedig Egyiptom nagyon előnyös pozícióba jutott Rómával szemben.

Erre már a birodalom is felfigyelt és Antoniust súlyos vádakkal illették.

Kleopátra azonban nem tágított a férfi mellől, hadihajókkal és hadseregének erejével Antonius mellett állt mindvégig. Rómával szemben viszont minden ellenállás csupán erőlködés volt.

A két szerelmes kapcsolatának tragikus végét sokan ismerik. Octavianus (később Augustus Caesar) elfoglalta Alexandriát, Kleopátra térdre kényszerült.

Antonius megtört, amikor úgy értesült, hogy Kleopátra meghalt. Az egyetlen nő, aki a szívéhez közel állt, akit istenített, akihez – bármennyi időre is kellett elmennie – mindig visszatért.

A férfi megtörten kardjába dőlt.

Amikor ezt a nő megtudta, a rejtekhelyére vitette és a karjai közt halt meg – már nem tudta megmenteni.

Az ellenség akárhogyan is, de meg akart szabadulni Kleopátrától.

Augustus felnézett rá, ezért megadta neki a tisztességes halált. Engedte neki, hogy a maga módján haljon meg, így a királynő megmérgezte magát: ahogyan a feljegyzésekből gondoljuk, egy áspiskígyó marása okozta vesztét.

A Caesar teljesítette az uralkodónő utolsó kérését: szerelme, Antonius mellett temettette el, de a hely kétséges. A régészek a mai napig nem tudják pontosan, hol nyugszanak.

Ha helyt adunk az egyiptomi elképzelésnek, miszerint a halál után is van élet, akkor bizonyos, hogy

együtt vannak, valahol, a túlvilágon.

Agárdi Zsóka

http://agardizsoka.cafeblog.hu/


főkép: Leonor Varela

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük