II. Erzsébet elfeledett húga, a Királyi Punk

Amikor az angol uralkodói házra gondolok, mindig eszembe jut VIII. Henrik, aki létrehozta az anglikán egyházat, hogy elválhasson feleségeitől.

Az ő halálával 400 évig a házassági kérdésekből fakadó nagyobb botrányok elkerülték Anglia uralkodóit.

VIII. Eduárd volt a következő, aki közfelháborodást keltett, mikor lemondott a trónról, hogy elvegyen egy elvált színésznőt, Wallis Simpsont. Ezzel a lépésével testvére, VI. György került a trónra, akinek csak lányai voltak, Erzsébet és Margit.

Erzsébet volt a fegyelem megtestesítője, s a trón várományosaként megfelelő oktatást kapott. A kisebbik lány, Margit hercegnő, nővéréhez képest egy rebellis filantróp lett, akit csak úgy hívtak Anglia szerte, hogy a Királyi Punk.

Ő mindaz volt, ami Erzsébet sohasem lehetett, s ez a két testvért el is távolította egymástól.

Margit hercegnő, aki 1930. augusztus 21-én született.

Mindössze hét éves volt, mikor édesapja király lett, s ők beköltöztek a Buckingham palotába. Erzsébetet mindjárt el is kezdték oktatni arra, hogyan kell viselkednie és beszélnie egy uralkodónőnek.

Margit háttérbe szorult, ő csak zongoraórákat vehetett, s etikettet tanult.

Margit egész életében haragudott is anyjára azért, mert ő nem kapott rendes taníttatást. Fellázadt, s olyan botrányokat kavart, amelyek miatt az uralkodói ház egy idő után azt is el akarta felejteni, hogy létezik.

Igaz, lázadó természete már hamar kiütközött, 15 éves korától kezdve láncdohányos volt, rászokott az italozásra, s gyakran kimaradt késő estig, de azért néhány karitatív szervezet fővédnökeként megállta a helyét még így is, mire betöltötte a 21. évét.


Margit és Peter

Minden kihágását elnézték neki, de azt, amit nővére koronázási ceremóniáján okozott, már nehezebben ment.

Egy ártatlan kis mozzanat a sajtó figyelmét felkeltette, s többet beszéltek róla, mint az éppen megkoronázott nővéréről.

Történt ugyanis, hogy Margit a ceremónia alatt egy angol légi tiszt, Peter Townsend mellett állt, akinek kabátjáról lesöpört egy tollpihét.

A meghitt kis mozzanat filmre és fotóra került, s egész Anglia számára egyértelművé vált, hogy a hercegnő intim kapcsolatban áll egy házas, két gyermekes közrendű katonával.

Townsend persze nyomban elvált, de az angolok nem akarták a házasságot. Alig telt el másfél évtized Eduárd herceg trónlemondása óta, s máris jött az újabb botrány.

Két évig ment a huzavona, Churchill és a királyi család is tiltakozott. Végül Margit ultimátumot kapott:

ha akar, férjhez mehet Peterhez, csak le kell mondania a trónról…

Margit és Lord Snowdon

Margit végül inkább a férfitól vált meg, s féktelen bulikba menekült. Négy éven át csönd volt körülötte, mígnem megtudta, hogy egykori szerelme elvesz egy belga kislányt, aki szakasztott mása.

Másnap bejelentette, hogy hozzámegy Antony Armstrong-Jones-hoz, egy köztiszteletben álló, művészcsaládból származó fotóshoz.

A férfi még nem volt házas előtte, így II. Erzsébet áldását adta a frigyre, s Antonynak a Snowdon grófja címét adományozta az 1960-ban megkötött házasság alkalmával.

Persze, egy bosszúból kötött házasság ritkán lesz boldog.

Így, bár két gyermeke született a párnak (David 1961-ben, Sarah 1963-ban),

végül minden tönkrement.

Margit a családjával

Hat év után egyre-másra Margit hercegnő fotóival voltak tele a pletykalapok. Bikiniben a strandon, flörtölés Mick Jagerrel, Warren Beattyvel, akiket Karib-szigeti vendégházában is fogadott.

Híresek voltak partijai, amelyeken rendre leitta magát, s más-más férfi karjában landolt.

Férje 18 éven át tűrte kihágásait, csak 1978-ban váltak el, mikor Margit egy nála 17 évvel fiatalabb férfi, Roddy Llewellyn társaságában mutatkozott egy strandon.

A képből botrány, majd válás lett, amelyet az uralkodói ház is nehezményezett. A politikusok Margitot „ócska prostinak” nevezték, a közemberek „szalmaözvegynek” nézték, aki kisfiúkkal játszik.

Margit és Mick Jagger

A sok negatív visszhang miatt Margit lassan el is tűnt a nyilvánosság elől. Az egészsége is kezdett megromlani, 1991-ben eltávolították fél tüdejét.

A dohányzással felhagyott, de a poharat nem rakta le, s agyvérzést kapott. 1998-ban tolószékbe kényszerült, majd további két agyvérzés érte.

Végül 2002. február 19-én, egy negyedik agyvérzésben hunyt el a Királyi Punk .

Zoé

Nyitófotó: Lord Snowdon

One thought on “II. Erzsébet elfeledett húga, a Királyi Punk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük