Karácsonyról álmodók – könyvajánló

Az Athenaeum kiadásában jelent meg egy jó kis novellás kötet, Karácsonyról álmodók címmel, régi és mai írók a szeretet ünnepéről alcímmel.

Tizenhárom magyar író egy-egy karácsonyhoz kapcsolódó írását tartalmazza a kötet, amik hol megmelengetik az ember szívét, hol megfacsarják.

Érdeklődéssel vettem a kezembe, már előre azzal a gondolattal, hogy hú, de szuper, karácsonyi ajándéknak fogom nektek ajánlani!

Mígnem kinyitottam, és konstatáltam, hogy a borító villogó kéksége sehogy sem illik össze a szép sárgás lapokkal – de mivel egyrészt szomjaztam a szép karácsonyi történetekre, másrészt jó illata volt a könyvnek (mindet megszagolom), nekiláttam.

Megettem. 

Neeem, csak viccelek! Elolvastam. És közben rájöttem, hogy

én ezt soha senkinek nem tudnám odaajándékozni,

ezt a könyvet végérvényesen megszerettem,

marad, még evvel a Benedek Elek villogó kékségére hajazó kékkel is…

(Hogy ezt megértsétek, el kell olvasnotok a könyvet!)

Tele van gyönyörű történetekkel, amik hol megríkatják az embert, hol pedig megríkatják. Csak egyszer az örömtől, egyszer a bánattól.

De nevettem nagyokat is egyik-másik történeten, persze pont tömött villamoson.

Az írók: Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Lackfi János.

És miközben olvastam, egyrészt végre megtaláltam, kinek az idézete van a fülszövegen, másrészt eszembe jutott, nem fogom akkor sem karácsonyi ajándéknak ajánlani, így sem, hogy kiderült, amúgy remek könyv.

Mert pont arról szól, amiről a Karácsonynak kellene.

A szeretetről, az emberségről – vagy annak fájó hiányáról. Ne ajándékot vegyetek (tudom, nekem is van egy négy éves kislányom, tudom. De mégis!), hanem magatokat adjátok, a szereteteteket, arra van a legnagyobb szüksége a körülöttetek élőknek, higgyétek el!

Próbáljunk meg nem elveszni az ajándékozós dömpingben,

a boltok sora között, a feszült, ideges, rohanó emberek között.

És ha könyvesbolt felé visz az utatok, akkor ugorjatok be ezért a könyvért, és vegyétek meg magatoknak, mert feltölti az ember lelkét, amiből aztán könnyebb adni.

Válasszatok ki belőle egy történetet, és Szenteste, a fa mellett, olvassátok el a családnak. Szebb ajándék lesz, mint bármilyen könyv. Azután meg úgyis elkérik elolvasni.

Én ezt fogom tenni, csak nehéz lesz eldönteni, melyik történet legyen az…

Boldog Karácsonyra készülést kívánunk Nektek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük