Megjelent a Nők beszélgetnek – egy mennonita #metoo regény Miriam Toewstől

„Nők vagyunk, és nincs hangunk. Helyen és időn kívüli nők vagyunk, nem bírjuk még a nyelvét sem az országnak, amelyben élünk. Mennoniták vagyunk, haza nélkül. Nincs hova visszatérnünk, s Molotschnában még az állatok is nagyobb biztonságban vannak, mint mi nők. Nekünk nőknek nincs másunk, csak az álmaink – így hát természetes, hogy álmodozók vagyunk.”

Bolíviában, egy távoli, eldugott mennonita településen 2005 és 2009 között lányok és asszonyok százaival esett meg, hogy reggel kábán, fájó testrészekkel, zúzódásokkal borítva, vérezve ébredtek, miután éjszaka megtámadták őket.

A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították. A közösség tagjai közül néhányan úgy vélték, a támadásokkal Isten vagy a Sátán bünteti a nőket bűneikért; többen hazugsággal vádolták a nőket, hogy így akarják felhívni magukra a közösség figyelmét vagy házasságtörésüket palástolni; megint mások pedig azt gondolták, hogy az egész a nők élénk fantáziájának szüleménye.

Végül azonban kiderült, hogy a támadásokért a kolónia nyolc férfi tagja felelős. Az állatgyógyászatban alkalmazott érzéstelenítőszerrel, nadragulyapermettel kábították el áldozataikat, és az eszméletlen nőket megerőszakolták.

A bolíviai bíróság 2011-ben bűnösnek nyilvánította a nyolc férfit, és hosszú börtönbüntetésre ítélte őket. De 2013-ban, miközben az elítélt férfiak még börtönbüntetésüket töltötték, a kolóniában újrakezdődtek a korábbiakhoz hasonló támadások és szexuális visszaélések.

„Csak azután beszéljünk a szomorúságunkról, miután pontosítottuk a tervet.”

A Nők beszélgetnek, amelyben két család lányai és asszonyai vitatják meg a történtek után szóba jöhető lehetőségeiket – Semmit sem tenni / Maradni és harcolni / Elmenni –, regény formában alakot öltött reakció ezekre a valós eseményekre, s ugyanakkor a női képzelet terméke. Fordította: Molnár Eszter.

„Mintha egyenesen A szolgálólány meséjé-ből jönne, holott a valóság ihlette –csodálatos, szomorú, felkavaró s egyben megható történet.” (Margaret Atwood)

 

Egy mennonita #metoo regény

A bolíviai Manitoba kolónia mennonita közösségében 2005 és 2009 között lezajlott szexuális támadásoknak hivatalosan 130 lány és nő esett áldozatul, ám a valóságban ennél jóval többen lehetnek. A „ghost rapes”, avagy „szellemtámadások” néven elhíresült tömeges nemi erőszakról a Vice angol nyelvű riportja és kétrészes dokumentumfilmje foglalkozik részletesen.

A Nők beszélgetnek a valós események ihlette történet egy fiktív mennonita vallási közösségben, melynek közel minden női tagját megerőszakolták.

A könyv ugyanakkor nem a támadásokat részletesen bemutató krimi, és nem is a túlélők érzelmi élményeinek feltárása. Miriam Toews átugorja mind az erőszak jeleneteit, mind az elkövetők letartóztatását, hogy aztán rögtön azokkal az egzisztenciális kérdésekkel foglalkozzon, melyekkel a nőknek szembe kell néznie a történtek után. Szabadon áramló gondolatok a gonosz természetéről, a szabad akarat és a kollektív felelősség kérdéseiről, kulturális determinizmusról és megbocsátásról.

„Szükségesnek, és egyben kötelességemnek éreztem, hogy írjak ezekről a nőkről. A rokonuk vagyok. Könnyen lehettem volna én is egy közülük” – mondta Toews, aki a bolíviai mennonitákhoz hasonlóan maga is a Molotschna kolónia leszármazottja.

Miriam Toews 1961-ben született Kanadában, jelenleg is Torontóban él. Író, újságíró, aki színészként szerepelt a cannes-i filmfesztivál Zsűridíjával elismert, Stellet Licht című mexikói filmben.

Regényeiben gyakorta foglalkozik a mennonita közösségek női szerepeivel és az elhallgatott történetekkel. Eddig megjelent hat könyvével számos rangos irodalmi elismerésben részesült, többek közt neki ítélték a tekintélyes kanadai Governor General’s Awardot is, amit korábban Alice Munro és Margaret Atwood kapott.

Önéletrajzi ihletésű Minden kis nyamvadt bánatom című kötete 2015-ben elnyerte a Kanadai Írószövetség irodalmi díját, és a rangos Folio-díj rövid listájára szintén beválogatták. Magyar fordításban idén nyáron jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük