„Mindent, amit láttok, a spagettinek köszönhetek.” – az elbűvölő Sophia Loren

Sophia Loren kétségkívül a filmtörténet egyik legnagyobb és legnagyszerűbb olasz színésznője és énekesnője.

Sofia Villani Scicolone néven született Rómában, 1934. szeptember 20-án.

Édesanyja Romilda Villani, apja Riccardo Scicolone, aki elhagyta a várandós Romildát, de aztán mégis nevére vette a gyereket, és egy ideig együtt is éltek.

Sophia sovány, beteges kislány volt, társai állítólag „piszkafának” csúfolták. A háborús évek alatt a család nagy szegénységben élt Pozzuoliban. Romilda nem tudott elhelyezkedni, viszont szült egy újabb lánygyermeket, így azért, hogy meg tudjanak élni, a nagyszülők támogatták őket.

A háború vége az ő életüket is megváltoztatta. Sophia gyönyörű lánnyá serdült, akinek szépségére mindenki felfigyelt. Édesanyja elhatározta, hogy lányát ezen az úton indítja el, és benevezte Nápoly egyik szépségversenyére.

A családi legenda szerint Romilda a függönyből varrt ruhát Sophiának. Az akkor 15 éves szépség második helyezést ért el, mellyel 35 dollárt és egy jegyet Rómába.

1950-ben az egész család felköltözött a fővárosba. Anyja kivette Sophiát az iskolából, és állandó statiszta állást szerzett neki a Cinecittàban.

1951-ben egy nagy magazin modellként szerződtette a lányt, aki Sofia Lazzaróra változtatta nevét.

A fiatal Sophia ezidőtájt találkozott Carlo Pontival, az akkor 40 éves producerrel. A férfi próbafelvételre hívta a gyönyörű lányt, ám a végeredmény nem volt meggyőző mindenki számára.

A kritikák szerint Sophia nem volt elég fotogén, túl magas volt és sem alakja, sem mozgása nem volt megfelelő. A lányba beleszerelmesedett producer azonban nem adta fel, és elhatározta, hogy sztárt csinál pártfogoltjából.

Az ő tanácsára vette fel a lány az elegánsabban csengő Sophia Loren nevet.

Sophia első főszerepe az Aida volt 1953-ban, melynek sikere nyomán Loren egyre több szerepet kapott.

Az Egy nap a bíróságon és a Két éjszaka Kleopátrával újabb sikereket jelentettek, de az igazi népszerűséget Vittorio De Sica 1954-es filmje, a Nápoly aranya hozta meg számára: ebben egy pizzaárusnőt formált meg ellenállhatatlan temperamentummal.

A következő évben a Kenyér, szerelem, és… című vígjátékba Gina Lollobrigida helyett szerződtették. Ezt követően az olasz filmművészet mesterei elhalmozták szerepekkel.

Hamar összekerült pályafutása legkedvesebb partnerével, Marcello Mastroiannival is, akivel az évek során összesen 13 filmet forgatott.

Az olasz sikerek hatására Ponti úgy gondolta, hogy Hollywoodot is meg kell hódítania Sophiának. Ehhez a legrangosabb rendezőket és a leghíresebb partnereket kellett megszerezni a lány mellé.

1957-ben Stanley Kramer Büszkeség és szenvedély című filmjének forgatásán ismerkedett meg Cary Granttel. Loren már fiatal lányként rajongott a híres amerikai sztárért, aki gálánsan felajánlotta, hogy segít Sophiának az angol nyelv gyakorlásában. Munkakapcsolatuk szerelemmé mélyült.

A színésznő érzelmi csapdába került: bár szerette Pontit és hálás volt neki, de a producer nős volt. Amikor Loren és Grant újabb filmet forgattak együtt, románcuk kezdett kiteljesedni.

Cary, aki pedig független volt, meg is kérte Sophia kezét. De Ponti ekkor gyorsan reagált, Mexikóban sikerült elválnia (Olaszországban még nem lehetett akkor), és 1957. szeptember 17-én az ottani törvények alapján elvette Sophiát.

Az olasz törvények szerint viszont a házasság érvénytelen volt, a sajtó pedig kíméletlen támadásokat intézett ellenük. Olaszországban kénytelenek voltak külön élni, ráadásul házasságukat érvénytelenítették is. De később, 4 év múlva újra összeházasodtak.

Cary Grant pedig igazi úriember volt és élete végéig Sophia egyik legjobb barátja maradt.

A hollywoodi produkciók ellenére Sophia végül egy olasz filmmel vált igazán világhírű, elismert színésznővé.

1960-ban Vittorio De Sica felkérte az Alberto Moravia regényéből készült drámája, az Egy asszony meg a lánya egyik szerepére. Az eredeti elképzelés szerint Sophia játszotta volna a lányt, de végül az anya szerepét kapta, melyben csodálatos alakítást nyújtott.

Saját bevallása szerint háborús évei összes fájdalmas élményét beleadta a szerepbe, és kicsit saját anyját, Romildát is játszotta. Ezért a játékáért két évvel később elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját.

Innentől kezdve számított nemzetközi sztárnak és számos amerikai kalandfilmben kapott főszerepet: El Cid, A Római Birodalom bukása, A Crosbow-akció, Arabeszk.

A legendás Charlie Chaplin is meghívta utolsó filmjébe, A hongkongi grófnőbe (1966) Marlon Brando mellé.

Sophia karrierje szárnyalt, viszont egy másik álma, az anyává válás útja rögösebbnek mutatkozott. Kétszer is elvetélt, majd harmadik terhességénél a szigorú orvosi utasításokra hónapokat töltött ágyban.

Ennek köszönhetően 1968-ban megszületett első gyermeke, Carlo, majd 4 év múlva Eduardo.

Sophia igazi olasz nő módjára példás családanya is volt, bár ez a sztárvilágban nem volt jellemző.

Egy adócsalási botrány miatt kénytelen volt férjével együtt Svájcban letelepedni, de mivel annyira hiányzott neki hazája, ezért évekkel később leülte az emiatt kiszabott büntetését, és hazatérhetett.

Sophia Loren élete során megszámlálhatatlan filmben szerepelt, ráadásul hosszabb időt ki sem hagyott sosem. 2 Oscar-díjat és egy életmű díjat, több Golden Globe-díjat és még számos rangos elismerést kapott pályafutása során.

2007-ben Rob Marshall rendező Federico Fellini legendás filmjének, az 1962-es 8 és fél remake-jét készítette el Javier Bardem, Catherine Zeta-Jones, Penélope Cruz és Marion Cotillard főszereplésével. A Nine (Kilenc) címet viselő 2009-ben elkészült produkcióban Loren alakította a Bardem által megformált filmrendező édesanyját.

Azonban neve nem csak a filmvásznon tündököl, megjelent több szakácskönyve is, de divatos és igényes kivitelezésű szemüvegkeretei is világhírűek.

Barátnője, Audrey Hepburn halála után folytatta munkáját a UNICEF jószolgálati nagyköveteként.

Carlo Pontival 1957-től 2007-ben bekövetkezett haláláig éltek házasságban. Nagyobbik fia, a szintén Carlo, Mészáros Andrea magyar hegedűművésznőt vette feleségül, akivel templomi esküvőjüket Budapesten, a Bazilikában tartották.

Sophia Loren az az asszony, aki 80 felett is elbűvölő, kortalan, lehengerlő, gyönyörű és

a női elegancia igazi megtestesítője marad mindörökre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük