Nagy- szín-pad, csaj- szín- pad: egyre több rock-alter zenekar élén áll nő!

Észrevettétek, hogy egyre több rock-alter zenekar élén áll nő?

Oké, régen is voltak énekesnők, akik mögött komplett banda állt, de most kifejezetten a zenekarokra gondolok.

Nem tudom, hol kezdődött. Talán, amikor a Sugarloaf zenekarból távozó Somlyai Pétert egy női énekes váltotta, Kövér Erika személyében. (Aztán jöttek sorban a lányok: előbb Dér Heni, aztán Gubik Petra, Nkuya Sonia, mostanság pedig Muri Enikő.) Úgy tűnik, a Sugarloafnak bejött a váltás.

A lényeg (és ezt örömmel tapasztalom),

hogy egyre több „csajbanda” van.

Ez az esztétikai előnyökön kívül azért másfelől is növeli az élményt.

Nem tudom, miért, de egy női frontember (frontasszony) valahogy mindig más energiákat tesz bele egy albumba, egy dalba, egy koncertbe.

Persze, lehet, hogy tévedek.

Itt nem az érzelmességről van szó, hanem a finom árnyalatokról, ahogyan a női lélek megközelíti a zenét.

Ráadásul valahogy jobban elfogadjuk azt, ha egy lány teljesen megőrül a színpadon:

lásd Anna and the Barbies Pásztor Annája, vagy Péterfy Bori.

Azt nem is említem, hogy aki volt már Magashegyi Underground koncerten, azt valósággal elvarázsolta Bocskor Bíborka egyénisége. Akkor már ne is említsük a Margaret Islandet, ahol ha behunyod a szemedet, és úgy hallgatod a koncertet, akkor is beleszeretsz az énekesnőbe, Lábas Viktóriába – a hangjába, és a stílusba, ahogyan énekel.

Egy női énekes sokkal inkább megengedheti magának, hogy flörtöljön a közönségével, nem fogja senki sértőnek találni: Pásztor Anna gond nélkül felül valaki nyakába a közönségből, Péterfy Bori body szörföl egyet, vagy lejön és táncol egy kiválasztott pasival…

Ne értsetek félre, nekem például nagy kedvencem a Vad Fruttik, vagy a Tankcsapda, ahol férfi frontember van, de valahogy más egy nő által „vezérelt” koncertre kimenni. Hogy miért, azt meg sem tudnám fogalmazni. Ti igen?

Ahogy mondtam, valahogy a női lélek és annak rezdülései is benne vannak egy ilyen fellépésben, még akkor is, ha történetesen a dalszöveget férfi írta. Ha nem tudod, miről beszélek, képzelj el egy Honeybeast-koncertet Tarján Zsófival! Na, ugye?

Úgyhogy, dr. Senki receptje fiúknak, lányoknak depresszió ellen:

egy jó csajkoncert és néhány pohár rosé fröccs!

A következőket ajánlanám: Honeybeast, Blahalousiana (Schoblocher Barbara), Péterfy Bori, Anna and the Barbies, Magashegyi Underground, Margaret Island.

(Extra tipp pasiknak: az ilyen koncertekre rengeteg szingli csinos lány jár!)

Csetnegi László

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük